Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy ogrzewanie słoneczne jest w Polsce możliwe?

Czy ogrzewanie słoneczne jest w Polsce możliwe?  

27 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy ogrzewanie słoneczne jest w Polsce możliwe?

• TAK
      7
    • NIE
      20

Recommended Posts

• Odpowiedzi 73
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ile teraz kosztuje kolektor słoneczny + zainstalowanie?

Pytam bo przez poprzednie lato (tnz. resztę roku poza sezonem grzewczym) grzałem ciepłą wodę prądem (bojler elektryczny). W tym roku mam piec ustawiony w trybie lato i on grzeje ciepłą wodę.

Gdy grzałem prądem miałem rachunki za prąd o jakieś 150 zł/miesiąc większe niż teraz. Teraz płacę ok 100 zł/miesiac za pelety (piec jest w trybie podtrzymania żaru).

Licząc na okrągło 6 miesięcy razy 100 lub 150 zł = 600 lub 900 zł. za rok grzania ciepłej wody.

PYTANIE:

Jak długo muszę czekać aż mi się zwróci koszt solaru i jego instalacji?

ODPOWIEDŹ:

Za długo!:bash:

- z moich obliczeń wynika że jakieś 15-20 lat - świetna inwestycja!

A do tego mam w domu kolejne urządzenie które trzeba doglądać. No i jeśli te pieniądze włożę na lokatę (zamiast wydać na kolektor) to wyjdzie jeszcze dłużej

(Dom zamieszkują 3-4 osoby)

Czy o czymś zapomniałem?

Dom ogrzewany Słońcem (lub dogrzewany) to trzeba sobie zbudować!

A najpierw - zaprojektować!

Nie da się tych mechanizmów "dokładać jak leci" do każdego budowanego domu.

TAK! DA SIĘ ogrzewać dom słońcem.

Ale ten luksus jest nie dla wszystkich....

Adam M.

Ogrzać dom słońcem? Tyko zimą u nas jest mało tego słońca.

Ogrzać może nie , ale dogrzać - tak i to bez montażu żadnych dodatkowych urządzeń. Wystarczą duże okna.

W okresach wiosny i jesieni u siebie widzę różnicę w temperaturze wewnątrz w dni słoneczne i pochmurne. Jak ładnie słoneczko przygrzewa to temp. w domu podnosi się o 2-3 stopnie i tego dnia piec się nie włącza. W nocy opuszczam rolety, choć wiadomo że przez te duże okna nocą ciepło najszybciej ucieka.

Oczywiście trzeba zaprojektować dom z głową. Duże okna na stronę słoneczną (południową), a nie jak widziałem ostatnio domy które powstają w okolicy - od strony południowej garaż, a taras z dużymi przeszkleniami od północy :bash:

Edytowane przez panfotograf

• 3 weeks później...
najbardziej ekonomicznym rozwiązaniem jest zwykły bojler elektryczny pędzony w taniej taryfie ...

Niestety jest to najdroższe rozwiązanie a w dodatku-niekomfortowe.

Wyrzućcie ze swojej kuchni czajnik elektryczny używany 2 razy dziennie do podgrzania max 1 litra wody...wtedy sie okaże o ile średnio miesięcznie spadną rachunki za prąd.:)..empirycznie

Solary to najlepsze rozwiązanie jeśli chodzi o CWU bo przez 5-6 miesięcy w roku jedynym urządzeniem pracującym dla naszego ciepła budynku jak i wody jest pompka obiegowa ,kilkanascie watów.Reszta należy do słońca. A jesli ktokolwiek ma ponadnormatywne wieksze zuzycie CWU(jak ja) to jest to jedyny słuszny na dzień dzisiejszy wybór. Chyba że jak tutaj na forum niektórzy pisza ze za ciepłą wode płacą miesięcznie 30-40 zł:)...tyle ze ja w bajkopisarstwo nie bardzo wierze bo widze swoje i znajomych rachunki.

Zwrot tej inwestycjii to jest głupota bo...czy patrzymy na zwrot inwestycjii np. z dachówki? Skoro mozna dach przykryć 20.000 razy tańsza folia i przetrwa 2 lata...ale to nie oznacza ze nie kupimy drogiej dachówki.

W ogóle termin zwrotu inwestycjii jest moim zdaniem naduzywanym,bo nie ma punktu odniesienia w rzeczywistosci...każde żródło podgrzewania wody za 20 lat trzeba bedzie wymienic....takze bojler,piec gazowy,pompe jak i solary. Jedynym kryterium powinna być tania eksploatacja i cena urzadzenia na AKCEPTOWALNYM poziomie.

Czyli że można zrobić kolektor za 600 zł?

...i trwałość samoróbki 3-4 lata?;)

Poczytaj o samoróbkach np na elektroda.pl...w ogóle podstawowa wiedza łatwo pozwala stwierdzić że ..TAM SIĘ NIE MA CO ZEPSUĆ:)

Rurka alu,miedz+trochę wełny+szyba...tak są zbudowane solary najlepszych firm..oczywiście płaskie bo prózniowe to jest zbędny wydatek-awaryjne a wydajność większa o statystykę błędu(marketing).

Jesli chodzi o sam panel...to oszczednosci sa dyskusyjne skoro mozna kupić gotowe panele po 900-1000 zł..aczkolwiek jesli ktoś lubi majsterkować i ma w dodatku jakieś tam materiały to warto się pobawic.

Niestety jest to najdroższe rozwiązanie a w dodatku-niekomfortowe.

mam nieco odmienne zdanie... ;)

Wyrzućcie ze swojej kuchni czajnik elektryczny używany 2 razy dziennie do podgrzania max 1 litra wody...wtedy sie okaże o ile średnio miesięcznie spadną rachunki za prąd.:)

do zagotowania 1 L wody potrzeba ok . 0,1 kwh

miesięcznie wyjdzie jakieś 3-4 zł... :D

Matematyka matematyka a życie płynie swoim torem:)

u nas tyle poszło od 12,07 2011 na CWU grzanej bojlerem w drugiej taryfie

http://img94.imageshack.us/img94/710/sdc10995c.jpg

a wystarczył tylko taki drobny wynalazek za 350 zł (materiały ) który do działania nie potrzebuje żadnego zasilania

powiedz ile jeszcze można zejść z tego zakładając kolektory czy PC...

u nas tyle poszło od 12,07 2011 na CWU grzanej bojlerem w drugiej taryfie

http://img94.imageshack.us/img94/710/sdc10995c.jpg

a wystarczył tylko taki drobny wynalazek za 350 zł (materiały ) który do działania nie potrzebuje żadnego zasilania

powiedz ile jeszcze można zejść z tego zakładając kolektory czy PC...

jasiek..zuzycie sie liczy tylko zuzycie..skoro mało uzywasz to mało płacisz...:) ...tak wiec pewne rozwiazania sa dla róznych grup ludzi.

pozdrawiam