Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Koszt instalacji gazowej

przemty

Recommended Posts

Ponieważ nigdy nie ma się pieniędzy tyle ile potrzeba to nieraz trzeba ciąć koszty. I tak zastanawiam się czy wykonywać instalację gazową która będzie służył tylko do podłączenia kuchenki gazowej a w jej miejsce używać gazu z butli.

Co prawda gaz biegnie przez moja dzialke ale zastanawiam się czy koszt całego podłączenia nie przewyzszy korzyści. Dlatego jakby ktoś był w stanie podać mi koszt instalacji gazowej (zaczynając od pozwoleń, uzgodnień, przyłączenia do budynku i wykonania instalacji w domu wraz z materiałami czyli całkowity koszt instalacji ) to byłbym wdzięczny.

no to w sumie chyba nie jest tak dużo, bo przeszukałem trochę sięć i kwoty jakie pojawiały się rzędu 10-15 tys. za całość instalacji gazowej trochę ostudzały mój zapał posiadania gazu...

O takich kwotach piszą głównie sprzedawcy PC.

Pamiętaj, że korzystając z butli 11kg trzeba zawsze mieć jedną w zapasie. Podłączona do kuchenki kończy się zawsze w najmniej odpowiednim momencie. Wtedy do kosztu gazu z butli (na dzień dzisiejszy ok. 53-55 zł. brutto za szt.) trzeba jeszcze doliczyć niespodziewany, dodatkowy wyjazd samochodem do najbliższego punktu wymiany. Jak masz dwie to zapas wymieniasz bez kosztów transportu niejako przy okazji innych zakupów

U mnie gazownia robiła rozbudowę sieci i wówczas koszty przyłączenia wynosiły 1100 złotych + koszt skrzynki (w linii płotu lub na budynku, można było kupić jeden z oferowanych przez nich modeli, albo jakąś wedle własnego gustu z innego źródła). Od skrzynki - koszt projektu 400 zł, cała instalacja 2100, ale razem z kotłownią. Trudno mi powiedzieć, o ile taniej byłaby sama kuchnia. Jednak wszystko zależy od gazowni. Kiedy pierwszy raz zwróciłam się do nich o warunki przyłącza, a jeszcze nie było koncepcji rozbudowy sieci, wyliczyli mi kwotę ponad 11 tys. (rura była niecałe 100m od działki), a i to pod warunkiem, że dwóch sąsiadów zgodziłoby się na przejście przez ich działki. Edytowane przez bowess

O takich kwotach piszą głównie sprzedawcy PC.

Pamiętaj, że korzystając z butli 11kg trzeba zawsze mieć jedną w zapasie. Podłączona do kuchenki kończy się zawsze w najmniej odpowiednim momencie. Wtedy do kosztu gazu z butli (na dzień dzisiejszy ok. 53-55 zł. brutto za szt.) trzeba jeszcze doliczyć niespodziewany, dodatkowy wyjazd samochodem do najbliższego punktu wymiany. Jak masz dwie to zapas wymieniasz bez kosztów transportu niejako przy okazji innych zakupów

Dodatkowy argument podają, że przy PC nie trzeba budować komina, który także podnosi koszty ogrzewania. Tylko, że komin od ogrzewania i tak buduje się przy okazji, bo do wentylacji grawitacyjnej i tak trzeba budować i tak.