Premier79 21.07.2012 05:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2012 Witam Stary dom około 10m wysokości.Styropian jest "przyklejony" na tak zwane placki o grubości do 7 cm. Klej w 80% nie trzyma się ściany. Styropian jest zakołkowany. Czym to grozi w przyszłości?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homecactus 21.07.2012 05:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2012 To grozi przede wszystkim tym, że słaba jest izolacja ściany, bo pomiędzy styropianem i ścianą utworzyła się pustka powietrzna, która jest niejako "kominem" w którym przemieszcza się powietrze na skutek konwekcji i wychładza ścianę. Na górze ściany też pewnie nie jest w 100% szczelne i ciepłe powietrze zagrzane od ściany przemieszcza się w górę i ucieka z pustki pomiędzy styro a ścianą, a jest zastępowane zimnym powietrzem z zewnątrz. moim zdaniem jak kiedyś dobrze zawieje, to całość może oderwać się od ściany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 21.07.2012 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2012 Nie wiem jak z wytrzymałością na obciążenia, ale może się okazać że pod wpływem obciążenia w pewnym momencie po prostu odpadnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FT 23.07.2012 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2012 Witam Ja również dołączę się do rozmowy i od razu powiem, że głównym elementem mocującym płyty termoizolacyjne do podłoża powinna być zaprawa klejowa. Kołki tzw. dodatkowe łączniki mechaniczne mają zadanie zabezpieczenie docieplenia przed ssaniem wiatru. Dlatego też w pewnych okolicznościach, przy zachowaniu min. nośności podłoża nie są wymagane. Nie mniej jednak aby mocowanie docieplenia na kleju miało sens należy to wykonać zgodnie ze sztuką budowlaną, przy zachowaniu min. zasad obowiązujących przy realizacji systemów ETICS. Chodzi tutaj o odpowiednią ilość kleju na płycie tj. min. 40% w stosunku do powierzchni płyty oraz ułożenia kleju na płycie metodą obwodowo-punktową. Druga b. ważna rzecz to nośność podłoża no i w przypadku stosowania dodatkowych łączników prawidłowość ich zamontowania. Znam wiele przypadków, w których wykonawcy używali kołków w sposób naganny, doprowadzając do utraty ich roli w systemie. Mam na myśli wykonywanie zbyt dużych otworów na kołki lub stosowanie np. przy murach wykonanych z pustaków szczelinowych lub gazobetonu wiertarek z włączonym udarem. Kolejnym błędem jest wybór nieodpowiednich kołków do określonego typu podłoża lub o b. niskiej jakości tzw. chińszczyzny. Reasumując w tym przypadku podzielam opinie moich kolegów, że prędzej czy później całość powinna odpaść od ściany, bez większego problemu.Mam również nadzieję, że biorąc pod uwagę ostatnie anomalie pogodowe nikomu nie stanie się z tego powodu krzywda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Premier79 23.07.2012 16:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2012 Nawet jak podłoże jest nośne i jest zastosowana metoda punktowo-obwodowa to wykonawcy robią jeszcze jeden poważny błąd. A mianowicie za gesty klej - taki kit. Taki klej się nie przykleja prawie wcale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mada102 23.07.2012 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2012 WitamJa również dołączę się do rozmowy i od razu powiem, że prędzej czy później całość powinna odpaść od ściany, bez większego problemu. Ja wiem że reklama dźwignią handlu, ale analizując forum widzę że "FAST" choćby nic nie wnosił do tematu to i tak musi coś powiedzieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 23.07.2012 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2012 mada: FAST - widać kim jest ale jakkolwiek w wielu wypadkach mówi taki klej czy inny, w tym konkretnym przypadku opisał to co się stanie i dlaczego tak się stanie. Ja podobne wynurzenia mogę snuć w kwestii mineralki i ścierać się z FAST-em w kwestii tych czy innych spraw. Tutaj - każdy z nas wyraził dokładnie jedną i tą samą opinię: w skrócie: "zasadniczo zleci na łeb, to tylko kwestia czasu, wiatru i może myszy". Nikt nie mówił jaki kolej, nikt nie mówił za ile, podane zostały tylko pewne zasady postępowania - że po obwodzie i kilka placków na środku, że klej ma nie przypominać konsystencją kiepsko urobionej plasteliny... Żadna reklama! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FT 24.07.2012 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2012 (edytowane) Witam Ja również dołączę się do rozmowy i od razu powiem, że prędzej czy później całość powinna odpaść od ściany, bez większego problemu. Ja wiem że reklama dźwignią handlu, ale analizując forum widzę że "FAST" choćby nic nie wnosił do tematu to i tak musi coś powiedzieć Mado, Miło mi, że tak dogłębnie analizujesz moje wątki ale co do zarzutów, które podnosisz nie zgadzam się z Tobą i uważam, że forum w którym się znajdujemy ma właśnie taki cel tj. podawanie propozycji rozwiązań i subiektywną ocenę poszczególnych przypadków tutaj poruszanych wg swojego doświadczenia. Zresztą Mado, jeśli nie podobają Ci się moje wypowiedzi lub po prostu się z nimi nie zgadzasz to ich nie czytaj lub podawaj konkretne argumenty na przeciw. Życzę miłego dnia. Edytowane 24 Lipca 2012 przez F***T Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sympatic 24.07.2012 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2012 Da się żyć, bo i bez ocieplenia się da, jednak tego typu ocieplenie nie oszczędza tyle energii ile byśmy chcieli, a po drugie nie wiadomo co się dzieje pod styropianem. Ideałem byłoby zdjęcie styropianu, oczyszczenie i zagruntowanie ścian i przyklejenie profesjonalnie ramka + w środku packi grubej warstwy styropianu np 15 cm, najlepiej od znanego producenta gwarantującego jakość materiału. To samo dotyczy klejów i potem tynku. A w sumie to najlepiej wziąć cały system od jednego producenta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz_si 24.07.2012 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2012 Jakk nie duża ściana to można sobie poradzić klejem do styropianu w piance: robisz dziurę, psykasz pianę. Takich dziurek trzeba zrobić trochę. Powinno złapać.Jak cały dom taki, to ja poczekałbym aż odpadnie i zrobił od nowa. Chyba że to brzydkie i paskudne to nie ma co czekać tylko od razu robić, jak jest kasa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Premier79 24.07.2012 18:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2012 Jak się powinno prawidłowo wykonać warstwę zbrojna? Chodzi mi o samo zatapianie siatki. - Czy powinno się to zrobić "na raz" ? Czyli zatapiam siatkę i wygładzam powierzchnię (z tego co wiem to dość trudne) - Czy zatopić siatkę i położyć drugą warstwę kleju? "mokre na mokre" (jeżeli pierwsza warstwa za bardzo przyschnie to czy nie popęka od nacisku pacy przy kładzeniu drugiej warstwy?) - Czy drugą warstwę kłaść na całkowicie wyschniętą pierwszą warstwę kleju z siatką? (czy druga warstwa dobrze się przyklei do tej pierwszej, całkiem suchej?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz_si 24.07.2012 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2012 U mnie chłopaki wyszpachlowali ścianę, przykleili siatkę, docisnęli packami i to od razu zaciągali klejem. Jakoś wyrabiali, było gorąco i nie było problemu z wysychaniem kleju. Z tego co wiem, to poprawna metoda. Robiły mi dwa budynki dwie różne ekipy i obie własnie w ten sposób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Premier79 25.07.2012 05:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2012 Może kilka ciekawych zdjęć: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz_si 25.07.2012 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2012 Może kilka ciekawych zdjęć: Mogę Cię jedynie pocieszyć, że nie jesteś jedynym człowiekiem, który trafił na paprochów, złodziei i oszustów (bo tylko tak można nazwać tego typ ekipę). Ja bym się nawet nie zastanawiał: trzeba to zerwać i robić od nowa, zwłaszcza, że tynku jeszcze nie ma. Trzeba by się jeszcze zastanowić, czy jest możliwość pociągnąć oszustów do odpowiedzialności. Dostali jakieś pieniądze? To jest w trakcie prac? Jeżeli kasy żadnej nie dostali i ich materiał to niech sobie to rozbiorą i spadają na bambus. Ja się nauczyłem jednego: jeżeli ktoś jest paprochem, to nigdy dobrze roboty nie wykona, nawet jak będziesz stał nad nimi i ich pilnował. Oni lepiej tego nie zrobią i koniec. Dziad zawsze dziadem pozostanie. Nie ciągnij dalej tego koszmaru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mada102 25.07.2012 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2012 fachowość tej ekipy robi wrażenie.Widać rusztowania, więc chyba to jest w trakcie prac.Sprawa prosta - wywalić na zbity p... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz_si 25.07.2012 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2012 fachowość tej ekipy robi wrażenie. Widać rusztowania, więc chyba to jest w trakcie prac. Sprawa prosta - wywalić na zbity p... Dokładnie. Pytanie tylko czy dostali już jakieś pieniądze? Jak nie to sprawa jest banalnie prosta! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Premier79 25.07.2012 07:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2012 Ja tylko się przyglądam tej robocie. Nie ja decyduje nie ja płacę. Można się wiele nauczyć od nich - czego nie robić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz_si 25.07.2012 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2012 Ja tylko się przyglądam tej robocie. Nie ja decyduje nie ja płacę. Można się wiele nauczyć od nich - czego nie robić. To doradź inwestorowi. Bądź człowiekiem! Takich partaczy trzeba zamykać a nie im za robotę płacić! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mostek 28.07.2012 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2012 a jak sie prawidlowo naklada klej na styropian .. ?? - zawsze wszedzie widzialem na placki, moze nie az takie "grube" ale były placki Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz_si 28.07.2012 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2012 a jak sie prawidlowo naklada klej na styropian .. ?? - zawsze wszedzie widzialem na placki, moze nie az takie "grube" ale były placki Pozdrawiam Placki na środku i ramka po obwodzie płyty styropianowej. Tak jest prawidłowo. Większość klei na placki i mi też tak przykleili, bo nie dopilnowałem. Opowiadają wtedy głupoty o wentylacji, wilgoci, grzybie i takie tam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts