Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Beata i Kris dziennik budowy

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wczoraj wybraliśmy deski na podłogę na cały dół. Deski będą również w kuchni. 14 cm szerokie i 1,5 dlugie. Dąb lekko bielony. Dokładnie jak ta deskab0a92dbf8a1ee3230f4f8e02aaa3bda1.jpg. Umowilismy sie tez na podstopnie ze obudujemy je tak: 382747_309569179087394_379165036_n.jpg

A jak to wyjdzie tego dowiemy sie dopiero w listopadzie.

Wczoraj też przyjechała cegła na sciane w salonie. Własciwie płytka a nie cegła. Wyglada inaczej niz na próbniku ale maz mnie uspokoil i twierdzi ze jak wyschnie i bedzie na scianie razem z fuga to bedzie zupelnie inaczej. Znaczy lepiej.

Bylismy tez w studio w sprawie kuchni. Super wrazenie na mnie zrobili ale cena tez jest niesla :( Front z fazka nie bylby klejony tylko wyfrezowany z jednej plyty na czym mi zalezy bo boje sie ze mogloby sie cos porozsychac. Front frezowany z jednej plyty podobno moze byc zrobiony na jednej z trzech maszyn w Warszawie. Koszt takiej maszyny to milion złotych. Ale o dziwo róznica frontu bez fazki i z fazka nie jest znaczący.

W biurze przekonywali nas ze szuflady 90tki z systemem bloom bedzie świetnie działać i można wrzucić do każdej z szuflad 50 kg wiec super. Przecięcia na szyflady na froncie mogą być 2 milimetrowe wiec naprawde maleńkie.

Mąż jeszcze obiecał że popracuje nad wizualizacją szafek 70tek więc zobaczymy jak by to wygladalo zamiast 90tek.

Ładny kolor podłogi :)

A co z cegłą nie tak?

Zrób zdjęcia :)

Kolor podłogi też mi się bardzo podoba. Kłopot może być w jej użytkowaniu potem poniewąż bielony albo lekko rozbielany dąb olejowany trzeba myć preparatem z czymś białym :) bo biały zejdzie :) albo będziemy mieć wytarte "ścieżk" w salonie. Nie chcemy lakierować więc trzeba będzie pielegnować uważnie.

Płytka jest taka klinkierbud.jpg http://www.vandersandengroup.be/bricks/nl-be/gevelsteen-steenstrip/lindebloem ale jest mokra bo tną ją na mokro i przez to jakoś tak dużo tej "mączki" na niej jest.

Ewo ceła jest w kartonikach, jak zaczniemy kłaść to zrobie zdjęcia ale to jeszcze...

Póki co teraz na tapecie są sufity i zabezpieczenie balkonu. Nic ciekawego :( Elewacja w pazdzierniku.

Teraz będę musiała wybrać płytki do dwóch łazienek. Zgłoszę się do Was :)

a co to za cegła?podłoga ładna,ciekawe czy u nas na Śląsku ktoś ma taką maszynę,bo ja miałam problem na wybór frontu z fazką ,w zasadzie mam tylko jeden wzór do wyboru.

Basiu, spytaj się tak z ciekawości jak Twój front będzie robiony. Czy z jednej płyty MDF będzie wycinany ten frez czy płyta będzie klejona z kilku kawałków. Ciekawa jestem bardzo. Ciekawe jak to jest z szafkami z IKEA. Ma ktoś może kuchnie z IKEA z frontami z fazka?

Basiu i jeszcze jedno pytanie jakiej szerokości masz u siebie deski i jaki mix jeśli masz mix? W sensie jakiej są długości max i najkrótsza jaka jest?

Pamiętasz może?

Beata zapytałam dzisiaj o fronty, moje z mdf są i chyba naklejają tą ramkę na płaską płycinę ,ale to mi powiedział dystrybutor ,a nie producent.I powiem szczerze,że chyba nie był za bardzo zorientowany.W każdym razie moja ramka ma niecałe 8 cm szerokości .

Dzisiaj znowu przysiadłam nad kuchnią,Powiem szczerze,że najbardziej mi pasuje sbs pomiędzy dwoma szafkami bez piekarnika.No ale kombinuję gdzie piekarnik dać pod blat i nie ma gdzie . Pod płytą to piekarnik w rogu -to nie jest dobre rozwiązanie.

Kuchnia już dawno powinna być zamówiona.Nawet rozmyślam o spiżarce. :)

Hej Beata!!!

co dobrego słychać?

Normalnie zakochałam się w Twoich schodach i mi wyjść z głowy nie mogą- przecudne. A ja takich mieć nie będę!!!

I widzę, że lecicie z robotą???

Co teraz, jaki etap????

My zrobiliśmy właśnie tynki, za tydzień podłogówka i wylewki!

Hej Sharlotko :) po wylewkach Twoj dom będzie zupełnie inny :)

Widziałas dziennik tancerki i fotografa? Oni maja takie same schody. Niedawno to odkrylam. I dokladnie w ten sam sposób je zalewali.

Do tych schodó najlepiej pasuje brak poręczy, zwlaszcza ze sa czescia salonu a z porecza mam wrazenie zrobi sie taka klatka schodowa. Ale tak nie da rady. Mały by sie mogl poturbowac :(

Teraz powinnam wziac sie za lazienki, ale najpierw synek musi byc zdrowy. Nic innego mnie specjalnie nie interesuje :(

Zaras sprawdzę co w Twoim dzienniku się dzieje :)

Beata,

przy małym dziecku/ dzieciach w ogóle nie brałabym pod uwagę opcji bez balustrady, bo może się to skończyć tragicznie - a Ty jaką poręcz planujesz? szkło, metal?

Co do tynków/ wylewek - masz rację!!!!

Zobaczyłam gładziutkie, białe ściany i pomyślałam - o rany, prawie że można się przeprowadzać!!!!!:lol2:

A jak Syneczek, zdrowszy???

Beata,

przy małym dziecku/ dzieciach w ogóle nie brałabym pod uwagę opcji bez balustrady, bo może się to skończyć tragicznie - a Ty jaką poręcz planujesz? szkło, metal?

Co do tynków/ wylewek - masz rację!!!!

Zobaczyłam gładziutkie, białe ściany i pomyślałam - o rany, prawie że można się przeprowadzać!!!!!:lol2:

A jak Syneczek, zdrowszy???

Z poręczą to jest tak że chciałabym żeby byla jaknajmniej widoczna zeby nie ingerowała w salon. Myślałam o takich linach 01.jpg nawet robilismy przymiarke ze sznurka :)

A tu inspiracje glownie szklane ale te sa pierunsko drogie 1417.jpgbeznazwy.jpggraham-20-750x715.jpgschody.jpg

Zobaczymy jeszcze, narazie jeszcze nie wiemy.

Z synkiem to jest tak ze sie smieje i ma apetyt i nie ma goraczki ale nadal nosek zapchany i kaszle. W nocy juz nie ale rano owszem. Jutro pojde do lekarza niech go oslucha :)

Dziekuje ze pytasz :)

Co to znaczy "pieruńsko drogie"? Masz jakieś orientacyjne stawki za metr? Ja jeszcze do tego etapu nie doszłam, a chętnie się dowiem, czy mam je sobie wybić z głowy:lol2: - u nas też schody proste, jednobiegowe, więc duuuużo barierek nam trzeba.

O Synku odpisałam na pw!

Co to znaczy "pieruńsko drogie"? Masz jakieś orientacyjne stawki za metr? Ja jeszcze do tego etapu nie doszłam, a chętnie się dowiem, czy mam je sobie wybić z głowy:lol2: - u nas też schody proste, jednobiegowe, więc duuuużo barierek nam trzeba.

O Synku odpisałam na pw!

Pierunsko drogie tj zdaje sie 800 zl za metr. U nas taka barierka wyszlaby ok 8 tys wiec zdecydowanie przesada. porecz1.jpgporecz.jpg

Takie cos juz pokazywalam. Straaasznie mi sie podoba ale...zawęża korytarz taki murek a ze u nas nie jest zbyt szeroki odpadl niestety. Dol tylko bylby szklany ale niestety :(

No mi sie strasznie podoba. I to zestawienie biel-szarosc...

Mam się zastanowić jak chce oświetlenie schodów.

Czy na scianie gdzie będzie cegla od góry ledy w listwie czy w holu na gorze cos takiego 1387.jpg i wtedy nie ma oświetlenia sciany z cegla.

Jest też trzecia możliwość zeby schody oświetlic w ten sposób co drugi stopien na przyklad schody.jpg ale to najmniej mi sie podoba.

Chcialabym "wydobyc" ta cegle przez oswietlenie a jednoczesnie doswietlic schody. Nie musza byc jakos bardzo oswietlone bo na gorze jest okno oswietlajace klate schodowa.Zdjęcie0135.jpg

Doradzicie cos?