Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak robić C.O. w domku jednorodzinnym?

Ina

Recommended Posts

Jestem na etapie robiebia CO. Mam pytanie do tych, którzy kładli już twarde rury miedziane do CO w podłodze. Chodzi o rury zasilające kaloryfery. Jaki rodzaj lutu jest lepszy: twardy, czy miękki? W jakiego radzaju otulinie nalerzy je kłaść. Panowie, którzy kładą CO, proponują 2 warianty:

1) rury w otulinie bezpośrednio na chudziak, na to steropian 10tka, folie izolacyjną i jastrych 6 cm.

2) folia izolacyjna, steropian, rury i jastrych

Który z tych wariantów stosowaliście u siebie i dlaczego?

Dzieki za wszelką pomoc!

Wariant drugi jest prawidłowy poniewaz wtedy rury sa najblizej gornej warstwy posadzki i jest to najbardziej ekonomiczne nie trzeba tyle grzac.Jesli chodzi o luty najlepszy jest twardy ale i najgorszy do wykonania moge polecic ci mieki bo wiem z doswiadczenia ze w praktyce z nim sie tez nic nie dzieje ,a najlepiej to zeby w posadzce zminimilizowac połoczenia stosowac mieka miedz z kregow i jak najmniej połączen.

po ile watów na metr kwadratowy należy przyjmowaź dobierając grzejniki ?? - dom jest ocieplony super

kiedyś słyszałem 70 - 80 W??

jak to wygląda przy kotle kondensacyjnym, gdzie dobrze jest trochę przewymiarować grzejniki??

dzieki za info

Dzięki markopoolo za odpowiedŸ:) Mój fachowiec też przekonuje mnie do lutu miękkiego. Twierdzi że przy twardym trzeba stosować wysokš temperature, co niszczy rurę w miejscu spawu i prędzej wypłukuje się w tym miejscu miedŸ. O co chodzi z tymi przeciekami, o których wspomniał ArtMedia? Czy u ciebie też coœ takiego wystšpiło i jak się przed tym uchronić?

Ciao 8)

Nie łączy się miedzi w wylewkach bo od tego są rury miedziane miękkie w zwojach , tobie filips pomyliło się ze zlotem gwiażdzistym.

Widze ze ty masz po prosty taki dziwny zwyczaj udzielac odpowiedzi przed przeczytaniem pytania.

Prosilbym cie o przeczytanie pierwszego postu w watku a potem odpowiedzi - to nie jest takie skomplikowane, wystarczy zaczac od gory.

Słuchajcie, po przeczytaniu odpowiedzi jestem zupełnie skołowana. Nie wiem teraz co robić a hydraulicy będą mi kłaść rury do CO już w pierwszy dzień po świętach. Twarde mam już kupione, ale przeraziło mnie to, co piszecie o możliwości przecieku na złączach i stopach. Czy powinnam już teraz wymienić je na rury miękkie i robić od rozdzielacza? Izolacje na miedź kupiłam czerwoną 0,5 cm. z folią wodoszczelną. Czy pod ostateczną wylewkę na steropianie i rurach grzewczych też należy kłaść folię izolacyjną, czy starczy ta na samym spodzie? Ratujcie!