Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy w szczelnym współczesnym domu można obyć się bez wentylacji mechanicznej?

Czy w szczelnym współczesnym domu można obyć się bez wentylacji mechanicznej?  

115 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy w szczelnym współczesnym domu można obyć się bez wentylacji mechanicznej?

• TAK
      53
    • NIE
      62

Recommended Posts

• Odpowiedzi 315
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

W 20-sto letnim domu po wymianie okien na ciepłe i szczelne zaczęła pojawiać się pleśń (wilgotność dochodziła do 80%). Barbarzyństwem wydawało mi się dziurawić takie okna.

Zrobiłem kiedyś przed drzwiami wejściowymi "ganek" z płyt z poliwęglanu komórkowego (ok 10m2 powierzchni, na południowej ścianie). Jak tylko zaświeci słońce to robi się w nim ciepło (luty +25oC). Szkoda to ciepło marnować.

Zrobiłem kanał nawiewny z ganku do mieszkania (dom piętrowy). Teraz powietrze grawitacyjnie wchodzi przez ganek do pokoi i wychodzi kratkami przez kominy.

Problem z wilgocią zniknął. Teraz jest 42% (maksymalnie to 65%).

Uważam, że w szczelnym współczesnym domu wystarczy WG jeżeli jest dobrze zrobiona i z kanałami nawiewnymi.

Mam pytanie do expertów.

Mamy w domu wentylację mechaniczną z odzyskiem ciepła.

witam, ja również z pytankiem. zaznaczam iż jestem zupełnym nowicjuszem w temacie wentylacji mechanicznej.

w nowowybudowanym domu rodziców jest zainstalowana pompa ciemła + rekuperatror. od rozpoczęcia sezonu grzewczego na wszystkich oknach pojawia sie para/wilgoć w dolnych częściach szyb. nie zmienia stanu rzeczy przestawiane rekuperatora na większą wydajność. jak uchylę okno to zasysa powietrze aż huczy. rekuperator komfovent.

czy przy tego typu wentylacji to normalne?

gdzie mogę znalżć "instrukcję obsługi" takich urządzeń, jakieś praktyczne porady ustawień, typwych błędów popełnianych przez użytkowników albo typwych usterek z metodami ich usuwania?

wesołych świąt

m.

Zmierz wilgotność i jeśli jest w normie to przy obecnych mrozach taki efekt daje również nieprawidłowy montaż parapetów, a zwłaszcza brak porządnego uszczelnienia dolnej części okna. To oczywiście tylko jedna ze wskazówek, bo przyczyn może być więcej, choćby zbyt mała wydajność reku.

nieprawidłowy montaż parapetów, a zwłaszcza brak porządnego uszczelnienia dolnej części okna.

dziękuję za szybką odpowiedz, oczywiście wilgotność sprawdzę.

efekt "pary" na szybach występuje również w przeszklonych drzwiach balkonowych. czy może to również oznaczać żle zamontowane okna?

m.

• 3 weeks później...
a wg mnie po co robić mega szczelny dom. Potem właśnie walka jest z czyszczeniem wentylacji, wilgoć kolejny problem, powietrze które jest zupełnie inne niż na przykład w domu z bali.

A w domu z bali wentylacji nie ma ? WIdziales kiedys zabrudzone kanaly od WM ? A patrzyles kiedys w komin od WG ? I co, czysto bylo ?

Nie to, ze reku jest obowiazkowy, ale wspolczesnie budowany dom wymaga wentylacji wymuszonej, najlepiej nawiewno-wywiewnej.

Pozdrawiam

Nie, nie wymaga jej. Wymaga wentylacji jakiejkolwiek.

Wentylacja mechaniczna tak się ma pod względem komfortu i efektywności do wentylacji grawitacyjnej, jak klimatyzacja w samochodzie gdy ją porównać do zwykłego nawiewu "zimnego" powietrza z zewnątrz samochodu.

Jak ktoś się uprze, to zrobi dom z działającą poprawnie wentylacją grawitacyjną, zaciśnie zęby i będzie tylko trochę narzekać na chłód w pokojach, przesuszone powietrze i cofki w kanałach kominowych. Tych, których się nigdy nie czyści...

Wentylacja mechaniczna tak się ma pod względem komfortu i efektywności do wentylacji grawitacyjnej, jak klimatyzacja w samochodzie gdy ją porównać do zwykłego nawiewu "zimnego" powietrza z zewnątrz samochodu.

Jak ktoś się uprze, to zrobi dom z działającą poprawnie wentylacją grawitacyjną, zaciśnie zęby i będzie tylko trochę narzekać na chłód w pokojach, przesuszone powietrze i cofki w kanałach kominowych. Tych, których się nigdy nie czyści...

demonizujesz....

• 2 weeks później...

Kanały WG się czyści, można to uczynić w każdym przypadku w przeciwieństwie do większości kanałów WM w domach jednorodzinnych. Pisanie takich i innych bzdur na temat wg świadczy o nikłej znajomości tematu. Wentylacja grawitacyjna ostatnimi czasy często szwankuje, można sobie zadać pytanie, dlaczego? Odpowiedz leży u źródła: wiedza współczesnych projektantów na temat wg jest niewielka, całkowity brak obycia w temacie i praktyki. Rekuperator każdy sobie może zamontować, zaprojektować, zrozumieć i wykonać prawidłową wentylację grawitacyjną już nie.

No popatrz. U mnie niepotrzebny był nawet projektant do ułożenia na poddaszu kanałów. Czyścić nie mam co, bo od tego jest filtr na czerpni. Czego mam tam szukać szczotką i szmatą?

Witam adwokata wentylacji mechanicznej!

W przypadku WM sprawa jest prosta i wynika chociażby z projektu w zasadzie zawsze szczegółowego, wszystko jest obliczone, zwymiarowane z wyszczególnieniem poszczególnych wydatków, detali i kształtek. Choć zdarzają się również różne przypadki nieprawidłowego montażu, rzadziej błędy projektowe.

Dlatego sobie bez problemu poradziłeś, i brawo... Ale...

Z wentylacją grawitacyjną już tak prosto nie jest, nie ma stałych danych i wytycznych, trzeba nad tym pomyśleć, zrobić to z głową rozważając każdy przypadek (budynek) indywidualnie w oparciu nie o teorię, a o praktykę.

Niestety tak nie jest, w gotowych lub indywidualnych projektach domów jednorodzinnych nie ma kompletnych założeń projektowych w tym zakresie.

Masz taki stosunek do WG, nie Ty jeden przecież, to świadczy tylko o Tobie żeś zielony?

Wentylację grawitacyjną można zrozumieć.

Tylko jak?

Czytając net?

Z praktyki trzech kratek z mieszkania w bloku lub kamienicy?

NIE

Domy jednorodzinne to nie kompendium wiedzy na tematy WG, na trzech większych dachach wielorodzinnych może być więcej przewodów wentylacyjnych co w nie jednej małej miejscowości.

Zapewniam, że jak byś tak troszkę nad tym popracował, miałbyś co najmniej inne zdanie.

Wystarczy dać Tobie w łapę ciągomierz tak abyś obleciał z 10 tysięcy lokali np. w pięćdziesięciu różnych budynkach, sam byś był zaskoczony, że tu działa, tu nie, tu ok, a tam z kolei w nowo pobudowanym budynku śnieg ludziskom do lokalu przez kratki leci i mróz, bo projektował to projektant, któremu już na studiach nakładli teorii w łeb i ma taką samą wiedzę jak Ty. Setki pytań nasuwają się później same, odpowiedzi na większą część miał byś dopiero po kilku takich maratonach.

Więc podtrzymuje, że błędy WG tkwią w założeniach projektowych wynikające z braku wiedzy praktycznej w większym nawet stopniu niż błędy wykonawcze.

A to co kto ma to już inna sprawa, jednego stać na taki samochód, czy dom... innego nie, analogii można mnożyć.

Każdy układ wentylacji jest dobry... JAK DZIAŁA !

Chłopie, po prostu nie uogólniaj i nie siej defetyzmu. Jeśli piszesz, że chcąc mieć WM należy zatrudniać projektanta i jeszcze sugerujesz, że nie ma on zazwyczaj wiedzy to po prostu pleciesz bzdury, albo nie czytasz postów ludzi którzy sobie z tym poradzili samodzielnie. Ktoś kto chce WG pozostaje zazwyczaj przy standardowym projekcie, który zawiera w sobie już taką instalację. Czy wtedy należy to konsultować z Tobą to nie wiem, ale raczej nikt tego nie robi.