Aedifico 18.07.2012 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2012 Natomiast projekt robię wspólnie z architektem głównie ze względów ekonomicznych, dlatego wolę się was dopytać o różne tańsze i lepsze rozwiązania. Ciekawy tekst.Mam nadziej,że nie sprzedał mu konstruktor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oczko361 18.07.2012 18:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2012 Ciekawy tekst.Mam nadziej,że nie sprzedał mu konstruktor. Jak możesz to napisz po ludzku o co Ci chodziło w tym zdaniu. Rzuty piwnicy http://w611.wrzuta.pl/obraz/3LGlKn0v5sc/rzut_piwnicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darek-jg 18.07.2012 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2012 A więc planowałem wydać pieniądze na piwnic tak: - Wykop 40h po 70zł- 2 800zł - Deski szalunkowe 6m3- 2 400zł -Stal zb na ławy 3 000 zł - Beto B30(przy ławach 100x40 według waszej rady)- 10 400zł -25t pospółki- 500zł -Beton B20 – 4 000zł -Izolacja pozioma- 350zł -Bloczki betonowe 8000szt- 17 600zł -Cegła pełna na komin- 400zł -Piach płukany 50t- 1 200 zł -Cement 112 worków- 1 120zł -Plastyfikator- 300zł -Dysperbit 20kg- 600zł -Styropian 10 cm (180m2)- 3 240zł -Klej do styropianu i siatki- 360 zł - Siatka – 250zł -Folia kubełkowa- 630zł Stemple (800szt)- 2 400 zł -Stal na strop i ściany (5t)- 15 000zł -Beton B25- 8 000zł -Rura drenarska- 300zł -10t żwiru- 300zł -koparka do zasypania-2h-140zł Razem wychodzi troszkę ponad 75 tysięcy wydaje mi się że wszystko wyszczególniłem, jeżeli o czymś zapomniałem to proszą o uświadomienie mnie czego jeszcze nie policzyłem. pozdr. Deski po 300 za m3 i pewnie jeszcze przywiozą w cenie i stemple po 3 zł - używane widziałem po 5. Koparka nie zasypie ci w 2 godziny i nie za 140 a może się jeszcze trafić jakaś woda gruntowa to i dysperbit bierze w łeb.Tak wiele się może zmienić.Nie mówię już o robocie bo to pełne kilka etatów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oczko361 18.07.2012 20:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2012 Deski po 300 za m3 i pewnie jeszcze przywiozą w cenie i stemple po 3 zł - używane widziałem po 5. Koparka nie zasypie ci w 2 godziny i nie za 140 a może się jeszcze trafić jakaś woda gruntowa to i dysperbit bierze w łeb.Tak wiele się może zmienić.Nie mówię już o robocie bo to pełne kilka etatów. Deski odkupuję od sąsiada używane, natomiast stemple mam po 3zł ponieważ są krótkie 2,60-2,70. Koparkę mamy wstępnie za 70 zł dlatego że nie mamy liczonego transportu (baza znajduje się 500m od naszej przyszłej budowy). Kaparkowy powiedział mi że do obsypania fundamentów będzie używał przody i wciągu godziny może przerzucić nim 20-25m3 materiału. A z moich wyliczeń wynikło że 2h w zupełności wystarczą. A co do wód gruntowych to są bardzo niskie obecnie po opadach woda znajduje się 3,9 metra pod ziemią, więc o nie się nie boję Ps. Czy może mi ktoś odpowiedzieć na pytanie który komin polecanie murowany czy systemowy? pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jurek1980 18.07.2012 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2012 Rzuty piwnicy http://w611.wrzuta.pl/obraz/3LGlKn0v5sc/rzut_piwnicy Więc z zamieszczonego rzutu wynika że najlepiej w twoim przypadku będzie zastosować strop monolityczny ponieważ stropy teriva przy rozpiętości 7m budzą wile do życzenia. Komin polecał bym murowany z ceramicznym wkładem, choć w twoim przypadku rozważył bym komin systemowy. ( chodzi o to że komin systemowy składa się z 30 pustaków, a komin murowany z grubo ponad 1500 cegieł więc ile murowania a zarazem czasu możesz zaoszczędzić). J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 19.07.2012 04:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2012 Jak możesz to napisz po ludzku o co Ci chodziło w tym zdaniu. Rzuty piwnicy http://w611.wrzuta.pl/obraz/3LGlKn0v5sc/rzut_piwnicy Opcje są dwie albo przekręciłeś słowa architekta- konstruktora albo jeśli nie facet nie ma pojęcia co robi bo to są bzdury totalne. Może niech konstrktor zacznie lekturę d rozróżnieia ławy betonowej zbrojonej od ławy żelbetowej , ewentualnie Ty nie przekręcej tego co mówi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 19.07.2012 04:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2012 Hmm ja nie widzę nic dziwnego w tym że chcę oszczędzić jak najwięcej pieniędzy, normalnie mógł bym zlecić firmie wybudowanie domu z poddaszem użytkowym i było by po sprawie. Ale ja chcę coś więcej dlatego wolę zaoszczędzić na niektórych etapach i związku z tym wybudować sobie dodatkowe piętro.. To jeszcze raz. POWOLI DUŻYMI LITERAMI zaplanowałeś budowę nazwijmy to bloku mieszkalnego za milion złotych w tej sytuacji dziwne wydają się pytania jak zaoszczędzić- na początek na ławie fundamentowej EOT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tmann 19.07.2012 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2012 Ciekawa kalkulacja, naprawde. Ile beton na strop planujesz? A jaka cena za B20, B25, B30? Pompa w cenie czy tez od sasiada? A gdzie kupujesz styropian? Tez chce za taka cene (chyba ze to zwyczajny styro do fasady zamiast hydrofobowy, wtedy nawet drogi...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forgetit 19.07.2012 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2012 Kaparkowy powiedział mi że do obsypania fundamentów będzie używał przody i wciągu godziny może przerzucić nim 20-25m3 materiału. A z moich wyliczeń wynikło że 2h w zupełności wystarczą. A co do wód gruntowych to są bardzo niskie obecnie po opadach woda znajduje się 3,9 metra pod ziemią, więc o nie się nie boję I zagęścisz taką ilość piasku w 2godziny? Powodzenia życzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oczko361 19.07.2012 19:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2012 A więc przyjąłem że na strop zużyjemy 40m3 betonu Co do cen to bez rachunku: - B20- 190zł - B25- 200zł - B30- 210zł A pompy nie będziemy zamawiać, przecież jesteśmy silni i w taczkach to rozwieziemy, a tak na serio to zapomniałem o pompie pewnie dodatkowy 1000 zł będzie potrzeba:( Styropian planuję dać podłogowy EPS 70, bo nie ma sensu kupować XPS w grunty gzie nie ma wysokich wód gruntowych. Forgetit, żwir i piach wokół domu nie będę zagęszczać, zostawię to dla matki natury. Beton44- To ma być zwykły domek tyle że będzie mieć piętro a nie poddasze:) A oszczędzać trzeba na każdym kroku, bo nie chciał bym zostać w takiej sytuacji że nie starczy nam pieniędzy na wykończenie Jurek1980- Jestem tradycjonalistą i jednak wymuruję komin z cegły, nie buduję domu na "akort" tylko dokładnie. Masz może jakiś przepis na zaprawę murarską do komina? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 19.07.2012 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2012 Jurek1980- Jestem tradycjonalistą i jednak wymuruję komin z cegły, nie buduję domu na "akort" tylko dokładnie. Masz może jakiś przepis na zaprawę murarską do komina? Żebyś za rok nie rozbierał... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oczko361 19.07.2012 23:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2012 Żebyś za rok nie rozbierał... Nie no nie biorę takiej opcji pod uwagę jeżeli będzie w kominie wkład ceramiczny to wszystko powinno być dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 20.07.2012 04:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2012 A więc przyjąłem że na strop zużyjemy 40m3 betonu Co do cen to bez rachunku: - B20- 190zł - B25- 200zł - B30- 210zł A pompy nie będziemy zamawiać, przecież jesteśmy silni i w taczkach to rozwieziemy, a tak na serio to zapomniałem o pompie pewnie dodatkowy 1000 zł będzie potrzeba:( Styropian planuję dać podłogowy EPS 70, bo nie ma sensu kupować XPS w grunty gzie nie ma wysokich wód gruntowych. Forgetit, żwir i piach wokół domu nie będę zagęszczać, zostawię to dla matki natury. Beton44- To ma być zwykły domek tyle że będzie mieć piętro a nie poddasze:) A oszczędzać trzeba na każdym kroku, bo nie chciał bym zostać w takiej sytuacji że nie starczy nam pieniędzy na wykończenie Jurek1980- Jestem tradycjonalistą i jednak wymuruję komin z cegły, nie buduję domu na "akort" tylko dokładnie. Masz może jakiś przepis na zaprawę murarską do komina? Miał być EOT, ale nie wytrzymałem:bash: zwykły domek o 500 metrach kw. powierzchni całkowitej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oczko361 20.07.2012 19:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2012 Ok to nazwijmy go niezwykłym domkiem:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tmann 20.07.2012 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2012 (edytowane) ceny za beton bardzo dobre, ale taki jest rozrzut w Polsce. Ostatio w Poznaniu musialem zaplacic 255 netto za m³ B30, i to tylko po twardym negocjowaniem. Najpierw chcieli 270 Styropian: Nie musi byc woda gruntowa, jest tez cos takiego jak deszcz i snieg, tyle co ja wiem. Czyli moze byc EPS, owszem, ale powinno byc hydrofobowy, n.p. cos w stylu Yetico Aqua, Fundamin itd., kosztuje to220-260zl/m³. Inaczej masz duzo prawdopodobienstwo, ze ten styro juz po rok czasu wazy ok 4 razy tyle co teraz, bedzie dzialal jak gabka, tylko gorzej, bo slabo oddaje ta wode. Edytowane 20 Lipca 2012 przez tmann* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 21.07.2012 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2012 Nie no nie biorę takiej opcji pod uwagę jeżeli będzie w kominie wkład ceramiczny to wszystko powinno być dobrze. Chcesz murować komin z cegły i z wkładem ceramicznym? Nic nie rozumiem z tego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oczko361 21.07.2012 10:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2012 ceny za beton bardzo dobre, ale taki jest rozrzut w Polsce. Ostatio w Poznaniu musialem zaplacic 255 netto za m³ B30, i to tylko po twardym negocjowaniem. Najpierw chcieli 270 Styropian: Nie musi byc woda gruntowa, jest tez cos takiego jak deszcz i snieg, tyle co ja wiem. Czyli moze byc EPS, owszem, ale powinno byc hydrofobowy, n.p. cos w stylu Yetico Aqua, Fundamin itd., kosztuje to220-260zl/m³. Inaczej masz duzo prawdopodobienstwo, ze ten styro juz po rok czasu wazy ok 4 razy tyle co teraz, bedzie dzialal jak gabka, tylko gorzej, bo slabo oddaje ta wode. Ale teoretycznie styropian nie ma kontaktu z wodą jeżeli jest dobrze zaizolowany. Więc w jaki sposób mógł by nasiąknąć? Aedifico, kominy chcę wymurować z cegły a w otworach spalinowych wstawię wkłady ceramiczne PLEWA. Umieszczam wkłady ceramiczne w środku ponieważ boję się że dym mógł by się wydostawać na zewnątrz przez nieszczelne spoiny. Również czytałem że sadza bardziej osadza się w kominach bez wkładu ceramicznego dlatego że występuje tam powierzchnia chropowata a nie życzył bym sobie w nowo wybudowanym domu pożaru sadzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tmann 21.07.2012 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2012 Ale teoretycznie styropian nie ma kontaktu z wodą jeżeli jest dobrze zaizolowany. Więc w jaki sposób mógł by nasiąknąć? Jak to? Chodzi Ci o styropian na scianach fund.? Przeciez jak pada deszcz lub topi sie snieg, to rzecz jasna ze tam bedzie wiecej wilgoc. Pytaj producentow, ten zwyczajny EPS sie nie nadaje jako izolacje perimetryczne, czyli na stosowanie tam gdzie ma kontakt z ziemia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 21.07.2012 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2012 Ale teoretycznie styropian nie ma kontaktu z wodą jeżeli jest dobrze zaizolowany. Więc w jaki sposób mógł by nasiąknąć? Aedifico, kominy chcę wymurować z cegły a w otworach spalinowych wstawię wkłady ceramiczne PLEWA. Umieszczam wkłady ceramiczne w środku ponieważ boję się że dym mógł by się wydostawać na zewnątrz przez nieszczelne spoiny. Również czytałem że sadza bardziej osadza się w kominach bez wkładu ceramicznego dlatego że występuje tam powierzchnia chropowata a nie życzył bym sobie w nowo wybudowanym domu pożaru sadzy. Tylko plewę muruje się w systemowych pustakach keramzytowych. Jak chcesz mieć jakąkolwiek gwarancje od plewy a jak nie chcesz muruj z cegły... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oczko361 21.07.2012 22:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2012 (edytowane) Jak to? Chodzi Ci o styropian na scianach fund.? Przeciez jak pada deszcz lub topi sie snieg, to rzecz jasna ze tam bedzie wiecej wilgoc. Pytaj producentow, ten zwyczajny EPS sie nie nadaje jako izolacje perimetryczne, czyli na stosowanie tam gdzie ma kontakt z ziemia. Wydawało mi się że przy pomalowaniu styropianu czterema warstwami dysperbitu, wystarczająco styropian będzie oddzielony od wilgoci. No cóż człowiek cały czas się uczy, dobrze że uświadomiłeś mnie teraz a nie kiedy ocieplił bym już piwnicę A tak swoją drogą czy 10cm styropianu będzie wystarczające jak na piwnicę? Tylko plewę muruje się w systemowych pustakach keramzytowych. Jak chcesz mieć jakąkolwiek gwarancje od plewy a jak nie chcesz muruj z cegły... Hmm, to twoim zdaniem mija się z celem montowanie wkładu ceramicznego do komina z cegły? Edytowane 22 Lipca 2012 przez oczko361 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts