wujekwiesiek 17.07.2012 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2012 Mam spory spadek na działce w kierunku sąsiada. Sąsiad jest już i tak niżej, ale teraz chcę zniwelować ten spadek na swojej działce i podwyższyć ją o około 60 -70 cm. Planuję wybudowac murek oporowy od strony sąsiada. Nie wiem co jeszcze mogę zrobić, żeby w przyszłości nie stały u niego kałuże. Czy studzienka chłonna wystarczy? Gdzie ją umiejscowić? blisko ogrodzenia i granicy z tym sąsiadem? Jak to zrobić, żeby nie było problemu zalewania sąsiada? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chomiq 18.07.2012 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2012 Kto chce się podnieść, ty czy sąsiad? Dlaczego martwisz się jego kałużami? Prawo jest beznadziejnie napisane: nie można zmieniać stosunków wodnych, ale też nie można nadmiernie korzystać ze swojej nieruchomości ze szkodą dla sąsiada. (to jest pewnie zapisane jakoś bardziej prawniczo) Mam podobny beznadziejny przypadek (sąsiada), ale na razie wszelkie rozmowy wskazują na to, że woda opadowa (deszcz) może płynąć naturalnym spadkiem (teren nieutwardzony). Ja mam działkę na zboczu, on na samym końcu w dolinie (dawnym stawie) zrobił sobie "ogród". Koło rynien są studnie chłonne, nie mam ich koło granicy, aby go nie drażnić. Polecam zdroworozsądkowe podejście (o ile się da). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts