homer76 19.07.2012 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2012 (edytowane) Witam, Realizuje u siebie w domu wentylacje z odzyskiem. Po tym jak wykonawcy schrzanili mi instalacje w części domowej ostrożnie podchodze do ich "twórczości" i pragne skonsultowac sie w temacie czesci uslugowej Zalaczam projekt instalacji jaki mi zaproponowano. Metraz 63m2 (pomieszczenia ogrzewane) Wysokość pomieszczeń 3m Max ilość osób przebywajaca w tym samym czasie w pomieszczeniach - 7 Zakładana ilość osób - 5 Instalacja na rurach spiro z ociepleniem 3cm, wlot powietrza w garazu ocieplony 5cm, podlaczenie do anemostatów przez przewody elastyczne (np. sonolight). Mam w sumie 3 najważniejsze pytania a) czy dla takiej powierzchni trzeba dostarczyc powietrze czerpnia o przekroju 315mm i montowac reku 300m3 (Brink renovent medium)? b) czy kanał nawiewny (niebieski) idacy po obwodze jest dobrze zaprojektowany. Moim zdaniem na końcu nie bedzie cisnienia. c) jeżeli rekuperator bedzie w garazu - czy potrzebne sa 2 tlumiki ? Najbardzej martwi mnie zaprojektowany nawien do pomieszczeń oznaczonych na rysunku 1/10 i 1/11. Czy nie powinna tu być zaproponowana w pomieszczeniu 1/10 skrzynka rozprężna i z niej oddzielne podejscie do każdego z pomieszczeń średniać np. 100 lub 80mm? Do skrzynki powinien dojść przewód nie 125mm a 150mm - co o tym myslicie? Teraz jest moment, ze wszystko moge jeszcze zmienic. Z góry dziękuje za komentarze i pozdrawiam homer76 Edytowane 19 Lipca 2012 przez homer76 corection Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts