Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy w szczelnym współczesnym domu można obyć się bez wentylacji mechanicznej?

Czy w szczelnym współczesnym domu można obyć się bez wentylacji mechanicznej?  

115 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy w szczelnym współczesnym domu można obyć się bez wentylacji mechanicznej?

• TAK
      53
    • NIE
      62

Recommended Posts

• 4 weeks później...
  • Odpowiedzi 315
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Moim skromnym zdaniem we współczesnym domu można obejść się bez wentylacji mechanicznej. Oczywiście w praktyce:) W teorii jest już gorzej. Nowe budynki są bardzo szczelne i aż się prosi żeby ciepło ze zużytego powietrza podgrzewało to świeże wpadające z dworu. Bo gdzie tu sens kupować okna z pakietem 3 czy 4 szybowym, izolować poddasze wełną o przenikalności 0,0032, izolować ściany styropianem 20cm albo więcej... a potem rozszczelniać te okna, robić przerwy wentylacyjne aby ściana oddychała itp. No gdzie tu sens?? Ano o wszystkich tych paradoksach dobrze wiedząc zdecydowałem się z bólem serca na wentylacje grawitacyjną, oczywiście z przyczyn ekonomicznych. Od dwóch lat jadę na grawitacji i jakoś to wszystko działa. Nie narzekam na straty ciepła, wilgoci też nie doświadczam, o jakiś cofkach kominowych pierwszy raz słyszę... no po prostu działa:) Nie wiem może mam szczęście i trafiłem na dobrego projektanta, dom niby nie jest energooszczędny ale rocznie na ogrzewanie i ciepłą wodę wydaję 2200zł... pewnie przy domach pasywnych to jest ogromna kwota... ale jak na 170m powierzchni grzanej ekogroszkiem to całkiem przyzwoity wynik. Niektórzy twierdzą że to dzięki dobrej wentylacji, czy to prawda?? Teoretycznie przy wentylacji grawitacyjnej chyba nie ma uzasadnienia:)

Forumowicze a kto powiedział , że wszystko co nowoczesne musi być najlepsze ?. Stare domy często są dużo zdrowsze i trwalsze od nowych więc na problem patrzyła bym raczej całościowo . Jak ktoś ma trochę za dużo kasy to stać go na bajery typu wentylacja mechaniczna - ale generalnie nie jest to konieczne !.

Fabio i Tancereczka, z grawitacyjną raczej wszyscy jesteśmy oswojeni i na szczęście nikt nikogo nie zmusza do pozbywania się jej z domu lub choćby z projektu. Jak działa to jest fajnie, jak nie działa, to zazwyczaj jest kłopot, do rozwiązania, ale jednak kłopot. Najważniejsze to nie powielać opinii o kosztach budowy mechanicznej bo te są porównywalne, wyłączając oczywiście zakup centrali, ale i tu duża konkurencja robi swoje. W nadchodzącym letnim sezonie w swoją instalację wepnę wyrzutnię z zimnym powietrzem z pompy ciepła. Zobaczymy jak to się w sprawdzi w upały. Przy tradycyjnej wentylacji takie zmiany byłyby raczej niemożliwe do zrealizowania w prosty i tani sposób.

Nie narzekam na straty ciepła, wilgoci też nie doświadczam, o jakiś cofkach kominowych pierwszy raz słyszę... no po prostu działa:) Nie wiem może mam szczęście i trafiłem na dobrego projektanta, dom niby nie jest energooszczędny ale rocznie na ogrzewanie i ciepłą wodę wydaję 2200zł... pewnie przy domach pasywnych to jest ogromna kwota... ale jak na 170m powierzchni grzanej ekogroszkiem to całkiem przyzwoity wynik. Niektórzy twierdzą że to dzięki dobrej wentylacji, czy to prawda?? Teoretycznie przy wentylacji grawitacyjnej chyba nie ma uzasadnienia:)

Fabio, czy moglbys podac ile masz jakiej izolacji, jakie okna, jaka temperature w domu utrzymujesz, ile osob mieszka i jaka masz wilgotnosc.

Jesli bys ew. podal ile tego groszku spaliles to by sie dalo dokladniej oszacowac ile energii dostarczas do domu a tak to mozna ew. przyjac, ze jesli 1 KWh kosztuje Cie 20 gr to masz dom 6 litrowy, jesli 25 gr to juz 4,8 litra, itd.

Pozdrawiam

Edytowane przez miloszenko

Gość Gosc321_1

Przyjmuję wszystkie argumenty WM głównie w zakresie oszczędności płynących z takiego rozwiązania.

Tylko ja po prostu nie chcę oddychać powietrzem z "odzysku", filtrowanym, nawiewanym mechanicznie, dezynfekowanym, naświetlanym UV, którego obieg jest uzależniony jest od energii elektrycznej. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że decydując się na WG zapłacę więcej za utrzymanie domu i jest to moja świadoma decyzja. Myślę zatem że rachunek ekonomiczny, jakkolwiek bardzo ważny, czasem nie powinien przesłaniać ogólnej idei. Oczywiście jest to moje zdanie i mój wybór. Ja dokonałem oceny wszystkich "za" i "przeciw", dochodząc do wniosku, ze normalnie nie czułbym się w takim domu komfortowo. Wiem, że będzie mi dmuchać i chuchać, ziębić nóżki i wychładzać domek. Ale cóż, za komfort (nawet ten subiektywny) się płaci, trudno, zapłacę bez szemrania :)

Przyjmuję wszystkie argumenty WM głównie w zakresie oszczędności płynących z takiego rozwiązania.

Tylko ja po prostu nie chcę oddychać powietrzem z "odzysku", filtrowanym, nawiewanym mechanicznie, dezynfekowanym, naświetlanym UV, którego obieg jest uzależniony jest od energii elektrycznej. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że decydując się na WG zapłacę więcej za utrzymanie domu i jest to moja świadoma decyzja. Myślę zatem że rachunek ekonomiczny, jakkolwiek bardzo ważny, czasem nie powinien przesłaniać ogólnej idei. Oczywiście jest to moje zdanie i mój wybór. Ja dokonałem oceny wszystkich "za" i "przeciw", dochodząc do wniosku, ze normalnie nie czułbym się w takim domu komfortowo. Wiem, że będzie mi dmuchać i chuchać, ziębić nóżki i wychładzać domek. Ale cóż, za komfort (nawet ten subiektywny) się płaci, trudno, zapłacę bez szemrania :)

Nieladnie tak negowac, cos czego sie na oczy nie widzialo. Nie rozumiem, jak mozna WG uwazac za bardziej komfortowa.

Wezmy na ten przyklad WM, w ktorej jest tylko wentylator, taka oto jest w stanie w razie potrzeby dostarczyc tyle swiezego powietrza z zewnatrz ile trzeba (i wcale nie musi byc filtrowane, o dezynfekcji i naswietlaniu WM to pierwsze slysze).

Pokaz mi taka oto komfortowa WG, ktorej przez cala zime nie dotkniesz, nie przytkasz, nie domkniesz.

No ale mozna jak kolega Fabio, wypunktowac, dlaczego w szczelnym domu bez sensu miec WG i potem ja sobie zalozyc, coz wolny kraj.

Pozdrawiam

Gość Gosc321_1

Miloszenko, ale ja właśnie wcale nie neguję zysku z posiadania WM i jak zaznaczyłem podałem moje, subiektywne odczucia w tym również dotyczące komfortu. Każdy ma swój i dla każdego oznacza on co innego, stąd niekoniecznie należy go odnosić do obsługi. Nie każdy decydujący się na WG jest niedouczony, nieświadomy i działający wbrew logice. Po prostu zdarzają się również tacy inwestorzy, którzy świadomie wybierają WG i liczą się z wszystkimi konsekwencjami swojego wyboru.

Pozdrawiam z Podhala, gdzie właśnie zaczyna znowu prószyć śnieg :evil: A już pachniało wiosną ......

Miloszenko, ale ja właśnie wcale nie neguję zysku z posiadania WM i jak zaznaczyłem podałem moje, subiektywne odczucia w tym również dotyczące komfortu. Każdy ma swój i dla każdego oznacza on co innego, stąd niekoniecznie należy go odnosić do obsługi. Nie każdy decydujący się na WG jest niedouczony, nieświadomy i działający wbrew logice. Po prostu zdarzają się również tacy inwestorzy, którzy świadomie wybierają WG i liczą się z wszystkimi konsekwencjami swojego wyboru.

Pozdrawiam z Podhala, gdzie właśnie zaczyna znowu prószyć śnieg :evil: A już pachniało wiosną ......

Jesli wypunktowales zalety danego rozwiazania i inna opcje nazywasz bez sensu to czym sie kierowales podejmujac decyzje ?

Subiektywnym odczuciem dyskomfortu, że w moim domu dostarczanie powietrza zależy od działania jakiegoś urządzenia mechanicznego :) Każdy ma jakieś zboczenia no nie? ;)

Mozna to rozwiazac poprzez WG polaczona z GWC, i ew. tylko w tych gorszych okresach odpalac jakies wentyle.

BTW, w Twoim domu dostarczanie powietrza odbywa sie przez wentylacje i infiltracje wszelkimi nieszczelnosciami :p

Mozesz przy okazji podac ile masz kominow i ile Cie kosztowaly ?

Gość Gosc321_1

Jestem dopiero na etapie stanu 0. W projekcie mam dwa kominy. Jeden będzie systemowy do c.o. (kocioł gazowy, wstępnie wybrałem Schiedel), drugi do kominka, murowany z kwasówką w środku.

Lecz, tak jak pisałem już wcześniej rachunek ekonomiczny akurat w tym przypadku do mnie nie do końca przemawia.

Połączenie WG z GWC warte rozważenia, tym bardziej, że nie jest to jakoś szczególnie kosztowne rozwiązanie - Dzięki za radę. Poczytam i jak się dokształcę w tym zakresie, podejmę decyzję.

Fabio, czy moglbys podac ile masz jakiej izolacji, jakie okna, jaka temperature w domu utrzymujesz, ile osob mieszka i jaka masz wilgotnosc.

Jesli bys ew. podal ile tego groszku spaliles to by sie dalo dokladniej oszacowac ile energii dostarczas do domu a tak to mozna ew. przyjac, ze jesli 1 KWh kosztuje Cie 20 gr to masz dom 6 litrowy, jesli 25 gr to juz 4,8 litra, itd.

Pozdrawiam

Na podłodze 12cm styropianu (eps100 jeżeli dobrze pamiętam), ścianki fundamentowe 8cm styropian elewacyjny 0,040, ściany styropian 15cm 0,040, skosy dachowe(wełna 15cm 0,032+10cm 0,035) reszta wełna 30cm 0,035. Okna z pakietem 3szybowym nie pamiętam czy 5ciokomorowe czy 6cio na profilu brugmana. Temp. w pomieszczeniach ok 22,5. W sypialni 18stopni. Ogrzewanie podłogowe cały dół + łazienka góra. Reszta kaloryfery. Garaż z kotłownia ok 35m temp 18stopni.

Od 8 października do 1marca spaliłem 2,4tony ekogroszku o kaloryczności 27kj. Jeżeli chodzi o wilgotność to nie mam pojęcia.. ale raczej sucho (schody trochę zaczęły skrzypieć:)

W domu zamieszkują 4osoby. Bojler 150l.

Edytowane przez fabio197812

• 1 month później...

Czytając wszelkie fora włos jeży się na głowie i zgłupieć można...

Zwracam się z prośbą o radę

Wybrałem projekt dom w morelach 2 (powiekszam garaz do 2 stanowisk)

Chcę budować z betonu komórkowego

Zwiększyć ocieplenie do 20 cm na scianie oraz zwiekszyc na podłodze i dachu

Zamierzam mieć kominek (zgodnie z projektem)

Jak wygląda sprawa wentylacji mechanicznej z rekuperatorem gdy w domu jest kominek czy to ma sens....

Ogrzewać zamierzam ekogroszkiem,

W domu projektowane są dwa kominy

Edytowane przez cygano38

Nie bardzo jest związek między kominkiem i wentylacją mechaniczną z rekuperacją.

Możesz nie mieć żadnej z tych rzeczy, możesz mieć obie, możesz mieć każdą z nich osobno.

Pewne jest, że musisz mieć sprawnie działającą wentylację, czy to będzie mechaniczna z rekuperacją, czy grawitacyjna.