Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kolor podbitki - potrzebna pilna dobra rada

paulaprzygoda

Recommended Posts

Forumowicze,

bardzo proszę was o radę! Jutro muszę mieć wybrany impregnat do podbitki i krokwi!!!! Dzisiaj cały dzień spędziłam w sklepie, kupiłam i okazało się, że kolor jest koszmarny - był to palisander angielski z sadolinu.

okna mamy w kolorze orzech, więc szukam czegoś podobnego bądź nieco jaśniejszego. bardzo zależy mi na zachowaniu naturalnych "rysów" i uroku drewna a kiedy pomalowałam kawałek drewna tym impregnatem wyszła czarna plama, która zamiast wydobyć urok drewna, wszystko zakryła :-(

poniżej wrzucam kilka inspiracji - wiem, że to drewno które mi się podoba to egzotyk a ja mam sosnę, ale myślę, że wiecie o co mi chodzi :D bardzo proszę o jak największy odzew z waszej strony - bo im więcej głów, tym więcej pomysłów. bardzo mile widziane zdjęcia waszego drewna (nieważne czy to podbitka, czy płot), ważne żeby było widać kolor (no i oczywiście nazwa impregnatu będzie niezbędna).

dzięki za pomoc!!!

10.jpg6528_2.jpg90332.jpg24966643_2.jpgdrewniana-elewacja.jpg

Nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Robi się to na zasadzie prób. Aby kolor był podobny podbitka powinna być o 2~3 tony jaśniejsza. Nic gotowego nie dostaniesz musi być z mieszalnika. Dobre produkty ma Tikkurila. podbitka powinna być pomalowana trzykrotnie. Pozdrawiam.