klinik 19.07.2012 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2012 Powoli zbliżam się do etapu gdzie czas będzie położyć instalację do wentylacji mechanicznej z rekuperatorem. Rozesłałem zapytania do znanych i mniej znanych firm wykonujacych owe instalacje. Rozbieżności w zapotrzebowaniu na powietrze ogromne... Wg. jednych firm jest to 300m3/h - 450 m3/h, a jeszcze inne proponują mi nawet 650 m3/h. Powiem szczerze ze zdurniałem i nie wiem które wyliczenia są poprawne. Poniżej obliczenia wykonane przez jedną z firm: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dargoth 19.07.2012 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2012 Projektant założył 1 wymianę na godzinę, co moim zdaniem nie jest konieczne. Lepiej założyć 0,5 wymiany na godzinę i nie mniej niż 25m3 na osobę zajmującą dane pomieszczenie przewidując jednocześnie możliwość okresowego zwiększenia wydatków. Oczywiście trzeba też zachować minima wynikające z przepisów. Ja np. w sypialniach dzieci ograniczyłem wentylacje do 33m3/h mimo kubatur ok. 50m3. W sypialni mojej i małżonki będzie 1 wymiana na godzinę czyli 50m3. W salonie 120m3 wystarczy mi nawiew100m3/h. Nie wiem czy jest sens w tak mocnym wentylowaniu antresoli i umiejscowieniu wyciągu w spiżarni, ale może bardziej doświadczeni forumowicze w tym temacie się wypowiedzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 19.07.2012 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2012 na pewno nie jest ci potrzebne 4,5 wymiany w spiżarni a tym bardziej dwie w garderobie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 19.07.2012 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2012 Może potrzebne było to sprzedawcy do uzasadnienia wyboru takiego, a nie innego urządzenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klinik 19.07.2012 17:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2012 Niepokoi mnie to ze kazda oferta i kazde wyliczenie zapotrzebowania jest od siebie skrajnie inne. Powoduje to ze zaczynam drazyc temat i stad tez moj post. Wyceny tez sie od siebie roznia od 20 000 do 32 000 zl. Im wiecej czytam tym mam coraz wiecej watpliwosci. Powyzsze obliczenie i projekt wykonala firma rekuperatory.pl na urzadzenie aeris 550. Zalezy mi na sprawnej i cichej wentylacji. Skoro jednak kazda firma pokazuje inne wyniki zapotrzebowania to nie wiem.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 24.07.2012 05:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2012 Poczytaj opinie na temat tej firmy tu na forum, zaczniesz szukać innej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klinik 25.07.2012 08:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2012 Już zacząłem szukać innej firmy, a byłem o krok od podpisania umowy. W pewnym momencie coś mnie tknęło i poczułem się jak dojna krowa. Szukam zatem dalej, a widzę, że forum daje mi szerokie pole manewru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 25.07.2012 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2012 270 m3/h do salonu brawa !! Chyba z księżyca... Dostosowali obliczenia do swojej jednostki o wydajności 550 m3/h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 26.07.2012 05:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2012 Zawsze się zastanawiam czym kierują się handlowcy obsługujący klientów??? Ja wrzuciłbym jednostkę 400m3/h instalację na sztywnych rurach i temat z głowy. Każda instalacja wykonana zgodnie ze sztuką musi być cicha. Czy będzie ona na sztywnych spiro, czy na elastycznych flexach czy na innych nowinkach.. Przecież firma która robiła Tobie ofertę i wyliczenia stosuje tą samom rurę spiro co większość wykonawców ten same izolacje te same taśmy tylko zmienia rekuperator na inny oczywiście jak dokładniej poszukasz to możesz kupić ten sam produkt pod logiem zehnder-a; aerisa, j.e. storkair a nawet powiedziałbym że i kilka centralek z oferty paul-a jest łudząco podobnych A cena -- no cóż bycie największy kosztuje, marketing, promocja, zaplecze techniczne, prezesi, flota, oddział w całej Polsce to są koszta. Na pewno u dużej liczby instalatorów z forum np. kredo, ja, indianin czy kangaxx wyjdzie to taniej a poziom wykonania nie będzie odbiegał od .pl a nawet może i być lepszy bo z tego co się orientuję to oni bazują na podwykonawcach a z tymi to różnie bywa Ale to twój wybór i twoja decyzja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 25.11.2012 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2012 Może potrzebne było to sprzedawcy do uzasadnienia wyboru takiego, a nie innego urządzenia? Dokładnie tak jest Do salonu wraz z jadalnią 260 m3/h Potrzeba było wyliczenia zapotrzebowania w granicach 525 m3/h, ponieważ NA 100% zaoferowali Tobie rekuperator o wydajności 550 m3/h Oczywiście jest to NACIĄGANIE "pod swoje centrale" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michał dereń 26.11.2012 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2012 A ja się nie do końca zgodzę co do nieprawidłowości tych wyliczeń.tzn.wszystkie pomieszczenia czyste gdzie jest nawiew jest ok 1 wymiany na h. trzeba pamiętać, że jest to przy maksymalnych obrotach. wiadomo, że pomieszczenia brudne czyli kuchnia, łazienka, wc, garderoba będą mniejsze od pomieszczeń czystych więc aby zbilansować nawiew z wywiewem trzeba zrobić większe wymiany w pomieszczeniach brudnych.Wzbudza trochę niepokój ta antresola nie wiem jak ona jest ułożona itd. ja zazwyczaj nad antresolami robię tylko wywiew bo po co nawiewać na 5 metrach wysokości. Ja jestem zwolennikiem przewymiarowania trochę rekuperatora. normalnie na 1 biegu powinniśmy zapewnić ok 0,3 wymiany na godzinę. wtedy jest wystarczający komfort i małe straty. czyli taki przewymiarowany reku w tym przypadku Aeris 550 będzie chodził 24h na dobę na 30% mocy. trzeba popatrzeć również na zużycie prądu przy danej mocy itd. oczywiście firma r.pl jest droga ktoś musi zapłacić za marketing prezesów itd. ale ja uważam (jako były podwykonawca tej firmy) że nie robią lipy, ale można zrobić to samo o 20% mniej co przy 25000 daje realną oszczędność. co do rekuperatora Aeris to już się gdzieś na forum wypowiadałem, że moim zdaniem jest najlepszy na rynku ale i praktycznie najdroższy. można kupić sporo tańszy reku a nie wiele gorszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 28.11.2012 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2012 może teraz już nie robią lipy ale robili na pewno, widziałem na własne oczy, ceny maja ale zycie ich bardzo brutalnie sprowadza na ziemię, niedawno podpisałem umowę na wm gdzie r.pl. też wystawiali ofertę, zeszli z ceny 28000 do 16000 -lajf is brutal !!- ale co sobie pomysli inwestor któremu wywalają cenę by potem zjechać 12000 w dół, marketing też u nich gówno warty wiec nadal lipa chyba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 28.11.2012 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2012 ... ale co sobie pomysli inwestor któremu wywalają cenę by potem zjechać 12000 w dół ... Że trafił na świąteczną promocję? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 29.11.2012 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2012 Że trafił na świąteczną promocję? raczej nie myśli tak jak ty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam1313 21.02.2013 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2013 Jeśli ktoś szuka merytorycznej pomocy nt. rekuperacji to wyrazy współczucia, bo po przeczytaniu takich „mądrości” ( a w takim stylu jest cała masa) można dostać Zaj..a. Jeśli ktoś pisze, ze każda instalacja wykonana zgodnie ze sztuką musi być cicha to proponuje poczytać forum z dużymi problemami dot. hałasu. Kolejna mądrość, ze… ja to w pokoju teściowej zmniejszyłem do 10m/h nawiewu itd.- oczywiście można i tak. Znam jeszcze lepszy sposób można do wyboru teściowe/ zonie zakręcić anemostat i też ktoś powie, ze teściowa będzie żyła.W 90% przypadków głoszone na forum mądrości to raczej własne potrzeby dot. wentylacji mechanicznej, a nie standardy wykonania, czy Dobre praktyki. Jeśli ktoś ma wątpliwości ( ja tak zrobiłem)to zapraszamy sprzedawcę na budowę zadaje dużo pytań i patrząc w oczy sprzedawcy oceniam, czy jego oferta jest godna moich ciężko zarobionych monet. W przeciwnym razie, jako Polacy potwierdzimy przysłowie – gdzie dwóch polaków tam trzy teorie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts