Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Montaż umywalki do ścianki 4 cm

Recommended Posts

Chciałem się poradzić,

Umywalka ma 50cm szerokości, ścianka jak w tytule ok 4 cm (jest to element obudowy pionu z rurami wodno kanalizacyjnymi w bloku).

Mam kołki Fisher WST 12x150 ale mam obawy czy one nadają się w moim przypadku gdyż długość plastikowego kołka który ma być w ścianie jest 7 cm

8714252003802_p_p_wst001_f_sall_aqq_v4.jpg

Czy umywalka zamontowana za pomocą tych kołków będzie trzymać się mocno i stabilnie? Czy lepiej kupić inne mocowanie tylko jakie?

Np Fisher WDP czy KM 10 a może inne?

WDWST.jpg

Tu jest link do parametrów tych mocowań

http://www.fischerpolska.pl/main/download/documents/mocowaniasanitarne211-218.pdf

Jeśli chodzi o WDP czy KM rozumiem że te mocowania montuje się od drugiej strony ściany? Tu też byłby problem bo nie wiem czy dałbym radę sięgnąć do wywierconych dziur przez dość małe okienko w ściance służące do dostępu do zaworów pod umywalką

WDWST.jpg

8714252003802_p_p_wst001_f_sall_aqq_v4.jpg

Edytowane przez songwriter

Z czego jest ta ścianka?

Jeśli jest to żelbetowa płyta, to spokojnie uniesie, mocowanie na KM10 wydaje się najlepsze o tyle, że nawet nie musisz mieć dostępu do drugiej strony tej płyty, ten kołek wsuwasz w stanie złożonym i on się otworzy po drugiej stronie.

Natomiast jeśli to jakaś gipsowa formatka (mało prawdopodobne w łazience, ale...) to chyba nie ryzykowałbym.

J.

A czy nie będzie przeszkadzać że 3 cm kołka będzie wystawać poza ściankę?

Co do ścianki to jest to jakiś element gotowy taka obudowa pionu z rurami, jakby klatka ze szkieletem metalowym w którym osadzone są ścianki chyba z betonu ale czy ten beton jest na całości czy tam jest jakieś inne wypełnienie np z suporeksu tego nie wiem. konstrukcja jest z końcówki lat 70-tych.

Kołki kupione w praktikerze są jeszcze nie rozpakowane wiec w razie czego zapewne mogę zwrócić jeśli ten KM10 będzie stabilniejszy tylko musiałbym sprawdzić czy tam jest dostępny ew poszukać gdzieś indziej.

W przypadku normalnego kołka - owszem, będzie, taki kołek po prostu nie będzie trzymał, ale ten KM10 ma taką konstrukcję, że przez ścianę przechodzi tylko śruba, nośność daje poprzeczna "zapadka" po drugiej stronie ściany.

Możnaby tez się pokusić o użycie kołka nylonowego "do pustaków" - on się w wystającej ze ściany części po prostu zasupła i też będzie trzymał.

http://www.technox.pl/cms/?zum,45

J.

Dziękuję. Jeśli ma nie trzymać to oddam ten Fisher WST 12x150. chyba w praktikerze przyjmują niewykorzystany materiał, przynajmniej tak jest w innych marketach.

Mam nadzieję że km10 jest tam dostępny.

EDIT:

Teraz zauważyłem że ten km10 ma aż 24 cm długości. Tak się zastanawiam czy to nie będzie za długie i np będzie kolidowało z rurami w pionie. Na stronie sklepu fischera jest podane "Należy przestrzegać min. głębokości pustej przestrzeni oraz grubości podłoża"

To są te dane

Typ KM10; Wiertło średnica mm 30; Max grubość płyty 90mm; min przestrzeń za płytą 140mm; długość kołka 240 mm Wymiar wkręta w mm M 10x180

Czy to znaczy że wiertło ma mieć 3cm średnicy?!

http://www.fischercentrum.pl/images/stories/fischer/pdf/katalogfischer2008%20161.pdf

Edytowane przez songwriter

Ech, tak to jest, jak się szybciej pisze, niż czyta dostarczone dane...

Teraz dopiero spojrzałem, że Ty masz już kupiony jakiś kołek i o niego pytasz (z tym wystawaniem za ścianę).

Może z tym oddawaniem się nie spiesz, skoro już masz to kupione. Jeśli masz paragon i jeśli to nie problem, oczywiście możesz (na 100% nie będzie problemu ze zwrotem), ale ten co masz wygląda mi na kołek również współpracujący z pustkami, mogący się "zasupłać", więc będzie ok.

A sam KM10 - widywałem tego typu kołki w rozmiarach rozsądnych i byłem pewien, że o taki mowa, nie spojrzałem więc na jego szczegóły. Oczywiście dawanie tam takiej krowy nie ma najmniejszego sensu (choćby z trywialnego powodu: czym wyrypać w tej płycie 3cm dziurę).

J.

• 8 months później...

Odgrzebuję ten temat, ponieważ mam pytanie w sumie to bardzo podobne.

Mam ściankę około 5 - 6cm z żelbetu zbrojonego i chcę powiesić umywalkę (bez żądnych szafek bo nie ma na nie miejsca)

Co zastosować żeby umywalka stabilnie się trzymała? Myślałem o czymś na zasadzie śruby z blachą opierający się po drugiej stronie ściany (mam dostęp) za pomocą kawałka blachy.

Proszę o podpowiedź.

Pozdrawiam

pitex

• 1 year później...

Ja także mam problem...

Muszę powiesić umywalkę 50cm na ścianie z pustaka ceramicznego dziurawki Winerberger 25cm P+W.

Glazurnik mnie ściga o zakup kołków rozporowych zupełnie całych z metalu..., o grubości 8-10mm i długości ok 15cm.

Jest szansa gdzieś takie coś nabyć albo zamówić?

Dzięki.

To, o co Cię ściga twój glazurnik nazywa się "kotwa", wygląda jak na obrazku post wyżej, jest do kupienia w każdym casto-merlę i kompletnie się nie nadaje do tego, do czego chce to użyć twój glazurnik :)

Niestety. Kotwa jest idealna do litej ściany, jest wtedy w stanie przenieść tony obciążenia i prędzej ścianę zawalisz niż wyrwiesz kotwę ze ściany. W pustaku dziurawce, zwłaszcza jeśli to nie jest stary dobry MAX, tylko cienkościenny i kruchy Wieneberger, zwłaszcza jeśli jest to jakiś Thermomur, Thermopor albo coś w tym rodzaju, kotwę wyciągniesz ręką i nawet się nie zasapiesz.

Do takiej ściany lepiej użyć kołków nylonowych do pustaków (np. Fisher UX). A ponieważ do powieszenia masz konkretną rzecz, umywalkę, najlepiej i najrozsądniej (i trochę się dziwię, że glazurnik tego nie wie) jest użyć gotowego zestawu do wieszania umywalek, składającego się z kołków (wybierz takie do pustaków!!!), śrub i co najważniejsze specjalnych plastikowych podkładek z mimośrodami, które umożliwiają dokładne ustawienie umywalki w poziomie i jej bezpieczne dokręcenie do ściany:

http://strefaokazji.com/upload/images/products/big/FISCHER_MOCOWANIE_UMYWALKI_WST_10X140_BLISTER_-_2_SZT_607.jpg