Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Styropian wisi na kołkach !!!!

Recommended Posts

a jaka grubsc takich placków i po obwodzie powinna byc bo na tych zdjeciach sa one spooore ... mam w plaanch samemu ocieplic dom styropianem i dlatego pytam jak to pwinno byc - zastanawiam sie tez nad klejem w sprayu ? - podobno taka puszka ma wydajnosc ponad 10m2 a kosztuje niecale 30zl - i w przypadku takiego kleju w sprayu jak kleic .. ?? tez na obwodzie i w srodku .... ??? aa i czy kołki w takim przypadku sa konieczne ... ?? bo mi sie wydaje ze to sa dodatkowe mostki termiczne - robienie ocieplenia z dziurami ... wydaje mi sie ze to bez sensu ...

a jaka grubsc takich placków i po obwodzie powinna byc bo na tych zdjeciach sa one spooore ... mam w plaanch samemu ocieplic dom styropianem i dlatego pytam jak to pwinno byc - zastanawiam sie tez nad klejem w sprayu ? - podobno taka puszka ma wydajnosc ponad 10m2 a kosztuje niecale 30zl - i w przypadku takiego kleju w sprayu jak kleic .. ?? tez na obwodzie i w srodku .... ??? aa i czy kołki w takim przypadku sa konieczne ... ?? bo mi sie wydaje ze to sa dodatkowe mostki termiczne - robienie ocieplenia z dziurami ... wydaje mi sie ze to bez sensu ...

Grubość to nie wiem, 3 cm? Ja ekspertem nie jestem, na instrukcji będziesz miał napisane, na każdym worku :)

Pianka do klejenia tak samo jak klej: też po obwodzie i placki.

Ja zawsze kołki bym dawał, choć producenci twierdzą inaczej. Niewiele to kosztuje a mostki moim zdaniem żadne.

Jak ściany bardzo równe to na grzebień.

Zrób sobie najpierw próbę i przyklej styropian np 10x10cmm w kilku miejscach i potem po kilku dniach spróbuj zerwać i zobaczysz jak się trzyma.

Podstawa to nośne podłożę, klej który się klei do ściany i styropianu czyli nie za gęsty i duża powierzchnia klejenia czyli ramka po obwodzie z kleju i placki po środku.

Jak przykleisz płytę to ustawiając przesuwaj ją lekko żeby się dobrze klej rozprowadził. A nie jak fachowcy (ci od tych zdjęć) przykładają płytę styropianu i lekko puknie i już. A klej w formie kupy w ogóle się nie przykleja.

Przepraszam, ale nie przypominam sobie, żebym w ciągu ostatnich siedemnastu lat, od kiedy zajmuję się dociepleniami, namawiał kogoś do klejenia wyłącznie na "placki".

Owszem, czasami przytaczam teksty zasłyszane od domorosłych wykonawców, czy "twórców " własnych systemów dociepleń.

Tak to miało miejsce w poście ( o który pewnie Ci chodzi):

Cytat Napisał michal.bdg Zobacz post

Ramki podobno powodują że ewentualna wilgoć zamykamy w płytach a przy packach cyrkuluje po całej powierzchni ściany.

Takiego tekstu to jeszcze nie słyszałem...

Ale słyszałem fajny tekst, że jeśli klejenie jest na same placki, to dzięki temu jest lepsza wentylacja budynku i nie ma możliwości powstania wilgoci w budynku.

Pozdrawiam