samotnik 17.07.2012 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2012 Czy wystarczą dwa wentylatory kanałowe np. takie: http://allegro.pl/wentylator-kanalowy-vkv-200-mm-687-m3-h-ebm-niemcy-i2487001819.html i sterownik obrotów do tego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 17.07.2012 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2012 No jeszcze jakieś kanały by się przydały, filtry, anemostaty, itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samotnik 17.07.2012 13:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2012 No oczywiście. Chodzi mi o część instalacji "zastępującą" centralę rekuperacyjną. Na mój gust wentylatory plus jakieś sterowanie nimi wystarczą, ale może nie jestem czegoś świadomy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 17.07.2012 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2012 Centrala tak naprawdę jest centralą tylko dlatego, że jest tam rekuperator. Gdyby go nie było, nie ma potrzeby ściągania obu strumieni w jedno miejsce -- zamiast tego można zrobić dwie "minicentralki" nawiewną i wywiewną, z filtrami, wentylatorami, itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Indiana_ 18.07.2012 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2012 Tylko skręcając ten patent, pamiętaj, aby wentylatory nawiewny i wyciągowy umieścić obok siebie. W przyszłości będzie łatwiej zamontować rekuperator, na pewno szybko dojdziesz do podobnych wniosków...Co do "jakiegoś" sterowania: jak dasz "jakieś" regulatorki obrotów, to tym bardziej przygotuj miejsce na montaż rekuperatora... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 18.07.2012 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2012 Tylko skręcając ten patent, pamiętaj, aby wentylatory nawiewny i wyciągowy umieścić obok siebie. W przyszłości będzie łatwiej zamontować rekuperator, na pewno szybko dojdziesz do podobnych wniosków... Co do "jakiegoś" sterowania: jak dasz "jakieś" regulatorki obrotów, to tym bardziej przygotuj miejsce na montaż rekuperatora... ...czyli zamiast odkrywać amerykę samemu od nowa - zainstaluj od razu rekuperator. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 25.07.2012 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2012 Przerabiam to od prawie roku. Wszystko przygotowane technicznie(odpowiednie strony na kanały nawiewne i wywiewne) pod reku jednej firmy, ale na razie walczą dzielnie dwa wentyle sterowane regulatorami obrotów, które są zamontowane w kotłowni. Jedyny minus jak na razie to sporadyczna konieczność przejścia się i zmniejszenia lub zwiększenia wydajności. Mam nawet takie same regulatory jak te na podanej aukcji(wentyle równiez z Ventsa). Czy te wentyle nie są za bogate? Bo ich wydajność to raczej na jakąś większą chałupę chyba. Moje mają max.52W, a i tak chodzą na pół gwizdka przy wentylowanych 140m2 x średnia 2,75h pomieszczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samotnik 29.07.2012 18:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2012 Przerabiam to od prawie roku. Wszystko przygotowane technicznie(odpowiednie strony na kanały nawiewne i wywiewne) pod reku jednej firmy, ale na razie walczą dzielnie dwa wentyle sterowane regulatorami obrotów, które są zamontowane w kotłowni. Jedyny minus jak na razie to sporadyczna konieczność przejścia się i zmniejszenia lub zwiększenia wydajności. Mam nawet takie same regulatory jak te na podanej aukcji(wentyle równiez z Ventsa). Czy te wentyle nie są za bogate? Bo ich wydajność to raczej na jakąś większą chałupę chyba. Moje mają max.52W, a i tak chodzą na pół gwizdka przy wentylowanych 140m2 x średnia 2,75h pomieszczeń. Ja mam projektowane jakies 220m2 wentylowane mechanicznie. A jak te regulatory steruja tymi wentylatorami, ograniczając prad po prostu, czy jest jakos bardziej zaawnsowane rozwiązanie? Nie da sie jednego regulatora do dwóch wentyli podpiąć? Kręcenie dwoma zaburza równowagę nawiewu i wywiewu, ciężko to ustawić idealnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 29.07.2012 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2012 To są wg mnie zwykłe regulatory napięcia z pokrętłami. W domu generalnie zaleca się przy WM wysterowanie jej tak, aby osiągnąć lekkie nadciśnienie, szczególnie gdy się ma kominek. Tak więc nawiewowy pracuje z większą wydajnością niż wywiewowy, tym bardziej że często musi obsłużyć jeszcze GWC i filtry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts