sędzinko 19.07.2012 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2012 Postanowiłem wybudować sobie domek na starość. Ponieważ wiadomo jakie są emerytury a jakie będą to lepiej nie myśleć, mój domek ma być mały i tani w utrzymaniu. Znalazłem typowy projekt. Ucieszyłem się bo oprócz samego projektu domu za niewielką dopłatą mogłem dokupić projekt instalacji solarnej, wentylacji mechanicznej z rekuperacją, centralnego odkurzacza itp. Oczywiście ponieważ domek ma być tani wszedłem w to. Otrzymałem projekty. W pierwszej kolejności, ponieważ domek ma być tani w utrzymaniu to rzuciłem się na projekt wentylacji. I co zobaczyłem:1. Na wszystkich rysunkach dalej istnieją przewody wentylacji grawitacyjnej.2. Nie jest nic wspomniane o nowym przeliczeniu instalacji CO.Nie jestem fachowcem budowlanym, cała moja wiedza na ten temat to wiadomości wyczytane w muratorze na tym forum i innych stronach internetowych, ale coś takiego to dla mnie bubel. Jeżeli zawierzając tym projektom wziąłbym ekipę budowlaną, dał im projekt to oni by mi te kanały wymurowali a ekipa instalacyjna zrobiła by mi ogrzewanie. Po czym biorąc ekipę do wykonania instalacji wentylacyjnej dowiedział bym się że niepotrzebnie mam grawitację i za dodatkową opłatą mi ją zamurują, a pieca CO to lepiej żebym w ogóle nie włączał bo nawet tylko przy zapalonym wiecznym płomyczku będzie w domu za ciepło. Podkreślam nie jestem fachowcem i może moje rozumowanie jest błędne, ale czuję się nabity w butelkę. Jeśli się mylę to może ktoś wyprowadzi mnie z błędu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 19.07.2012 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2012 Jeśli w domu masz wentylację mechaniczną, to nie możesz mieć wentylacji grawitacyjnej.Nasi instalatorzy będą w Sędzinku w ciągu ok. 2 tygodni, więc można podjechać i zobaczyć jak to powinno wyglądać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
semiramida 19.07.2012 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2012 sędzinko: Projekt wentylacji mechanicznej Pan dokupił, wykonano go na podkładach, rzut parteru itp. Branżysta - autor projektu wentylacji mechanicznej nie miał możliwosci zmienić treść podkładu. To po prostu albo pilnuje kierownik budowy, albo ten branżysta mógł porobić odnośniki przy grawitacji, ze w razie wykonywania wm to tych grawit nie budować. A może ktoś woli mieć i tak zbudowane te od grawit. na wypadek awarii prądu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 20.07.2012 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2012 dokładnie, nie jest to bubel, ale likwidację kanałów wg trzeba z z architektem zapieczątkować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sędzinko 20.07.2012 06:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2012 kerado 28 Na razie nie ma po co jechać do Sędzinka, tam pełna grawitacja semiramida: No właśnie ten branżysta mógł porobić odnośniki, ale tego nie zrobił. A co z CO? Czy buro sprzedając taki projekt nie powinno z branżystą od CO tego skonsultować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
semiramida 20.07.2012 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2012 CO jest w standartowym zestawie. Grawitacyjne piony w czymś się kłócą z CO??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 20.07.2012 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2012 sędzinko: troche przesadzasz, sadzac, ze dzieki WM ogrzejesz dom za pomoca plomyka w piecu . Czy w Twoim projekcie zostal juz dobrany konkretny kociol ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sędzinko 20.07.2012 16:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2012 Myślę że wentylacja grawitacyjna, a raczej jej brak i zamiast niej wm z rekuperacją ma do obliczeń C.O. bardzo dużo. Jeżeli ogrzewamy powietrze od tem. -20 C przy wg to musimy mieć zaprojektowaną zupełnie inną instalację C.O. niż gdy podgrzewamy powietrze od +16 c przy reku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 20.07.2012 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2012 A jaką instalację masz zaprojektowaną ? Jaki piec, jakie grzejniki (podłogówka) ? Na przykładzie mojego domu - przy WM z założoną sprawnością odzysku 80% i krotnością wymiany 0,5 zapotrzebowanie roczne to 6300kWh (szczytowa moc źródła ciepła 3,6kW), przy takiej samej wymianie, ale bez reku (czyli przy wentylacji grawitacyjnej) to odpowiednio 8600kWh i 5,2kWRóźnica jest, ale nie taka, by Ci wieczny płomyk dom ogrzał... Więc raz jeszcze - jaką instalacje CO masz zaprojektowaną ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sędzinko 20.07.2012 19:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2012 Projekt przewiduje kocioł gazowy o nominalnej mocy 6 kW dla pokrycia zapotrzebowania ciepła na c.o. i przygotowanie c.w.u. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 22.07.2012 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2012 A jak duży dom masz na te 6kW? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sędzinko 23.07.2012 12:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2012 58 m kw. pow. użytkowej i poddasze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 23.07.2012 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2012 Czyli 116mkw?6kW - wystarczy, jeśli dobrze zaizolujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sędzinko 24.07.2012 06:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2012 Powiedz mi, jeśli możesz. Wystarczy na ogrzewanie bez rekuperacji czy z rekuperacją. I skąd te dane, na podstawie długoletniego doświadczenia czy obliczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 25.07.2012 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2012 Nie zajmujemy się domami bez rekuperacji A dane na podstawie: - obliczeń - doświadczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts