Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy budowanie na terenach szkód górniczych może być bezpieczne?

Czy budowanie na terenach szkód górniczych może być bezpieczne?  

16 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy budowanie na terenach szkód górniczych może być bezpieczne?

• TAK
      13
    • NIE
      3

Recommended Posts

witam sąsiadkę. znaczy masz pod sobą KWK Mysłowice-Wesoła. Ja mam Ziemowita pod sobą.

A co do cen, to chyba piszą osoby co nigdy na Śląsku nie były.

Witam sąsiada :) Wiesz, mało, że tu nigdy nie byli, niektórzy dziwią się, że na ślasku w ogóle istnieje życie :) A jeszcze jak powiesz, że mamy tu park, jeden z największych w Europie, to już w ogóle patrzą na Ciebie jak na autko :)

roman_d u nas fundamenty wyglądały podobnie :) A o zwrot kosztów można się przecież starać z kopalni, która pod nami fedruje - trochę to trwa, ale działa :)

Jasne, że ludzie na Śląsku mieszkają i jakoś sobie radzą - jak wszędzie indziej. Trzeba dom przeprojektować i tyle. Nie widzę w tym jakiegoś wielkiego problemu. A temat dyskusji - no cóż, pewnie wymyślił go kolejny ktoś, komu się wydaje, że Śląsk to jakaś mroczna kraina :)

ja jestem na etapie szukania mieszkania w Katowicach, chciałabym oczywiście deweloperkę, bo wiadomo, ładnie czysto itp okazuje się oczywiście, że np. na osiedlu Ligota Park już są popękane ściany, więc co z tego, że tam najtaniej, jak co roku będę musiała coś remontować :/ kicha totalna, a wiadomo gdzieś mieszkać trzeba...i do szkód górniczych chyba trzeba się już przyzwyczaić...może kupię w końcu coś na kostuchnie, ale tam też nie ejst chyba pod tym względem lepiej

• 1 month później...
  • 1 month później...

Nie wiem co jest z Bytomiem, ale jestem mieszkańcem sąsiedniego miasta i na geografii jako ciekawostkę mówiono nam o osiedlu (nie pamiętam jak się nazywa ale nieraz tamtędy przejeżdżałam), które ze względu na wysokie szkody kiedyś runie. Póki co minęło prawie 15 lat i nadal wszystko stoi.

Czy bezpiecznie? Trudno powiedzieć.. Szybciej wybuchnie dom z powodu wycieku gazu niż zawali się z powodu szkód górniczych. Całe swoje życie (wcale nie takie krótkie) mieszkam na takim terenie w bloku i chyba 2 razy w wyniku wstrząsu odchyliły się meble. W domu rodziców jedna ze ścian zewnętrznych miała pęknięty tynk, ale sama ściana była nienaruszona.

Tak więc... bezpiecznie - pewnie tak, ale na zimne dmuchać i lepiej mieć projekt zgodny z wytycznymi budowy domu na terenach wstrząsowych niż stracić dorobek życia lub je samo.

Bytom wygląda jak po wojnie.Przepraszam, chyba po wojnie lepiej wyglądał.

Mam tam oddział i już czwarty raz zmieniam lokal.Bo albo zalało,albo sufit spadł albo...

Tragedia to mało powiedziane.

W pępku miasta Mordechaj postawił centrum handlowe.Dookoła mieszkańcy mają piękny widok jak otworzą okno: betonowa ściana.

Polecam przechadzkę , zajrzyjcie na podwórka.

A gostki z urzędu jeszcze chcą jakikolwiek czynsz za wynajem pustych ,zniszczonych i walących się lokali. Gańba!

Wyludnione miasto.Apokalipsa.

Mówią że to efekt rabunkowej eksploatacji wungla.

A co teraz urzędasy robią z mieszkaniami i lokalami?

Eeech, zapędziłem się.

• 1 month później...
Domderilis, gdzie ceny spadają? Jakiś przykład, bo ja po poszukiwaniu domu do kupienia w Rudzie Śląskiej ostatecznie zdecydowałem się na budowę. Głównie ze względu na to, że ceny były za wysokie (abstrahując od faktu, że budowa jest tańsza niż kupno). W skali całego kraju ceny były podobne. Będę się budować na III kategorii szkód i szczerze nie jestem tym w żadnym stopniu przejęty.

• 3 months później...
Chyba nie masz racji, bo na rynku jest w tej chwili od groma domow wystawionych z cenami wywolawczymi ponizej kosztow budowy,a na licytacjach komorniczych mozna trafic czasmi domu za 30% kosztow budowy nie liczac ceny dzialki .Do tego na Salsku i w Zaglebiu nie dosc ,ze ceny nieruchmosci sa nizsze niz gdzie indziej , to do tego koszt budowy jest duzo wyzszy ,bo trzeba dlolozyc sporo kasy na wieksze zbrojenia wynikajace wlasnie ze szkod gorniczych oraz na robocizne ktore w zwiazku z brakiem ludzi umiejacych cos robic w budowlance jest wyzsza niz np: w Krakowie,przy ogolnie nizszych cenach nieruchmosci .A same szkody gornicze i ich kategorie nic nie znacza ,gdyz nie sa brane pod uwage zapdaliska po biedaszybach .Pzdr

firewall ,kryzys to sie dopiero zacznie za kilka lat ,a teraz to sa dopiero jego poczatki.Nie ma zadnego sensu inwestowac dzis w nieruchymosci ,chyba ze trafione zupelnie okazyjnie ,w tytuacji gdy wplywy z wynajmu sa nizsze niz spadek cen nieruchmosci ,a nic absolutnie nic nie wskazuja , by ta tendencja miala sie zmienic i w perspektywie kilkunastu lat dojdzie do sytuacji jak w Hiszpani gdzie dzis mozna kupic od bankow przejete nieruchmosci po 200-300euro za metr.

Arturo gratuluje "ynteligentnych' sasiadow gotoych kupowac po kilkadzisiat tys zl ar w wiosze rodem z horroru ,do tego na szkodach gorniczych

Oj gumis.gumis!

Przez parę lat próbowałem coś kupić w niskiej cenie, bo żona zaparła się że chce coś stojącego do remontu. Po obejrzeniu wielu domów w miastach i na wsi wniosek był jeden - trzeba kupić działkę i budować się. To co było wystawione w niskich cenach nadawało się albo do zwalenia albo do włożenia podobnych pieniędzy co w budowę nowego.

A mieszka się tam gdzie jest praca. W przeciwnym razie połowa Polski mieszkałaby w Wawie,Krakowie,Wrocku czy 3mieście, a druga na Mazurach czy też w górach bądź nad morzem.

wiesz ,roznie bywa ,jak ja potrzebowalem kupic cos stojecgo do remontu i to do tego okolo 100 letniego (chodzilo mi o to zeby dom byl wybudowany przed wprowadzeniem do budownictwa tabel wytrzymalosciowych ,bo domy z przed tego okresu sa najsolidniej zbudowane) i to do tego w scisele okreslonej okolicy to znalazlem take dom w kilka godzin, do tego kupilem go nieomal w cenie miejsca parkingowego ,a koszt po remoncie calkowicie zrobionego domu wyszedl mnie max kilkanascie % srednich cen rynkowych nowowybudowanych domow .Zreszta poprzedni dom ,tez kupilem za rownowartosc kilkumiesiecznego czynszu , do tego w okolicy w ktorej ziemia poszla w ciagu nastu lat kilkadzisiat razy w gore i znalazlem go w kilka godzin ,ale przestnamy offtopowac ,bo przyjdzie nas schepie Edytowane przez gumis107

• 9 months później...
Nie dramatyzujmy z tymi szkodami, dotychczas mieszkałem na Śląsku w domu rodzinnym i nie było jakiś problemów (pęknięć tynku itp), tąpnięcia owszem zdarzały się ale dom jak stał tak stoi. Fakt że teraz zaczynam budowę i nie muszę zawracać sobie gitary jaką kategorię szkód górniczych ma moja działka. Z relacji znajomych co pobudowali się na Śląsku wiem że nie każdy gips/tynk/gładź dobrze znosi szkody.

• 1 year później...

Witam

Planuje wyprostowanie(róznica poziomów miedzy jednym a drugim rogiem bydynku do długości 9 m to około 40cm ) domku finskiego (Bytom MIechowice) i dobudowe nowej cześci. Za powstały przechył odpowiedzialna jest już nieistniejąca kopalnia w Miechowicach. Kopalnia Bobrek fedruje obecnie ale oficjalnie, nie pod moim domkiem fińskim, nie oficjalnie trudno powiedzić. Koplnię Bobrek w tamtym roku przejął Węglokoks Kraj (cena ekogroszku podskoczyła o 200zł ale to inna bajka). Teraz pytanie do kogo sie zwrócic o odszkodowanie za przechył oraz doplatę za dodatkowe zabezpieczenia w nowej cześci rozbudowy?