oczko361 17.07.2012 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2012 Witam. Jestem obecnie w fazie oczekiwania na projekt indywidualny domu. (23mx13m) Domek będzie podpiwniczony w całości, powyżej będzie parter a nad nim piętro ( tylko takie prawdziwe nie poddasze). Grunty są piaszczyste. W domu są przewidziane 3 stropy monolityczne, ściany zewnętrzne pustak ceramiczny porotherm25 i piwnica będzie 2,5m poniżej gruntu, a dach będzie przykryty dachówką ceramiczną. Architekt który projektuje nasz domek powiedział mi że ławy będą miały 70cmx40cm (zbrojone 8xfi16), a na nich ma być wymurowana ściana z bloczka betonowego 38cm i co 2,5mb ma być wylany słup łączący ławę ze stropem 38cmx40cm (zbrojony 6xfi12) do tego w co trzeciej spoinie mam wstawić 2 pręty Fi 8. Po przeczytaniu wielu wątków na forum wydaje mi się że ławy i ściny piwnic są mocno przesadzone co o tym sądzicie? Czy warto coś negocjować z architektem, a może budynek jest na tyle masywny że musi mieć taki fundament? PS. Zależy mi na jak najprostszych rozwiązaniach ponieważ będę budować dom sam z ojcem, teściem i szwagrem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 17.07.2012 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2012 Delikatne te ławy. Dyskutuj z architektem o mocnijszych nie o słabszych. Ławy dobiera konstruktor na podstawie badan gruntu. Wtedy nikt z nikim nie dyskutuje a oblicza. Jak ma być szybko i łatwo to duży namiot polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oczko361 17.07.2012 19:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2012 Delikatne te ławy. Dyskutuj z architektem o mocnijszych nie o słabszych. Kolego dlaczego uważasz że te ławy są delikatne? Moim zdaniem 2 tony stali zanurzone w betonie B30 to jest przesada nie mówiąc o kosztach. A jeżeli miał bym je wzmocnić to co proponujesz? Jak ma być szybko i łatwo to duży namiot polecam Aż tak to mi się nie śpieszy, ale nie chciał bym się bawić z jakimiś dodatkowymi słupami między bloczkami czy podciągami w stropie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szybkaosa 17.07.2012 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2012 Kolego dlaczego uważasz że te ławy są delikatne? Moim zdaniem 2 tony stali zanurzone w betonie B30 to jest przesada nie mówiąc o kosztach. A jeżeli miał bym je wzmocnić to co proponujesz? Aż tak to mi się nie śpieszy, ale nie chciał bym się bawić z jakimiś dodatkowymi słupami między bloczkami czy podciągami w stropie. 70x40 to nie są duże ławy dla 3 stropów, wręcz przeciwnie. Zejdź na ziemię i zastanów się co w domu jest najważniejsze..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oczko361 17.07.2012 20:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2012 To może lepiej żeby architekt odchudził zbrojenie ław do 8xfi12, a ławy poszerzył do 100cmx40cm? Czy może lepiej nie dotykać zbrojenia ław tylko poszerzyć je? A co do ścian piwnicznych czy nie są przesadzone? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darek-jg 17.07.2012 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2012 Co do ścian to może mogłyby być cieńsze , ale następna grubość wynikająca z rozmiarów bloczka to 24 i może to wychodziło za mało.Pewnie inna grubość byłaby możliwa przy ścianach żelbetowych, i może nie byłoby to droższe. A co do ław to wszystko zależy od gruntu i jeśli dasz większe ławy to stali też trzeba więcej a nie mniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tmann 17.07.2012 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2012 na taki ciezki dom, te lawy raczej sa delikatne; masz 3 stropy zelbetowe, dachowki ceramiczne itd. Moze nawet plyta fundamentowa wychodzi taniej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 17.07.2012 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2012 Aż tak to mi się nie śpieszy, ale nie chciał bym się bawić z jakimiś dodatkowymi słupami między bloczkami czy podciągami w stropie. Sory ale pitolisz kolego. Nie chcesz rdzeni to lej ściany z betonu, może nawet zbrojone. Co do braku podciągów - bez komentarza. Co do zbrojenia ławy 8x16 - sensu w tym nie widać chyba że budujesz na szkodach górniczych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oczko361 17.07.2012 21:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2012 (edytowane) W tym roku chcemy wykonać piwnice ze stropem, planujemy zacząć w październiku. Na piwnice do stanu zero chcemy przeznaczyć 70 tyś zł dlatego nie chcę za bardzo szaleć a co do płyty fundamentowej to bardzo dużo betonu i stali by poszło biorąc pod uwagę to że płyta miała by ponad 250m2 Nie nie buduję w żadnych szkodach górniczych tylko w czystym piachu, architekt powiedział że jak da się więcej stali to można zmniejszyć rozmiar ław. Natomiast projekt robię wspólnie z architektem głównie ze względów ekonomicznych, dlatego wolę się was dopytać o różne tańsze i lepsze rozwiązania. Edytowane 17 Lipca 2012 przez oczko361 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 17.07.2012 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2012 architekt powiedział że jak da się więcej stali to można zmniejszyć rozmiar ław. bzdura na kółkach. Pytanie pomocnicze czy na plaży zapdaniesz się mniej w butach na obciasie które maja sztywna podeszwę czy bardziej które czy w takich które mają mniej sztywną ? Za mala podeszwa to za mała i nie ważne co masz w środku. Nie wązne ile masz kasy, badania gruntu i do człowieka co umie to policzyć. Spokojny sen jest bezcenny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oczko361 17.07.2012 22:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2012 Mam ekspertyzę gruntów a więc grunty są nie spoiste, a stopień wilgotności gruntu wynosi 0,4 < Sr = 0,8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szybkaosa 17.07.2012 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2012 Nie nie buduję w żadnych szkodach górniczych tylko w czystym piachu, architekt powiedział że jak da się więcej stali to można zmniejszyć rozmiar ław. Natomiast projekt robię wspólnie z architektem głównie ze względów ekonomicznych, dlatego wolę się was dopytać o różne tańsze i lepsze rozwiązania. Zapamiętaj: od architektury jest architekt, od konstrukcji jest konstruktor, chyba, że architekt jest też konstruktorem albo konstruktor architektem. Inwestor, czyli Ty szukając oszczędności winien się głęboko zastanowić, czy czasem te piwnice nie są zbędne, czy dom nie będzie za duży itp. To tu są grube oszczędności a nie czy pójdzie Ci kilka m3 betonu więcej czy zbrojenia mniej. I nie od ilości stali, w tym przypadku, mogą wynikać gabaryty fundamentów. Ale to nie my jesteśmy od tego, by dywagować nad tekstem o wielkości ław Twojego domu. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oczko361 17.07.2012 22:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2012 Zapamiętaj: od architektury jest architekt, od konstrukcji jest konstruktor, chyba, że architekt jest też konstruktorem albo konstruktor architektem. Inwestor, czyli Ty szukając oszczędności winien się głęboko zastanowić, czy czasem te piwnice nie są zbędne, czy dom nie będzie za duży itp. To tu są grube oszczędności a nie czy pójdzie Ci kilka m3 betonu więcej czy zbrojenia mniej. I nie od ilości stali, w tym przypadku, mogą wynikać gabaryty fundamentów. Ale to nie my jesteśmy od tego, by dywagować nad tekstem o wielkości ław Twojego domu. Pzdr. Mieszkam obecnie razem z żoną w małym domku(120m2) który kupiliśmy po ślubie, dwa lata temu urodziła się nam córeczka, a w grudniu zostanę ojcem bliżniaków, związku z tym nasz obecny domek jest za mały dla naszej rodziny, dlatego postanowiliśmy zbudować nasz wymarzony dom z lekkim rozmachem, dlatego też chcemy mieć dużą piwnicę ponieważ obecnie brakuje nam miejsca na siłownię, graty, rowery, narty itp. Do tego dochodzi sprawa że nasza córeczka jest alergiczką i pyły z kotłowni nie sprzyjają jej. Koszty odgrywają ważną lecz nie najważniejszą część budowy. Domek chcemy wybudować sami ponieważ kiedy przeszedłem się po okolicznych firmach budowlanych ze szkicami i rzutami domku to fachowcy zaczęli śpiewać 85-110 tyś zł bez dachu a to są już konkretne pieniądze które będziemy mogli włożyć w wykończenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oczko361 17.07.2012 22:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2012 Zapamiętaj: od architektury jest architekt, od konstrukcji jest konstruktor, chyba, że architekt jest też konstruktorem albo konstruktor architektem. Architekt ma się zając wszystkim tzn. on ma uprawnienia konstruktorskie i architektoniczne, a instalacje sanitarne zleca jakiemuś swojemu koledze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jurek1980 17.07.2012 23:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2012 W tym roku chcemy wykonać piwnice ze stropem, planujemy zacząć w październiku. Na piwnice do stanu zero chcemy przeznaczyć 70 tyś zł dlatego nie chcę za bardzo szaleć a co do płyty fundamentowej to bardzo dużo betonu i stali by poszło biorąc pod uwagę to że płyta miała by ponad 250m2 Oj kolego obawiam się że 70 tyś może być mało jak na tak wielką piwnice. Nawet to że sam będziesz budować nie zmieni faktu że będziesz musiał wywieź z działki 800m3 ziemi i piachu a jakoś nie za bardzo widzę żebyś robił to taczką, więc przyjmując że koparka w 10h może wykopać i wywieź na tył działki 200m3 to daje ponad 40rg pracy x 100zł/h=4000zł nie mówić o drenażu więc możesz śmiało liczyć 7 tyś na koparkę a to jest już 10% twojego budżetu na piwnice. Ale życzę powodzenia bo trzeba mieć jakiś cel w życiu i do niego dążyć. A swoją drogą jak będziesz miał jakieś rzuty to prosimy się pochwalić na forum. Pozdrawiam. Jurek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turalyon 18.07.2012 05:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2012 Mój kierownik powiedział ze materiał na zwykłe fundamenty to srednio 2500za m2. U mnie na 80m2 sie sprawdziło, u znajomych na 180 i 125 też. A u ciebie wychodzi ponad 70tys przy zwykłym fundamencie - a przecież masz piwnice. Raczej przygotuj sie na ponad 100tys Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oczko361 18.07.2012 08:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2012 A więc planowałem wydać pieniądze na piwnic tak:- Wykop 40h po 70zł- 2 800zł- Deski szalunkowe 6m3- 2 400zł-Stal zb na ławy 3 000 zł- Beto B30(przy ławach 100x40 według waszej rady)- 10 400zł-25t pospółki- 500zł-Beton B20 – 4 000zł-Izolacja pozioma- 350zł-Bloczki betonowe 8000szt- 17 600zł-Cegła pełna na komin- 400zł-Piach płukany 50t- 1 200 zł-Cement 112 worków- 1 120zł-Plastyfikator- 300zł-Dysperbit 20kg- 600zł-Styropian 10 cm (180m2)- 3 240zł-Klej do styropianu i siatki- 360 zł- Siatka – 250zł-Folia kubełkowa- 630złStemple (800szt)- 2 400 zł-Stal na strop i ściany (5t)- 15 000zł-Beton B25- 8 000zł-Rura drenarska- 300zł-10t żwiru- 300zł-koparka do zasypania-2h-140zł Razem wychodzi troszkę ponad 75 tysięcy wydaje mi się że wszystko wyszczególniłem, jeżeli o czymś zapomniałem to proszą o uświadomienie mnie czego jeszcze nie policzyłem.pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jurek1980 18.07.2012 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2012 Oczko361 czytam tak twoje posty i dochodzę do wniosku że sam sobie komplikujesz życie. Skoro chcesz sam wybudować dom to nie kombinuj z kominem murowanym tylko kup jakiś systemowy bo cena będzie podobna. Do tego nie widzę sensu deskowania 750m2 stropu skoro mógł byś zastosować Terive. Twój dom będzie masywny więc stropy wyższe o te 40cm nie zepsują bryły budynku. Najlepiej jak byś wrzucił tutaj szkic bądź rzut ścian nośnych, podając wymiary, wtedy będziemy mogli coś tobie doradzić w sprawie uproszczenia budowy. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 18.07.2012 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2012 Tak offtopic? ktoś kto planuje wybudować dom o rzucie 23x13 i 3 kondygnacjach to chyba nie powinien pytać tutaj "jak tanio budować" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oczko361 18.07.2012 13:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2012 Tak offtopic? ktoś kto planuje wybudować dom o rzucie 23x13 i 3 kondygnacjach to chyba nie powinien pytać tutaj "jak tanio budować" Hmm ja nie widzę nic dziwnego w tym że chcę oszczędzić jak najwięcej pieniędzy, normalnie mógł bym zlecić firmie wybudowanie domu z poddaszem użytkowym i było by po sprawie. Ale ja chcę coś więcej dlatego wolę zaoszczędzić na niektórych etapach i związku z tym wybudować sobie dodatkowe piętro. A tak wogóle waszym zdaniem kominy murowane czy prefabrykowane były by lepszym rozwiązaniem w moim przypadku? PS. Wieczorem wrzucę szkic fundamentów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts