Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Beata i Kris dziennik budowy

Recommended Posts

• 4 weeks później...
  • Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Beata widze ze pytasz u innych o automat do bramy. Napisz jaka bramę bedziesz miec ( przesuwna czy dwuskrzydlowa) i jaki automat ci zaproponowano. Moze bede mogła pomoc.

Hej!

Dwuskrzydłowa a siłownik FAAC414 ale sa na allegro za 600 zl za cały komplet a jeden siłownik kosztuje 600 zl wiec może ktoś cos wie o tych z allegro za 600??

Beata jeszcze zalezy jakie beda słupki w bramie- musicie zwrócić uwagę na to bo w zależności od szerokości słupków dobiera sie automat. FAAC ogólnie jest ok- z tym ze jak znam politykę FAAC to kojarze ze ci co kupią na Allegro i nie zamontuje go autoryzowany przedstawiciel to nie beda miec na niego gwarancji. Zapytam o to dokładnie i dam znac ( chodzi wlasnie o zaniżanie cen na Allegro- tak producenci automatów bronią sie przed dumpingiem) Aha i 600 zł za komplet siłowników to jakis nonsens... Podaj link do tej aukcji to zerkne.

Beata jeszcze zalezy jakie beda słupki w bramie- musicie zwrócić uwagę na to bo w zależności od szerokości słupków dobiera sie automat. FAAC ogólnie jest ok- z tym ze jak znam politykę FAAC to kojarze ze ci co kupią na Allegro i nie zamontuje go autoryzowany przedstawiciel to nie beda miec na niego gwarancji. Zapytam o to dokładnie i dam znac ( chodzi wlasnie o zaniżanie cen na Allegro- tak producenci automatów bronią sie przed dumpingiem) Aha i 600 zł za komplet siłowników to jakis nonsens... Podaj link do tej aukcji to zerkne.

Koktajl - no tak...ale teraz już za montaż naszej bramy tym razem do garazum jeszcze raz nie zaplacilabym 700 zl bo zajelo to 4 h panom.

Maż widział mnóstwo kompletów w takiej cenie na allegro.

http://www.faac.pl na głównej stronie po prawej masz ostrzeżenie. To ze automaty sa na Allegro w niższej cenie to po prostu polityka tych którzy je sprzedają- zaniżają ceny aby pozyskać klientów a tak naprawdę to psucie rynku. Po 600 zł to moze byc jeden silownik - nawet na Allegro- wiem ile kosztuje mniej wiecej cały komplet i nie jest możliwe zeby zejść do takiej ceny. Ponadto musisz wiedzieć ze to jest urządzenie elektryczne- w budownictwie i certyfikacji i brama wjazdowa i garażową to maszyna, ktora moze kogoś skrzywdzić a nawet zabić!!! To nie jest jak pralka czy tv ze sie kupi i postawi. O ile jeszcze brama wjazdowa nie jest moze az tak niebezpieczna to złe zamontowana brama segmentowa juz tak!! I nie chodzi o to ze panom zajęło to tylko 4 h ( i dobrze bo w takim razie skoro tak szybko to zrobili to znaczy ze znają sie na swojej pracy i jest duże prawdopodobieństwo ze masz zamontowana prawidłowo) tylko jest kilka rzeczy ktore trzeba wiedzieć gdy sie montuje taka bramę np nakręcenie sprężyn. Jesli zrobi sie to zle to moga byc kłopoty. Płacisz po prostu za dobra obsługę, okna tez montowali ci na pewno fachowcy. A poza tym kupując sama bramę zapłaciłabys VAT 23% a nie 8. Wyszloby na to samo mniej wiecej a przynajmniej masz gwarancje na montaż.

Zerknelam na Allegro- za 600 zł to jest tylko jedna sztuka a ty potrzebujesz dwie wiec juz masz 1200 zł. Ale lepiej od razu kupic komplet a nie dwa osobne silowniki. Nie kojarze do konca jak to sie ma do faktycznej ceny ale tu jest np komplet http://m.allegro.pl/napedy-do-bram-faac-414-montaz-warszawa-i-okolice-i4281031351.html piszą ze sa autoryzowanym przedstawicielem i oferta jest z montażem i VAT na pewno 23% bo wszystko co związane z ogrodzeniem jest na 23%. Edytowane przez koktajl

Zerknelam na Allegro- za 600 zł to jest tylko jedna sztuka a ty potrzebujesz dwie wiec juz masz 1200 zł. Ale lepiej od razu kupic komplet a nie dwa osobne silowniki. Nie kojarze do konca jak to sie ma do faktycznej ceny ale tu jest np komplet http://m.allegro.pl/napedy-do-bram-faac-414-montaz-warszawa-i-okolice-i4281031351.html piszą ze sa autoryzowanym przedstawicielem i oferta jest z montażem i VAT na pewno 23% bo wszystko co związane z ogrodzeniem jest na 23%.

Koktajl, ja wiem ze 1 szt 600 zl, napisałam w pierwszym poscie ze taka cena za jeden FAAC. Ale sa inne, i te kosztują 600 ale dwa! I pytanie czy ktoś taki zakupil. Wiem ze chodzą wolniej ale czy sa trwale? O to pytam. Może ktoś ma doświadczenia.

Tak wiem ze straciłabym na VAT-cie.

Jeśli chodzi o montaż i fachowcow - wiele, wiele rzeczy maz sam robil na budowie i nie gorzej od FACHOWCOW! A raczej powiedziałabym ze lepiej. Mam kiepskie doświadczenia z ludzmi którzy biora ciężkie pieniądze za taka sobie robote. Niechlujstwo i brak szacunku dla czyjejś własności to sa moje refleksje po fachowcach niestety.

Już nie mowie o glazurniku który upominany ze ma uwazac na deski pochlapal nam jedna tak ze już się nawet tego chyba zeszlifować nie da - a co tam, jedna deska! o co Pani chodzi? ale o panu kuchennym który pracuje przecież w czystej robocie a jednak w buciorach swoich ludzi wpuszcza na deske bielona i tez nam zniszczyli fragment.

Ci od bramy tez byli wściekli ze musza godzine poczekać na meza żeby odebral ich prace. Niefajne to wszystko.

• 3 weeks później...

Dzis odkryliśmy pękniecie blatu kuchennego. Maz uważa ze był zle wypoziomowany. Pekniecie idzie przez cala szerokość blatu. Az się boje co powie firma która nam go montowala. Mielismy niezla przeprawę z tym blatem i wygląda na to ze do końca będzie pechowy. Ale nie zamierzam odpuścić. Blat wygląda okropnie teraz.

Serce boli jak wiem ile wszystko kosztuje a jak nędznie jest wykonane.

Meble kuchenne to prawdziwa porażka. NIe wiem czy to wina lakieru ze odpryskuje czy to ze fronty sa strasznie cienkie i naprawdę wystarczy lekkie uderzenie co jest nie do unikniecia i już robi się odprysk. Kuchenny lakierował nam te odpryski i pekniecia nawet nie wiem ile już razy. Strasznie meczące a teraz odprysk jest w miejscu gdzie wiem ze kuchenny nie uzna ze to wina lakieru tylko uderzenia i zakwestionuje jako mechaniczne uszkodzenie. I takich odpryskow będzie caly czas miliony. Moim zdaniem technologicznie po prostu do bani.

To samo drzwi zewnętrzne. Piekne sa. Ale...przy wietrze same się otwierają. Super nie? Albo luźno chodza albo żeby je otworzyć trzeba zaprzec się i caly dom chodzi w posadach. Sa zle skonstruowane. Mamy przeswietlenie na całej wysokości i panel laczacy przeswietlenie i drzwi jest za cienki. To dlatego tak drza. Byli u nas oczywiście panowie i wyregulowali drzwi i nic więcej nie da się zrobić.

Dla tych co się budowac zaczynają - kupujcie to co szeroko dostępne na rynku. Jak sobie cos wymyślicie i będziecie robic to jako pierwsi badzcie pewni ze dobrze to nie wyjdzie i stracicie na tym. Tak wlasnie jest z naszymi drzwiami zew. i blatem z łupka.

Beata, strasznie mi przykro :( szczególnie, że jak wiesz kocham czarny łupek.

Naczytałam się o nim i naoglądałam w necie i blatów i zlewozmywaków.

Coś musiało być nie tak i to na pewno nie z Waszej winy. Mogła być skaza w kamieniu, chociaż to rzadkie w przypadku łupka filitowego. Złe wypoziomowanie też możliwe, chociaż mniej, bo naprężenia musiałyby być bardzo duże.

Znajomi mieli podobną sytuację z granitem. Pękło dosłownie tydzień po montażu, gdy kuchnia była jeszcze nieużywana.

W którym miejscu pękł?

Jakiej grubości masz blat? Pamiętam, że musiał być gdzieś łączony.

Napisz, bo to może się przydać tym, którzy rozważają taki blat.

Beata, strasznie mi przykro :( szczególnie, że jak wiesz kocham czarny łupek.

Naczytałam się o nim i naoglądałam w necie i blatów i zlewozmywaków.

Coś musiało być nie tak i to na pewno nie z Waszej winy. Mogła być skaza w kamieniu, chociaż to rzadkie w przypadku łupka filitowego. Złe wypoziomowanie też możliwe, chociaż mniej, bo naprężenia musiałyby być bardzo duże.

Znajomi mieli podobną sytuację z granitem. Pękło dosłownie tydzień po montażu, gdy kuchnia była jeszcze nieużywana.

W którym miejscu pękł?

Jakiej grubości masz blat? Pamiętam, że musiał być gdzieś łączony.

Napisz, bo to może się przydać tym, którzy rozważają taki blat.

Pekl od rogu wycięcia na parapet.

Strasznie się boje ze ta firma badziewiarska się od tego wymiksuje i zostaniemy z tym sami. To oczywiście nie nasza wina. A co u znajomych się stało?

Beata, głupia sytuacja, przykro mi. Z blatem i drzwiami wejściowymi to faktycznie był trochę eksperyment, ale z meblami kuchennymi to jakaś bzdura, jak może Wam lakier odpryskiwac przy normalnym użytkowaniu? Ile Wy mieszkacie? Rok? Kurcze weźcie się za tego kuchennego bo Wam kit wcisnął!

Moorela powiedz jakie masz fronty? Matowe? Ja wczoraj wyjmując garnek z szuflady dotknelam wyższej i już zauwazylam taka mikrokropke na lakierze.

Ja nie wiem czy to jest normalne? Czy lakier jest za miękki czy o co chodzi. To za chwile odpryśnie na bank.

Kurde żeby mogl to zobaczyć ktoś niezależny. Ja naprawdę jestem ostrozna ale nie da się nie pracować w kuchni! To ma mi przecież sluzyc! MASAKRA

Co to znaczy, że masz cienkie fronty?

Norma to chyba 19 mm - takie masz? To jest mdf lakierowany na mat?

To bezsens, żeby cokolwiek miało odpryskiwać!!!! PO ROKU??????????????

Żądaj ich porządnego polakierowania, lub nawet wymiany na nowe!!!!!!!!!

Beata,

na pewno za kuchnię zapłaciłaś dużo, powinna Ci służyć bez żadnych uszczerbków przez co najmniej 10 lat!!!!!!!!!

Edytowane przez Sharlotka