Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Projekt to czy bubel

Recommended Posts

Postanowiłem wybudować sobie domek na starość. Ponieważ wiadomo jakie są emerytury a jakie będą to lepiej nie myśleć, mój domek ma być mały i tani w utrzymaniu. Znalazłem typowy projekt. Ucieszyłem się bo oprócz samego projektu domu za niewielką dopłatą mogłem dokupić projekt instalacji solarnej, wentylacji mechanicznej z rekuperacją, centralnego odkurzacza itp. Oczywiście ponieważ domek ma być tani wszedłem w to. Otrzymałem projekty. W pierwszej kolejności, ponieważ domek ma być tani w utrzymaniu to rzuciłem się na projekt wentylacji. I co zobaczyłem:

1. Na wszystkich rysunkach dalej istnieją przewody wentylacji grawitacyjnej.

2. Nie jest nic wspomniane o nowym przeliczeniu instalacji CO.

Nie jestem fachowcem budowlanym, cała moja wiedza na ten temat to wiadomości wyczytane w muratorze na tym forum i innych stronach internetowych, ale coś takiego to dla mnie bubel. Jeżeli zawierzając tym projektom wziąłbym ekipę budowlaną, dał im projekt to oni by mi te kanały wymurowali a ekipa instalacyjna zrobiła by mi ogrzewanie. Po czym biorąc ekipę do wykonania instalacji wentylacyjnej dowiedział bym się że niepotrzebnie mam grawitację i za dodatkową opłatą mi ją zamurują, a pieca CO to lepiej żebym w ogóle nie włączał bo nawet tylko przy zapalonym wiecznym płomyczku będzie w domu za ciepło. Podkreślam nie jestem fachowcem i może moje rozumowanie jest błędne, ale czuję się nabity w butelkę. Jeśli się mylę to może ktoś wyprowadzi mnie z błędu.

sędzinko: Projekt wentylacji mechanicznej Pan dokupił, wykonano go na podkładach, rzut parteru itp. Branżysta - autor projektu wentylacji mechanicznej nie miał możliwosci zmienić treść podkładu. To po prostu albo pilnuje kierownik budowy, albo ten branżysta mógł porobić odnośniki przy grawitacji, ze w razie wykonywania wm to tych grawit nie budować. A może ktoś woli mieć i tak zbudowane te od grawit. na wypadek awarii prądu...

kerado 28

Na razie nie ma po co jechać do Sędzinka, tam pełna grawitacja

grawitacja.JPG

semiramida:

No właśnie ten branżysta mógł porobić odnośniki, ale tego nie zrobił. A co z CO? Czy buro sprzedając taki projekt nie powinno z branżystą od CO tego skonsultować?

Myślę że wentylacja grawitacyjna, a raczej jej brak i zamiast niej wm z rekuperacją ma do obliczeń C.O. bardzo dużo. Jeżeli ogrzewamy powietrze od tem. -20 C przy wg to musimy mieć zaprojektowaną zupełnie inną instalację C.O. niż gdy podgrzewamy powietrze od +16 c przy reku

A jaką instalację masz zaprojektowaną ? Jaki piec, jakie grzejniki (podłogówka) ?

Na przykładzie mojego domu - przy WM z założoną sprawnością odzysku 80% i krotnością wymiany 0,5 zapotrzebowanie roczne to 6300kWh (szczytowa moc źródła ciepła 3,6kW), przy takiej samej wymianie, ale bez reku (czyli przy wentylacji grawitacyjnej) to odpowiednio 8600kWh i 5,2kW

Róźnica jest, ale nie taka, by Ci wieczny płomyk dom ogrzał...

Więc raz jeszcze - jaką instalacje CO masz zaprojektowaną ?