Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Montaż osadzenie bramy wjazdowej skrzydlowej

Recommended Posts

witam

bede musial osadzic slupy do ktorych bedą przymocowane skrzydla bramy. Moje pytanie brzmi jak to dobrze zrobic, mam dwie wizje tej pracy pierwsza to wywiercic otwory fi 28 na slupy (slupy beda kwadratowe 100mmx100mm gruboc scianki 3mm) na glebokosc 1,5m i zalac to betonem. Druga mysl to taka zeby oprocz wywiercenia otworow wykopac pomiedzy slupami row zazbroic i zalac betonem do wysokosci zera gruntu tylko nie wiem czy w tym drugim przypadku musze kopac pod ta lawe tak gleboko jak beda slupy czy wystarczy powiedzmy 50 cm ?? Nie wiem czy jest sens lanie takiej lawy czy wystarcza tylko zabetonowane gleboko slupy ? Dodam ze brama w swietle bedzie miala 4,1m po obu stronach bedzie wylana i zazbrojona podmurowka pod przesla ogrodzeniowe.

Prosze o wyrazenie opini i moze jakies sugestie.

Aha jeszcze jedno zewzgledu na to chcialbym brame otwierac pilotem jak wyprowadzic kable do zasilania silownikow do bramy czy wsadzac je do slupow czy wystawic kolo slupow ??

Zalanie solidnie słupków wystarczy. Zalanie musi być tym solidniejsze im skrzydłą bramy będą cięższe.

Z kablami jest prosta sprawa. Zgodnie z ligiką kable muszą trafić do siłownika, który z reguły przymocowany jest do skrzydła bramy. Czy one wyjdą z gruntu obok słupka, czy z otworu w słupku dla napędu nie ma znaczenia, ale na pewno prościej je wypuścić na zewnątrz słupka i w razie późniejszych problemów serwisować.

Ja u siebie, przy tym samym rozstawie słupów, zdecydowałem się na wykopanie rowka na głębokość 1,3 m.

Wsadziłem zbrojenie z 4 drutów żebrówki fi 12 mm powiązanych strzemiączkami i zalałem na wysokość ok 0,5 m (0,7 od powierzchni).

Dzięki temu słupy są ze sobą powiązane, a na powierzchni nie widać żadnego progu i w przyszłości nie będzie problemów przy układaniu kostki.

Słyszałem że dobrze jest zrobić fundament łączący oba słupy do skrzydeł bramy. Chodzi o zimę i ewentualne podnoszenie gruntu przy mrozach. Jeśli słupy są oddzielnie to mróz może je nierównomiernie podnosić. Choć teoretycznie jak wykopiesz dołki poniżej głębokości przemarzania gruntu - powinno wystarczyć

Słyszałem że dobrze jest zrobić fundament łączący oba słupy do skrzydeł bramy. Chodzi o zimę i ewentualne podnoszenie gruntu przy mrozach. Jeśli słupy są oddzielnie to mróz może je nierównomiernie podnosić. Choć teoretycznie jak wykopiesz dołki poniżej głębokości przemarzania gruntu - powinno wystarczyć

Moim zdaniem masz rację: lepiej jest połączyć te słupy razem fundamentem pod ziemią.

Zam przypadki w których dwa słupy zalane betonem poniżej 1m (jeśli wierzyć właścicielom) po prostu zimą znajdują się w innym położeniu. Różnice są niewielkie (1-2 cm), ale przy bramach skrzydłowych mogą dokuczyć.

Z drugiej strony ja mam tak bramę zrobioną, że łączą się one (po zamknięciu) takimi dwoma "kołnierzami" szerokimi na kilka cm. Więc jakieś tam delikatne różnice problemu nie robią.