przemty 20.07.2012 05:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2012 Ponieważ nigdy nie ma się pieniędzy tyle ile potrzeba to nieraz trzeba ciąć koszty. I tak zastanawiam się czy wykonywać instalację gazową która będzie służył tylko do podłączenia kuchenki gazowej a w jej miejsce używać gazu z butli.Co prawda gaz biegnie przez moja dzialke ale zastanawiam się czy koszt całego podłączenia nie przewyzszy korzyści. Dlatego jakby ktoś był w stanie podać mi koszt instalacji gazowej (zaczynając od pozwoleń, uzgodnień, przyłączenia do budynku i wykonania instalacji w domu wraz z materiałami czyli całkowity koszt instalacji ) to byłbym wdzięczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 21.07.2012 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2012 Za projekt wewnętrznej instalacji płaciłem 550zł. Za wykonanie przyłącza (dla gazownictwa) coś ok 2000zł (rura 1mb od granicy działki). Nie wiem ile fachury wzięli za robotę bo robili mi kompleksowo całą kotłownię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemty 21.07.2012 20:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2012 no to w sumie chyba nie jest tak dużo, bo przeszukałem trochę sięć i kwoty jakie pojawiały się rzędu 10-15 tys. za całość instalacji gazowej trochę ostudzały mój zapał posiadania gazu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 21.07.2012 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2012 no to w sumie chyba nie jest tak dużo, bo przeszukałem trochę sięć i kwoty jakie pojawiały się rzędu 10-15 tys. za całość instalacji gazowej trochę ostudzały mój zapał posiadania gazu... O takich kwotach piszą głównie sprzedawcy PC. Pamiętaj, że korzystając z butli 11kg trzeba zawsze mieć jedną w zapasie. Podłączona do kuchenki kończy się zawsze w najmniej odpowiednim momencie. Wtedy do kosztu gazu z butli (na dzień dzisiejszy ok. 53-55 zł. brutto za szt.) trzeba jeszcze doliczyć niespodziewany, dodatkowy wyjazd samochodem do najbliższego punktu wymiany. Jak masz dwie to zapas wymieniasz bez kosztów transportu niejako przy okazji innych zakupów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bowess 22.07.2012 05:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2012 (edytowane) U mnie gazownia robiła rozbudowę sieci i wówczas koszty przyłączenia wynosiły 1100 złotych + koszt skrzynki (w linii płotu lub na budynku, można było kupić jeden z oferowanych przez nich modeli, albo jakąś wedle własnego gustu z innego źródła). Od skrzynki - koszt projektu 400 zł, cała instalacja 2100, ale razem z kotłownią. Trudno mi powiedzieć, o ile taniej byłaby sama kuchnia. Jednak wszystko zależy od gazowni. Kiedy pierwszy raz zwróciłam się do nich o warunki przyłącza, a jeszcze nie było koncepcji rozbudowy sieci, wyliczyli mi kwotę ponad 11 tys. (rura była niecałe 100m od działki), a i to pod warunkiem, że dwóch sąsiadów zgodziłoby się na przejście przez ich działki. Edytowane 22 Lipca 2012 przez bowess Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bury_kocur 22.07.2012 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2012 U mnie gaz tylko do kotła kondensacyjnego - projekt przyłącza 400 zł, gazownia wyceniła na 2000 parę metrów z drogi do granicy działki, skrzynka po mojej stronie. Mówi się trudno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 22.07.2012 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2012 O takich kwotach piszą głównie sprzedawcy PC. Pamiętaj, że korzystając z butli 11kg trzeba zawsze mieć jedną w zapasie. Podłączona do kuchenki kończy się zawsze w najmniej odpowiednim momencie. Wtedy do kosztu gazu z butli (na dzień dzisiejszy ok. 53-55 zł. brutto za szt.) trzeba jeszcze doliczyć niespodziewany, dodatkowy wyjazd samochodem do najbliższego punktu wymiany. Jak masz dwie to zapas wymieniasz bez kosztów transportu niejako przy okazji innych zakupów Dodatkowy argument podają, że przy PC nie trzeba budować komina, który także podnosi koszty ogrzewania. Tylko, że komin od ogrzewania i tak buduje się przy okazji, bo do wentylacji grawitacyjnej i tak trzeba budować i tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bowess 22.07.2012 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2012 Nie mam PC, ale chyba jak już ktoś takie rozwiązanie planuje, to i wentylacja mechaniczna z odzyskiem ciepła. Więc jednak bez komina może być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts