Ina 01.04.2004 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2004 Jestem na etapie robiebia CO. Mam pytanie do tych, którzy kładli już twarde rury miedziane do CO w podłodze. Chodzi o rury zasilające kaloryfery. Jaki rodzaj lutu jest lepszy: twardy, czy miękki? W jakiego radzaju otulinie nalerzy je kłaść. Panowie, którzy kładą CO, proponują 2 warianty: 1) rury w otulinie bezpośrednio na chudziak, na to steropian 10tka, folie izolacyjną i jastrych 6 cm. 2) folia izolacyjna, steropian, rury i jastrychKtóry z tych wariantów stosowaliście u siebie i dlaczego?Dzieki za wszelką pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markopoolo 01.04.2004 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2004 Wariant drugi jest prawidłowy poniewaz wtedy rury sa najblizej gornej warstwy posadzki i jest to najbardziej ekonomiczne nie trzeba tyle grzac.Jesli chodzi o luty najlepszy jest twardy ale i najgorszy do wykonania moge polecic ci mieki bo wiem z doswiadczenia ze w praktyce z nim sie tez nic nie dzieje ,a najlepiej to zeby w posadzce zminimilizowac połoczenia stosowac mieka miedz z kregow i jak najmniej połączen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtMedia 02.04.2004 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2004 Twarde rury w podłodze musisz chyba gdzieś łączyć? Jesteś pewien, że tego chcesz? Przeszukaj najpierw forum na okoliczność przecieków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbi 03.04.2004 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2004 po ile watów na metr kwadratowy należy przyjmowaź dobierając grzejniki ?? - dom jest ocieplony superkiedyś słyszałem 70 - 80 W??jak to wygląda przy kotle kondensacyjnym, gdzie dobrze jest trochę przewymiarować grzejniki??dzieki za info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ina 03.04.2004 20:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2004 Dzięki markopoolo za odpowied Mój fachowiec też przekonuje mnie do lutu miękkiego. Twierdzi że przy twardym trzeba stosować wysokš temperature, co niszczy rurę w miejscu spawu i prędzej wypłukuje się w tym miejscu mied. O co chodzi z tymi przeciekami, o których wspomniał ArtMedia? Czy u ciebie też co takiego wystšpiło i jak się przed tym uchronić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 03.04.2004 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2004 Lut twardy osłabia (przegrzewa) rurę a najlepszym sposobem na przecieki jest próba szczelności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
filips 04.04.2004 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2004 Ciao Zaleta ukladanie rurek w podlodze jest wygoda, od rozdzielacza gwiazdziscie doprowadzisz rurki do wszystkich kaloryferow, wada jest klopotliwa naprawa w zwiazku z tym odradzam ci laczyc rurek w podlodze (po co ryzykowac) a izolacje zaloz najlepsza jaka mozesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ADAMOS48 04.04.2004 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2004 Nie łączy się miedzi w wylewkach bo od tego są rury miedziane miękkie w zwojach , tobie filips pomyliło się ze zlotem gwiażdzistym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ADAMOS48 04.04.2004 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2004 Co do izolacji to nie nallepszą jaką możesz tylko izolację do wylewek z folią . Możesz spotkać czerwoną ,niebieską ale musi mieć folię i grubość najmniej 9mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
filips 04.04.2004 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2004 Ciao Nie łączy się miedzi w wylewkach bo od tego są rury miedziane miękkie w zwojach , tobie filips pomyliło się ze zlotem gwiażdzistym. Widze ze ty masz po prosty taki dziwny zwyczaj udzielac odpowiedzi przed przeczytaniem pytania. Prosilbym cie o przeczytanie pierwszego postu w watku a potem odpowiedzi - to nie jest takie skomplikowane, wystarczy zaczac od gory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ADAMOS48 04.04.2004 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2004 To napisz uczciwie to wtedy albo cie poprę lub sie z toba nie zgodzę ,ale ty piszesz bzdety stąd mój ironiczny komentarz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ADAMOS48 04.04.2004 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2004 Ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ina 09.04.2004 14:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2004 Słuchajcie, po przeczytaniu odpowiedzi jestem zupełnie skołowana. Nie wiem teraz co robić a hydraulicy będą mi kłaść rury do CO już w pierwszy dzień po świętach. Twarde mam już kupione, ale przeraziło mnie to, co piszecie o możliwości przecieku na złączach i stopach. Czy powinnam już teraz wymienić je na rury miękkie i robić od rozdzielacza? Izolacje na miedź kupiłam czerwoną 0,5 cm. z folią wodoszczelną. Czy pod ostateczną wylewkę na steropianie i rurach grzewczych też należy kłaść folię izolacyjną, czy starczy ta na samym spodzie? Ratujcie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
semp 09.04.2004 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2004 Najpewniejsza instalacjato taka bez połączeń w wylewce. Chcesz miec święty spokój i zapomnieć o instalacji to wymień. KONIEC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Romano 09.04.2004 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2004 U mnie kładzone w styropian, trochę też częściowo w wylewce, wszystko w ociepleniu-jest wszysko OK !. Pamiętać trzeba ( instalatorzy to wiedzą-chyba) żeby rurki nie dochodziły do końca ściany może spowodować ich wyginanie( wydłuzanie metali pod wpływem tem.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts