adamooo 21.07.2012 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2012 (edytowane) Witam czytałem już kilka tematów na temat wody i kanalizacji ale dalej nie wiem jak powinno wyglądać to u mnie, ani jeden ani drugi sąsiad nie ma doprowadzonej wody i kanalizacji a my chcemy się podłączyć ale najbliższa studzienka jest za drogą i woda też tam jest, wybrałem więc mapki do celów projektowych, dostałem warunki techniczne przyłączy, zrobiłem projekt i teraz nie wiem czy mam sam na własny koszt zrobić przewierty pod drogą na wodę i kanalizację czy to gmina powinna zrobić, przewierty kosztują około 4 tys plus rury ochronne pod drogą i doprowadzenie do domu 5 tys, dodam że na moim placu nie ma studzienki kanalizacyjnej, na mapce mój dom to 250 Edytowane 21 Lipca 2012 przez adamooo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek57 21.07.2012 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2012 teraz wynajmij firmę, która wykona całość prac łącznie z montażem wodomierza. Po wykonaniu prac zawiadom Gminę albo urząd, czy człowieka odpowiedzialnego za gospodarkę wodna, by odebrał wykonane przyłącze i zalegalizował wodomierz( spisał stan startowy)Jesli masz u siebie MPWiK to zgloś do MPWiK wykonanie przyłącza.Optymalnie wybierz firme, ktorą poleci Ci ktos z Wodociagów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamooo 21.07.2012 21:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2012 aha czyli za wszystko ja będę musiał zapłacić?Bo słyszałem właśnie że ja płacę tylko na swojej działce a gmina musi mi doprowadzić studzienkę kanalizacyjną na moj plac czy to prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek57 22.07.2012 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2012 Tego to nie wiem, ale nie sądzę zeby tak było. Zazwyczaj gmina prowadzi tzw nitke kanalizacyjna a właściciele posesji na własny koszt podpinają sie do tej linii.Może Twoja gmina jest na tyle bogata ze opłaca tez takie rozwiązania.Z tego co wiem z doświadczeń , studzienka zazwyczaj jest w drodze( chodniku ), zwłaszcza jak masz do nitki kilka metrow. Na pewno w warunkach masz wyjście z budynku rura 160 mm typu twardego. Może nawet masz wyznaczone miejsce wpiecia sie w kolektor wraz z koniecznością wykonania studzienki rewizyjnej . Dla pewności zadzwoń do Wodociągów i zapytaj.Co gmina to inne rozwiazania - ja ostatnio budowałem dom klientowi, ktory na wlasny koszt musiał wykonać ok 70 m ciagu kanalizacyjnego . Koszt ogromny bo to układ cisnieniowy( rejon górski) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts