kronos85 22.07.2012 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2012 Jak masz 1.000.000 słownie milion złotych wolnej gotówki to buduj taki duży dom.Za mniej go nie postawisz niema szans najmniejszych. Kolega buduje ciut mniejszy bo ok 400m2 też 3 kondygnacyjny wpakował już przeszło 600.000zł i ledwo co położył tynki wewnątrz a cała wykończeniówka przed nim jeszcze.Zmniejsz dom o 50 m2 i nie będziesz musiał się drapać po głowie gdzie zaoszczędzić na fundamentach.Pomyśli ile dach będzie kosztował ile drzewa dachówki, itd.Lepiej zbudować mniejszy domek i wykończyć go w wysokim standardzie niż dużą stodołę i potem całe życie patrzeć na ciulate płytki na podłodze bo na lepsze nie starczy kasy sorry ale nie wytrzymałem . pozdrawiam i powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oczko361 22.07.2012 12:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2012 Jak masz 1.000.000 słownie milion złotych wolnej gotówki to buduj taki duży dom.Za mniej go nie postawisz niema szans najmniejszych. Kolega buduje ciut mniejszy bo ok 400m2 też 3 kondygnacyjny wpakował już przeszło 600.000zł i ledwo co położył tynki wewnątrz a cała wykończeniówka przed nim jeszcze.Zmniejsz dom o 50 m2 i nie będziesz musiał się drapać po głowie gdzie zaoszczędzić na fundamentach.Pomyśli ile dach będzie kosztował ile drzewa dachówki, itd.Lepiej zbudować mniejszy domek i wykończyć go w wysokim standardzie niż dużą stodołę i potem całe życie patrzeć na ciulate płytki na podłodze bo na lepsze nie starczy kasy sorry ale nie wytrzymałem . pozdrawiam i powodzenia Nie dziękuję. Gdybym miał milion złoty to nie pisał bym na forum. Mieszkamy od 4 lat w małym domku jednorodzinnym i dlatego chcemy mieć duży dom z dużymi sypialniami. Obecnie nasza rodzina składa się z trzech osób w grudniu dołączą do niej jeszcze dwie i nie wiadomo jak to będzie w przyszłości ale liczymy na więcej. A co za tym idzie- trzeba mieć duży funkcjonalny i bezpieczny dom. Ten projekt opracowaliśmy po godzinach bazgrolenia na kartkach rozkładu i wielkości pomieszczeń. I wiem że trochę przesadziliśmy z metrażem ale cóż marzenia trzeba spełniać. Jak zauważyliście dom będziemy wykonywać sami dzięki temu zaoszczędzimy prawie 100 tyś. Z naszych oszczędności chcemy wybudować stan surowy zamknięty no może jak się uda to z instalacjami. Po czym weźmiemy kredyt na wykończenie, a na końcu po przeprowadzce sprzedamy domek i spłacimy kredyt. (tak planujemy, ale jak wyjdzie to zobaczymy). pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 22.07.2012 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2012 Nie dziękuję. Gdybym miał milion złoty to nie pisał bym na forum. Mieszkamy od 4 lat w małym domku jednorodzinnym i dlatego chcemy mieć duży dom z dużymi sypialniami. Obecnie nasza rodzina składa się z trzech osób w grudniu dołączą do niej jeszcze dwie i nie wiadomo jak to będzie w przyszłości ale liczymy na więcej. A co za tym idzie- trzeba mieć duży funkcjonalny i bezpieczny dom. Ten projekt opracowaliśmy po godzinach bazgrolenia na kartkach rozkładu i wielkości pomieszczeń. I wiem że trochę przesadziliśmy z metrażem ale cóż marzenia trzeba spełniać. Jak zauważyliście dom będziemy wykonywać sami dzięki temu zaoszczędzimy prawie 100 tyś. Z naszych oszczędności chcemy wybudować stan surowy zamknięty no może jak się uda to z instalacjami. Po czym weźmiemy kredyt na wykończenie, a na końcu po przeprowadzce sprzedamy domek i spłacimy kredyt. (tak planujemy, ale jak wyjdzie to zobaczymy). pozdr. czyli Szczęść Boże PS. Chyba pomyliłeś fora, powinieneś założyć wątek na forum o cudach:popcorn: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 22.07.2012 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2012 Hmm, to twoim zdaniem mija się z celem montowanie wkładu ceramicznego do komina z cegły? Nie , poczytaj o systemie i poinformuj murarzy ,że po wymurowaniu szczelność komina będzie sprawdzana kamerą inspekcyjną i kolorowymi dymami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jurek1980 22.07.2012 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2012 Nie , poczytaj o systemie i poinformuj murarzy ,że po wymurowaniu szczelność komina będzie sprawdzana kamerą inspekcyjną i kolorowymi dymami. Ale on chyba samemu chciał wymurować komin więc lepiej żeby zastosował wkład ceramiczny bo wtedy ma pewność że spaliny nie wyjdą na zewnątrz, a ściany zmienią koloru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jurek1980 22.07.2012 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2012 Nie dziękuję. Gdybym miał milion złoty to nie pisał bym na forum. Mieszkamy od 4 lat w małym domku jednorodzinnym i dlatego chcemy mieć duży dom z dużymi sypialniami. Obecnie nasza rodzina składa się z trzech osób w grudniu dołączą do niej jeszcze dwie i nie wiadomo jak to będzie w przyszłości ale liczymy na więcej. A co za tym idzie- trzeba mieć duży funkcjonalny i bezpieczny dom. Ten projekt opracowaliśmy po godzinach bazgrolenia na kartkach rozkładu i wielkości pomieszczeń. I wiem że trochę przesadziliśmy z metrażem ale cóż marzenia trzeba spełniać. Jak zauważyliście dom będziemy wykonywać sami dzięki temu zaoszczędzimy prawie 100 tyś. Z naszych oszczędności chcemy wybudować stan surowy zamknięty no może jak się uda to z instalacjami. Po czym weźmiemy kredyt na wykończenie, a na końcu po przeprowadzce sprzedamy domek i spłacimy kredyt. (tak planujemy, ale jak wyjdzie to zobaczymy). pozdr. Oj oczko to duże masz te oszczędności:) a tak na serio to ja też budowałem dom SAGA2 wszyscy pisali na forum że mi się nie uda i że za takie pieniądze to mogę sobie namiot postawić. Ale jakoś udało mi się wybudować i zamieszkać w domku za 280tyś więc jeśli się chce to się da. Ale uważaj żebyś nie za kredytował się i nie został z domem nie wykończonym. ( No chyba że liczysz na jakieś spadki) PS. Jak będziesz mieć gotowy projekt i będziesz chciał to wyślij mi go na PW a przygotuję tobie kosztorys twojego domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oczko361 23.07.2012 00:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2012 Kurcze już mam mętlik w głowie, a jutro spotykam się z architektem aby przekazać mu nie zbędne informacje. A więc mam zasugerować powiększenie ław, a ściany fundamentowe zostawić bez zmian, kominy wymurować z cegły wraz z wkładem ceramicznym a to wszystko ocieplić styropianem EPS hydro. Nad piwnicą mam wykonać strop teriva i ściany nośne murować z PORITHERMEM DRYFIX. Dziękuję wam za wszystkie rady w razie jakiś dodatkowych pytań będę pisać.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 23.07.2012 04:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2012 Ale on chyba samemu chciał wymurować komin więc lepiej żeby zastosował wkład ceramiczny bo wtedy ma pewność że spaliny nie wyjdą na zewnątrz, a ściany zmienią koloru. Pisałęm,że system PLEWA ma trzy podstawowe elementy - wkłąd ceramiczny, wełna mineralna i pustak keramzytonowy. Nie żadne kominy z cegły. Nie chce mieć uwzględnionej gwarancji niech tak muruje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oczko361 01.08.2012 17:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2012 Jednak w tym roku nie ruszamy z budową wolimy przeczekać i w zimie kpić materiały i później ruszyć dalszymi pracami na budowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TORUŃCZYK 10.08.2012 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2012 (edytowane) my w tym roku wybudowaliśmy piwnica + parter + poddasze dwa stropy monolit i to co sobie wyliczyłeś ni ma szans np cementu do bloczków zużyjesz coś koło 4 tyś zł + wapno jakies 3 palety = 1600zl piachu około 40 t to do murowania tak minimum itd sam budując czyli do stanu zero z stropem monolit 140-160 tys piwnica wysoka na 2,7 gotowo cala w ziemi bez rdzeni budowana na 38 cm bloczek ławy szerokość 1m Edytowane 10 Sierpnia 2012 przez TORUŃCZYK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts