Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy dom z dużymi oknami może być energooszczędny?

Czy dom z dużymi oknami może być energooszczędny?  

20 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy dom z dużymi oknami może być energooszczędny?

• TAK
      16
    • NIE
      4

Recommended Posts

1. duże okno to dużo światła w domu

2. bilans energetyczny dla dużego okna jest w zimie na + od strony południowej !!!

3. w lecie słońce jest wysoko i przy okapie ok 90 -100 cm praktycznie zasłania 90% powierzchni drzwi tarasowych - a okna zawsze w 100%

3xNIE

okna to tylko straty jakie by one nie były!

latem przegrzewają dom, zimą .... no bo niby jak przez 4-5 godzin nasłonecznienia zrekompensować straty przez resztę czasu... NIE!

Okna to nie tylko straty.

Zimą kiedy dzień jest słoneczny u mnie temperatura potrafi się podnieść o 2-3 stopnie i tego dnia piec się wcale nie załącza.

Oczywiście podchodząc czysto teoretycznie/matematycznie to okna przepuszczają średnio 10 X więcej ciepła niż ściany

Właśnie niedawno spotkałam się z opinią, że dobre okna próżniowe lepiej chronią przed utratą ciepła - zupełnie nie znam się na tej kwestii, a chętnie czegoś się dowiem, bo chyba powinnam wymienić okna(stare na pewno nie są energooszczędne...).

ile metrów grubości ma taki zestaw w oknie tarasowym?:eek:

Promieniowanie słoneczne-średnie dzienne od października do lutego w W/m2.Odpowiednio.150,70,100,100,180.W lecie w pochmurny dzień 200W/m2.Ot i prawda o oknach i ich dodatnim bilansie energetycznym na naszej szerokości geograficznej.Tak jak prawdą jest że dysponujemy od słoneczka mocą 1200W/h.W tym roku były dwa,może trzy dni,gdy otarliśmy się o 1100W/h i to przez kilkadziesiąt minut.Regułą jest 800-900 przez 3-4 godziny/dobę.Druga prawda jest taka,że duże okna panoramiczne dostarczają niesamowitych doznań estetycznych .W kominku ogień a na zewnątrz ośnieżone świerki.Widok warty tych kilkuset kilowatów.W końcu to koszt jednodniowego wyjazdu w góry aby się napatrzeć.

Chyba jeszcze takich nie sprzedają. Masz coś konkretnego na myśli?

Czyli jednak to były wypociny kogoś, kto nie bardzo się znał. Na myśli mam po prostu okna w których pomiędzy szybami jest próżnia - założenie wydaje mi się maksymalnie energooszczędne (np. termosy) ale widać zupełnie nie realne, albo może nieopłacalne.

• 3 weeks później...
Pytanie kto ma jakie widoki z okien :) Poza tym, dom z małymi oknami wygląda mało ciekawie a nawet bym powiedział beznadziejnie. Ja jestem zwolennikiem jak największych przeszkleń panoramicznych bez podziałek. Jak widzę okna typu 034 podzielone na pół i jeszcze do tego szprosy .to aż mną wzdryga. Dom z małymi oknami jest niczym jaskinia, to co zaoszczędzicie na energii cieplnej to stracicie na sztuczne doświetlanie pomieszczeń.

• 2 weeks później...

Jeśli okna są od strony południowej, to w słoneczny zimowy dzień temperatura w pomieszczeniu podnosi się o kilka stopni, a rozwiązania energooszczędne (dobre ocieplenie i rekuperacja) nie pozwalają na zbyt szybką ucieczkę tego darmowego ciepełka :)

Mieszkałam przez kilka lat w domu z lat 70. z dużymi oknami od strony południowej, które w słoneczne dni zimy zapewniały zyski energii. Niestety, brak ocieplenia ścian powodował, że to co zyskaliśmy od słońca, dość szybko uciekało przez ściany. Po dociepleniu domu komfort cieplny znacznie się poprawił i na dłużej można było zatrzymać ciepło. W słoneczny dzień nie trzeba było uruchamiać C.O.

"Czy dom z dużymi oknami może być energooszczędny?" Zawsze mniej niż dom z małymi oknami.

Ale ważniejsze jest inne pytanie:

"Czy dom z dużymi oknami jest dobry?" Tak.

Na coś trzeba wydawać te pieniądze. Jedni wydają na gumę do żucia, inni na nowy samochód, a ja - na światło i widok z okna.

wielkie okna to było to , co ostatecznie przekonało mnie do naszego projektu. nie mogę się doczekać tej południowej ściany, na której praktycznie nie będzie ściany:) dom ma mieć system wentylacji i rekuperacji i jak zapewnia projektant, ma być domem energooszczędnym.

a widoki mam fajne - wiejskie.

Ja też mam stosunkowo dużą powierzchnię okien i uważam, iż to był dobry wybór i piękny widok na lasy.

Kilka przemyśleń:

- dużo światła w pomieszczeniach

-dobre okna=małe straty ciepła

-ilość wpadającego światła można regulować np. żaluzjami, szczególnie w lato

-rolety zewnętrzne pełnią dwie funkcje: bezpieczeństwa oraz izolacyjną