mago24 18.07.2012 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2012 Kilka lat temu zapchał się komin (piec miałowy), a potem na ścianie i suficie koło komina pojawiły się czarno - brązowe plamy. Tynk w tym miejscu zrobił się jak piasek i można go było bez problemu zeskrobac. Już raz zdrapaliśmy ten tynk i położyliśmy drugi, ale nie starczyło to na długo. Plamy znów wyszły i wszystko wyglda fatalnie. Czy jest jakiś sposób (poza rozbieraniem części komina) . Ktoś radził mi przed położeniem nowego tynku użycie na oczyszczony mur folii w płynie. Czy to będzie skuteczne, a może jest jakiś inny sposób? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 18.07.2012 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2012 Temat co najmniej trudny!WIESZ co się stało, czy przypuszczasz?Masz ścianę kominową nasiąkniętą niedopalonymi substancjami smołowymi (z destylacji paliwa).To badziewie po podgrzaniu komina przesiąka przez wszystko, co na to nałożysz...Można na jakiś czas załatać problem tak, ze oblachować ten kawałek ściany i na tę blachę cudem jakimś (siatki) narzucić tynk...Jak się poczyta - zwykle zawsze wyłazi na nowo po jakimś czasie... Rozwiązanie ostateczne - rozebrać i postawić na nowo...Niemiłe, wiem...A na przyszłość - TAK PALIĆ, ABY DOPALAĆ PALIWO W KOTLE!!!(czyli - trzymać wściekle gorący kocioł)Poczytaj co o buforach ciepła.Wtedy kocioł masz wściekle gorący a zasilasz podłogówkę wodą +30stC.A do tego - zapominasz o kłopotach z kominem... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dez 18.07.2012 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2012 Problem znam z autopsji. Rozwiązanie (może nie do końca zgodne z sztuką ale skuteczne), stelaż + zielony KG. Można zrobić np regalik z płyt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarkEd 18.07.2012 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2012 Gdzieś w jakimś wątku o kominach było, żeby okleić taki komin szybą ale nie mogę znaleźć gdzie :| Ewentualnie wstawić jakiś wkład. Niestety to jest tylko półśrodek i najlepiej zrobić tak jak napisał Adam. Ale co ja tam się znam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts