Gość 31.05.2002 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2002 Przymierzam się do budowy domu i jestem zupełnie skołowany co do materiału z którego powinienem wykonać ściany. Część osób twierdzi że wystarczy mi 44 cm Porotherm i broń Boże styropian bo ściana "nie oddycha" (choć z tego co wyczytałem w Muratorze wymiana powietrza i pary przez ścianę nie ma właściwie znaczenia. Rozważam natomiast czy nie lepiej byłoby użyć 30 cm Porothermu i 10 cm styropianu. Koszt jest podobny a współczynnik przenikania niższy o 0,2 (co chyba nie jest dużą różnicą) Czy ktoś mógłby mi pomóc podjąć decyzję? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnes 31.05.2002 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2002 Dołączam sie do pytania,z tym że ja mam porotherm 36 i też zamierzam go ocieplić styropianem /lubię ciepło-jestem zimnokrwista/.Jak grubość styropianu w tym przypadku byłaby właściwa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anhalt 03.06.2002 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2002 Przy porothermie w Niemczech stosują 44 cm i z zewnątrz tynk będący mieszaniną zaprawy i styropianu - 1,5 cm, wewnątrz tynk tradycyjny lub gipsowy - to wystacza aby być poniżej 0,3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
betform 18.02.2003 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2003 Broń Boże porotherm.Buduje dom z POROTHERM 44 P+W, po przywiezieniu materiału na budowę jakość była bardzo podejrzana. Dla pewności zleciłem badania akredytowanemu laboratorium,wynik na wytrzymałość był 5,5 a producent podaje 10. W związku z bardzo niską wytrzymałością na ściskanie zastanawiam się czy inne parametry też nie są niższe niż podaje producent.Mam dylemat docieplać,czy nie? A jeżeli tak to na jaką grubość.Proszę o kontakt innych inwestorów, którzy mają podobne problemy:[email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 19.02.2003 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2003 Mam 24 BK i 15 cm styropianu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 20.02.2003 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2003 ja buduję z POROTHERMU 30 P+W i 25 P+W i mam dużo uwag co do jakości materiału . Na 24 palet zakupionych w cegielni Dobre 5 firma uznała do wymiany popękane rozpadały się przy próbie podniesienia . Murarzy poprosiłem o selekcję i stosowanie tylko dobrych ale czy tak powinno być . Budynek stoi jako konstrukcja trzeci rok ale w duszy mam cały czas jakiś niepokój i żal , że za swoje pieniądze nie otrzymałem solidnego produktu . A staram się budować bardzo solidnie i z dobrych materiałów . Na ścianach zewnętrznych mam 30 P+W i w tym roku będę docieplał steropianem 10 - 12 cm + tynk cienkowarstwowy mineralny . Gwoli sprawiedliwości P30 P+W była z cegielni w Lęborku i na 48 palet wadliwych było w sumie 2 palety . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 05.03.2003 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2003 On 2003-02-18 11:14, betform wrote: Broń Boże porotherm.Buduje dom z POROTHERM 44 P+W, po przywiezieniu materiału na budowę jakość była bardzo podejrzana. Dla pewności zleciłem badania akredytowanemu laboratorium,wynik na wytrzymałość był 5,5 a producent podaje 10. W związku z bardzo niską wytrzymałością na ściskanie zastanawiam się czy inne parametry też nie są niższe niż podaje producent.Mam dylemat docieplać,czy nie? A jeżeli tak to na jaką grubość.Proszę o kontakt innych inwestorów, którzy mają podobne problemy:[email protected] A mnie się wydaje ,że jesteś prowokatorem,bo grubo przesadzasz chcąc oczernić porotherm.Twierdzisz ,że cegła ma nie 10,nie 7,5(kolejna klasa wytrzymałości) lecz 5 MPa-czyli,że jest o 2 klasy gorsza! Człowieku! takiego chłamu to się nie produkowało nawet za socjalizmu,kiedy na cegły były zapisy i na rynek szło wszystko co dała fabryka. Słyszałem ,że związek Cerbud właśnie w ten sposób szuka niezadowolonych,potem ich instruuje co robić żeby gnębić wcb. Sławek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts