Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ceść wszystkim

proszę o odpowiedzi na poniższe pytania dotyczące montażu okien pcv

z góry dziękuje.

1. Czy kotwy montujemy i w pionach i poziomach? ( okna Gealan o rozmiarach około 147x147 i 113x209) ile sztuk a wielkośc okna?

2. Czy dolny poziomy luz wypełniamy od razu pianką - pytam ponieważ okna pcv mają specjalne rowki na parapet i nie wiem czy podczas montażu nie nawchodzi tam pianka?

3. Jak szeroki powinien być parapet ? szerokośc powinna być na styk z szerokością okna? Widziałem także zaślepki zewnętrznych parapetów które są dość grube ( mniej wiecej 2 cm) - Jeśli parapet ma być tak samo długi jak szerokość okna to liczyć z zaślepką? Czy parapet wewntrzny powinien być taki szeroki jak zewnętrzny?

4. Czy parapety wewnętrzne wchodzą także w ten specjalny rowek w oknie? - w moich oknach gealan są aż dwa takie rowki od wewnętrznej strony okna - do czego?

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c989c1928ca90151.html#

5. Ile powinna wynosić standardowa przestrzen na parapet tak aby każdy rodzaj można było zamontować. (ile może wynosić maksymalnie dolny poziomy luz?)

https://forum.murator.pl/topic/170286-kilka-pyta%C5%84-dotycz%C4%85cych-monta%C5%BCu-okien-pcv-parapet%C3%B3w/

Rozumiem, że chcesz zostać bohaterem we własnym domu, ale jeśli to dom a nie garaż, to lepiej zleć tą pracę fachowcom, bo - bez obrazy - nie masz ani pojęcia, ani jak widać instrukcji montażu. Tą powinieneś dostać od sprzedawcy.

Do pyt. 1 podpowiedź: okno 150x150 -wg większości instrukcji 12 punktów mocowania, okno balkonowe - 14-16szt.

Oczywiście może to być wymiana i kotwy na dole może się nie da założyć, itp.. za dużo jest możliwości by Cię przez to szybko, łatwo i odpowiedzialnie przeprowadzić .

Rozumiem, że chcesz zostać bohaterem we własnym domu, ale jeśli to dom a nie garaż, to lepiej zleć tą pracę fachowcom, bo - bez obrazy - nie masz ani pojęcia, ani jak widać instrukcji montażu. Tą powinieneś dostać od sprzedawcy.

Do pyt. 1 podpowiedź: okno 150x150 -wg większości instrukcji 12 punktów mocowania, okno balkonowe - 14-16szt.

Oczywiście może to być wymiana i kotwy na dole może się nie da założyć, itp.. za dużo jest możliwości by Cię przez to szybko, łatwo i odpowiedzialnie przeprowadzić .

Z doświadczenia wiem,że większość fachowców to nie fachowcy.A skąd wiedzieć ,czy to dobry fachowiec ,może trzeba być samemu fachowcem.

Nie trzeba być kucharzem,aby dobry obiad ugotować.Niestety mało u nas jest fachowców.I co z tego ,że zapłaciłam fachowcom za ciepły montaż,jak tego dobrze nie zrobili.