Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Liczniki na kaloryferach, spory problem - bardzo mile widzane pomysły na rozwiązanie

piotrrek

Recommended Posts

Witam,

Zacznę od sedna. Ów liczniki w moim przypadku uległy zniszczeniu tzn są zerwane plomby i można je luzem zdejmować i zakładać (same w sobie działają normalnie bez problemu). Nie będę tu opisywał przyczyn tego faktu, potrzebuję natomiast cennych pomysłów. Taki stan rzeczy trwa już od paru ładnych lat....tak wyszło, że nikt nie zajął się tym od razu i teraz obawiam się, że jak obecnie wyjdzie to na jaw, będę płacił jakieś bajońskie sumy za kary itp.... Co rok liczniki spisują wyznaczeni do tego odpowiedni ludzie i to nie jest jeszcze tragedia bo tylko spisują... natomiast nie wiem jak jest obecnie, może są inne zasady ale co 5 lat bodajże te liczniki są wymieniane na nowe. W tej sytuacji wszystko wyjdzie na jaw i mogą zacząć się problemy. Akurat w tym roku mija te 5 lat i koniecznie musze się tym zająć... Zatem już pewnie się domyślacie jak brzmi moje podstawowe pytanie. Co z tym fantem zrobić ? Pech chciał, że nie jest uszkodzony jeden licznik tylko dwa w dwóch różnych pokojach... Zatem tłumaczenia np o niechcące zachaczenie podczas remontu czy przemeblowania odpada bo to za mało wiarygodny zbieg okoliczności... Próbowałem jakoś te plomby kleić ale to totalnie nie do wykonania. Wg mnie najlepiej będzie zgłosić to w odpowiednie miejsce a będzie to chyba firma zajmująca się tym pomiarem grzewczym, bo chyba nie spółdzielnia mieszkaniowa ? Rozliczenia przychodzą z tejże firmy której już nie pamiętam dokładnie nazwy ale w razie potrzeby sprawdzę. Zgłoszenie swoją drogą ale cały problem w wytłumaczeniu tego dlaczego tak się stało ? Będę niezmiernie wdzięczny za Wasze złote myśli i wspólne znalezienie rozwiązania bo ciągle mam przed oczami jakieś chore kwoty do zapłacenia jak pomyślę, że sprawa się wyda...

pozdrawiam

piotr

...

Tak naprawdę prosisz o pomoc w ukryciu oszustwa.

Jeżeli plomby były zerwane przez "pomyłkę" czy wskutek niezbyt szczęsliwego przypadku to trzeba to było zgłosić. Zawsze jeszcze możesz to zrobić i liczyc na wyrozumiałość. Uczciwsze to niz próby ukrycia faktu zerwania plomb.