okojan 20.07.2012 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2012 Czy spotkaliście sie z tym, że górna krawędz fundamentu jest na równo z wykończoną podłogą wewnątrz? Tak mam w projekcie!!.Czyli podbetonka, papa, styropian w podłodze na gruncie, jastrych - to wszystko jest poniżej poziomu górnej krawędzi fundamentu - i od tego jest liczona wysokosć 2, 70 do sufitu ( czyli w zasadzie od górnej krawędzi fundamentu). A nie powinna czasami podbetonka ( chudziak ) byc w poziomie z górną krawędzią fundamentu? Błąd w projekcie? Myslimy jednak podbetonke dać równo w poziomie z górą fundamentu i dopiero później pójda inne rzeczy ( styro, papa itd.) Ale wtedy znowu zmniejszy sie nam wysokość pomieszczeń na dole - więc planujemy podniesc o jeden pustak dom ( do stropu), czyli podłoga wykończona bedzie miała do sufitu na dole 2,70 ale z zewnątrz dom bedzie wyzszy ( odległość od gruntu do dolnej krawędzi wieksza.Nie wiem czy dobrze wytłumaczyłem :) Co o tym sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 21.07.2012 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2012 Faktycznie dziwne rozwiązanie , może projektan się uczy. Można wykonać beton podkłądowy niżej tylko przejście izolacji poziomej ściany fundamentowej na izolację poziomą podposadzkową musi być wykonane na klinie/fasecie tak aby nie było ostrych załamań i izolacja miała pewną możliwość "wydłużenia tudzież rozciągniecia". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 21.07.2012 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2012 w projektach różne dziwne rzeczy są. jeszcze nie jedną znajdziesz w dalszych etapach. nie przejmuj się. też tak miałem i to w indywidualnym projekcie a nie w gotowcu. dobra ekipa + kierownik gdy jest problem i wszystko będzie ok Generalnie to jest ważniejsze niż projekt. z mojego doświadczenia, głównym zadaniem projektu jest uzyskanie pozwolenia na budowę. potem traci na znaczeniu, bo za dużo bzdur w nim siedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 24.07.2012 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2012 Pytaj raczej dobrego kierbuda (jeśli takowego masz), bo wykonawcy doradzają najlepszą metodę, ale często najlepszą dla siebie:stirthepot: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts