cte 18.07.2012 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2012 Mam do podłączenia wodę - i problem z tym związany. Otóż jest rura w piwnicy, dziura w ścianie, wąski (moim zdaniem) wykop pod rurę na zewnątrz i studzienka - wszystko w jednej linii. A problem jest taki, że mam duży spadek terenu i muszę postawić murek oporowy przy wjeździe do garażu (a właściwie wielki mur - 2,5x8 metrów). Rura z wodą wychodzi mi praktycznie na tym murku. Obawiam się, że woda może w zimie zamarznąć - właśnie ze względu na to, ze będzie przy samym (zimnym) murze. Grunt jest wymieszany w pionie/poziomie bo przed domem kiedyś szły jakieś instalacje "państwowe" - jest glina, kawałek dalej jakieś rury (nie wiadomo czyje) obsypane nie ubitym piachem, jeszcze kawałek dalej czarna ziemia. Rury na bok poprowadzić nie mogę, tym bardziej nie przesunę do środka muru - i tak jest już bardzo wąski wjazd. Instalator mówi że "coś się wymyśli", ale to już drugi taki "będzie dobrze", bo pierwszy bagatelizował sprawę studzienki (co skończyło się rozerwaniem licznika - zamarzł, a odbiór z wodociągów niby miał). Ogólnie miałem kiepski projekt instalacji, bardzo kiepskie wykonanie i teraz nie ufam ludziom, którzy chcą ode mnie pieniądze - bo wiem, że dla pieniędzy są w stanie wcisnąć każdy kit a jak coś padnie, to już ich nie oddadzą... Więc szukam porady za free Interesuje mnie namiar na jakieś materiały izolacyjne, które by zabezpieczały przed zamarznięciem wody. Czy rura niebieska (PP?) położona w gruncie glina+ kamienie (więcej kamieni) powinna być schowana w Arocie? W tym wąziutkim wykopie (40cm na rurę i murek) nie bardzo da się nasypać z boku piasku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 18.07.2012 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2012 Obawiam się, że woda może w zimie zamarznąć - właśnie ze względu na to, ze będzie przy samym (zimnym) murze. To ja ocieplij. Od strony muru id od gory (nie od dolu, bo od dolu bedzie dostawala cieplo z gruntu). I nie jakas cienka owijka z pianki, tylko np 5cm warstwa styropianu,pianki czyms to mokrych - fundamentowych zastosowan co nie nasiaka woda zbytnio. Twoj opis jest troche metny, ale jesli rra biegnie ponizej poziomu przemarzania i odizolujesz ja 5cm pianki od betonowego muru, to powinno byc OK. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beja 19.07.2012 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2012 jesli rra biegnie ponizej poziomu przemarzania i odizolujesz ja 5cm pianki od betonowego muru, to powinno byc OK. marcin Tylko że w tym przypadku ta strefa przemarzania liczy się też w bok w poziomie od muru. Czyli cała rura będzie w strefie przemarzania, czyli całą trzeba zaizolować, bo nic jej nie będzie grzało z ziemi. Tyle tylko, że sama izolacja też nie grzeje i wyjazd na ferie zimowe może się skończyć przykrą niespodzianką po powrocie. Proponuję wzdłuż rury na odcinku newralgicznym położyć samoregulujący kabel grzejny. Nie musi być włączony cały czas, ale właśnie w czasie bardzo ostrego mrozu albo wyjazdu robisz "pstryk" i masz spokój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts