Babette 06.12.2003 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2003 plusy i minusy przy załozeniu: - pietro zrobimy uzytkowe- kiedys je zagospodarujemy,- poszerzymy łazienkę kosztem sypialni( tam sie i tak tylko śpi)- kuchnia bedzie otwarta przedzielajaca pokój barkiem http://www.lipinscy.pl/projekty/parterowe/_b031/front.jpg http://www.lipinscy.pl/projekty/parterowe/_b031/ogrod.jpg http://www.lipinscy.pl/projekty/parterowe/_b031/rzut0.jpg RZUT PARTERU 1.1 wiatrołap 2,9 m2 1.2 pralnia, c.o. 3,6 m2 1.3 hall 2,8 m2 1.4 kuchnia 8,0 m2 1.5 pokój dzienny 24,0 m2 1.6 komunikacja 4,8 m2 1.7 łazienka 4,4 m2 1.8 pokój 13,4 m2 1.9 pokój 13,6 m2 1.10 wc 1,6 m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mieczotronix 06.12.2003 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2003 Najpierw moje osobiste odczucia, których nie bierz sobie do serca, bo mogę mieć w tym względzie zupełnie inne zapatrywania. Akurat ja bym na twoim miejscu nie powiększał łazienki. Jak widzę jest w niej wanna i kabina. Czy chcesz ją powiększyć, żeby coś jeszcze wstawić, czy tylko po to, żeby była większa. Jeśli chodzi tylko o wielkość, to ja bym ją zostawił taką jaka jest. Mniejsza łazienka = tańsza łazienka (mniej kafelków), a w końcu w sypialni spędza się więcej czasu niż w łazience. A cały czas spędzany w łazience to głównie: leżenie w wannie, branie prysznicu czy mycie się przy umywalce. Chyba że chcesz mieć więcej miejsca na wycieranie się?Bo chodzi mi o to, że w tej chwili na projekcie jest rozsądna odległość od końca (nóg) łóżka do śiany tej od łazienki. Jak powiększycie łazienkę, to odległość ta się zmniejszy. Moi znajomi mają łóżko w pokoju oddalone w nogach od ściany o 30 cm i wygląda to dość głupio. Ściankę między kuchnią, warto zostawić jako parawan zasłaniający kuchenny bałagan. A co do projektu to- nie podoba mi się wejście do pralni z wiatrołapu, ale nie wiem co w tym przypadku możnaby zaproponować inaczej.Dziwi mnie dlaczego ten dom nie ma wogóle okien na ścianach bocznych (patrząc na ten rzut z góry - po lewej i po prawej). Czy to szeregówka jakaś, czy co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Babette 06.12.2003 19:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2003 Dziekuję za cenne uwagi. Z ta łazienką racja. Po bokach są tylko okienka u góry- czyli w tym przypadku dom można postawić trzy metry od płotu tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mieczotronix 06.12.2003 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2003 nie można gdyby były z luksfer. albo gdyby ich nie było wcale to byłoby można stawiać w odległości 3 m.A jeśli to zwykłe okna (to co, że na piętrze), to 3 m to za blisko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gościk 06.12.2003 23:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2003 Domek super. Mieczu Ci całej prawdy nie mówi. 3m nie moze byc........... może być 4m od granicy z sąsiadem jeżeli masz na ta stronę okno. Jeżeli z nim uzgodnisz może byc 0 m. Łazienka 4,4 m2 jest mała. Oczywiście są mniejsze. Sam używam w tej chwili 3,3 m2. ale jak będzie 5 m2 to wcale nie za duzo. Sama wszystko przemyśl i nie wierz ślepo w to co inni ci mówia. Masz swój rozum, ...Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jolana 07.12.2003 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2003 Babette, bardzo fajny domek. Dla ilu ma być osób. Przy założeniu, że zagospodarujesz poddasze, wyjdzie wcale nie mały A łazienkę bym powiększyła, w końcu sypialnię z łóżkiem małżeńskim można zrobić wtedy w drugim pokoju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryby 07.12.2003 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2003 Babette, a gdzie planujecie zrobienie schodów na poddasze? Bo obawiam się, że musicie poświęcić w tym celu łazienkę lub część pokoju dziennego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Babette 07.12.2003 19:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2003 Gdybysmy wybrali ten projekt to byłyby tam wstawione kręcone schody na góre ale fakt zajeły by troche pokoju dziennego- jednak mogły by byc fajnym elementem wystroju bo zarówno stołki do baru jak i sypialnia bedą kute( moje marzenie i za cholerke go nie zmienie). Domek by był dla 2 osób i dwóch.......... spanieli Dziecko planujemy ale dopiero za kilka ładnych lat. Takze zastanawiam się poważnie nad tymi dwoma projektami, które tu wstawiłam a jak wyceniacie taki domek bez wykończenia( bez podłóg, kafelek, łazienki, kuchni)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mieczotronix 07.12.2003 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2003 chciałem coś napisać, ale zupełnie nie mam pojęcia Ja za stan sur zamkn 3 x większego domu zapłacę ok 240 tys. Czyli ty powinnaś 80 - no góra 100. Proszę nie krzyczeć, bo ta cena obejmuje całą papierkologię, która jest kosztem stałym i niezależnym od wielkości domu. A architekci, geodeci i spółki od wszelkich mediów potrafią nieźle człeka skroić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Babette 08.12.2003 09:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2003 Proszę nie krzyczeć, bo ta cena obejmuje całą papierkologię, alez wcale nie zamierzam bo też myslałam o takiej sumie- a tak przy okazji to mieszkam w Kętach- czyli malutkim miasteczku a jak się dowiedziałam, że kolega czeka juz 4 miesiace na decyzje o pozwoleniu na budowe to skapitulowałam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Babette 09.12.2003 19:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2003 Mam pytanie a czy powiekszajac łazienkę o kibelek( nie chce osobno) moglibyśmy zrobic tam garderobe w 1.6 zamiast ubikacyjki? Powiedzcie mi cos proszę - sie troche mało dowiedziałam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mieczotronix 09.12.2003 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2003 To może tak:garderobę zrób w 1.7 (ale bez okna - wtedy będzie więcej miejsca na ścianie)a 1.10 połącz z 1.2 i tam zróbłazienko - kibelko - kotłownio - pralnięwywal drzwi z wiatrołapu, a w wiatrołapie w miejsce drzwi daj szafę wnękową - czy po prostu wieszak na ubrania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fryderyk 10.12.2003 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2003 domek OK. Czy ineresowały was juz jakieś koszty budowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Babette 10.12.2003 16:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2003 Mieczu właśnie na poczatku miałam taka sama koncepcję tylko nie wiedziałam, że da się tak zrobić. Kocioł będzie jednofunkcyjny kondensacyjny i bedzie zamontowany w kuchni- pralke też chcę mieć w kuchni - także jakbym połaczyła te dwa pomieszczonka to by miała ta moja,, kibelkownia'' 5,2 mkw. Mało, ale teraz uzytkuje łazienkę 4,4 także mogłaby być. Ciasne ale własne a za cholerkę do bloków bym nie poszła- nigdy w blokach nie mieszkałam i nie chce mieszkać.wrrr Fryderyk napisał: domek OK. Czy ineresowały was juz jakieś koszty budowy? Fryderyku nie wiem o co Ci chodzi dokładnie? Za chwile ide do znajomego , który buduje domy pod klucz i zaczniemy małe negocjacje, ale powiem szczerze, że kiepsko to widze bo jeden sasiad tez buduje pod klucz i mi powiedział 2.000 za mkw.- a tu wieś przecież a nie Kraków.Jak dla mnie zwariował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fryderyk 11.12.2003 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2003 Z uwagą śledzę projekty „Lipińskich” oraz wypowiedzi "budujących" na forum muratora. Bardzo spodobał mi się projekt LMB 31 Napisałem do biura projektowego i muszę ich pochwalić - są bardzo rzetelni - odpowiadają na każde zapytanie.Oto kilka informacji o tym” projekcie”:„Przewidziano już strop żelbetowy pod zaadaptowane poddasze (Teriva).> > jeśli chodzi o podstawowe dane materiałowe, to:> > szacunkowy koszt budowy domu w stanie "pod klucz" to ok. 140 tys. zł,> objętość drewna na więźbę: 4,23 m3,> powierzchnia ścian zew.: 136,6 m2,> powierzchnia ścian wew. nośnych: 22,9 m2> nie liczy się powierzchni ścian działowych.> > Na poddaszu można uzyskać ok. 35m2 powierzchni użytkowej.” Jeżeli już robiliście przymiarki co do kosztów budowy to podzielcie się nimi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Babette 11.12.2003 09:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2003 Właśnie przeczytałam z mężem Twoja odpowiedź i cieszę się, że bedziesz budować ten sam domek. Super, ze podałeś te informacje.Fryderyku a skąd jesteś? Jeżeli Lipińscy podają, że 140.000 pod klucz to myslę że nie jest tak, źle. Oczywiscie mozna wydaje mi się że można trochę obnizyc ta cenę przy duzym wkładzie pracy własnej. Jeżeli się chce Wczoraj niestety nie udało nam się zastać pana A., który buduje domy pod klucz- bedziemy z nim rozmawiać w niedzielę i tez się go wszystko wypytam.jeżeli jednak nie uda nam się wynegocjować korzystnej dla nas ceny mkw to zabieramy się ,, sami"- niedawno oglądalismy mniej skromny piętrowy domek 124 mkwz garażem i stan surowy zamkniety to 120.000w Kętach także myslę , ze nie bedzie źle. Powiem szczerze jeżeli będziemy budować metoda gospodarczą to do robót wykończeniowych weźmiemy Rosjanina-on juz 3 budowy kończył i wykończył super. Bierze mało tylko trzeba mu dać jeść. No 80 metrów dół i 35 góra( to mnie zaskoczyłes myslałam, ze więcej)to 115 metrów więc tyle ile spokojnie człowiekowi do szczęscia wystarczy. A Powiedz mi czy bedziesz zmieniac układ pomieszczeń? Ja muszę ten projekt najpierw kupić i zmieniam tak jak doradził Mieczotronix bo u mnie bez garderoby się nie obejdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fryderyk 11.12.2003 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2003 Jestem z Kalisza. Do projektu się przymierzam. Czekam, co będzie się działo po wejściu do Unii. Plany są, ale pieniążków wciąż mało!!!!!!!!!!!Powodzenia.Informujcie na forum o postępach Waszych „prac”. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Babette 11.12.2003 10:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2003 Ech my tez dopiero na wiosnę - działę mamy juz pieknią upatrzona z widokiem na gówy ale jest DUUUZy problem to jest działka rekreacyjna a znajac tutejsza opieszałosc urzędników chyba z rok bedziemy czekac na przekształcenie jej w budowlaną. Dodatkowo słyszałam, ze od kwietnia opłaty notarialne podrozeją czterokrotnie ale nie wiem czy jest to prawda bo jeżeli tak to jestem załamana. Vatem się zbytnio nie martwimy- zawsze mozna się jakos ugadać, porozsyłać oferty po hurtowniach kto taniej także myslę ,ze nie będzie fatalnie.Można co wziaśc bez fakturki. To jest w miare prosty projekt z prostym dachem i tym się kierowałam. Na razie przegladam i czytam pisemka budowlane- dom bedzie budowany tradycyjnie podwójna sciana z Maxa- ewentualnie przy większej gotówce to kreamzyt ale sie zobaczy http://www.ibf.pl/pus.htm Co do dachówki( ech te marzenia) to zdania nie zmienię po rozmowach z sąsiadem i oględzinach - piekna dachówka cementowa podwójne s brązowa( bo na czerwonej po kilku latach zrobi się nalot) z Bolesławca ta http://www.ibf.pl/dachowki/sbraz.jpg okna - białe plastiki ze szprosami. Kocioł Urlicha http://www.marax.com.pl/index.php?action=szukaj&search=ulrich+kondensich&sort=cena boże chciałabym miec juz chociaz pozwolenia pozałatwiane... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Babette 18.12.2003 12:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2003 dziś dostalam listem szczegółowy kosztorys od firmy "Lipińscy", więc jestem pod wrazeniem kontaktu z potencjalnym klientem Więc mogę już sobie nakreślić koszty budowy jest taki szczegółowy, 1. ilość i wymiary okien, 2.Zestawienie materiałów drewnianych więźby dachowej, 3.Koszt całkowity Budynku LMB31 a)staz zerowy b)stan surowy c)stan wykończenia d)elewcje e)instalacje sanitarne f)instalacje elektryczne 4.Zestawienie stali zbrojeniowej 5.Dokładne rysunki patreru i piętra 6>zbiorcze zestawienie materiałów Jestem pod wrażeniem tejże firmy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magmi 18.12.2003 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2003 Babette, ten domek ma bardzo dobrze rozplanowane wnętrze (znacznie lepiej, moim zdaniem, niż ten poprzedni). Moja uwaga odnośnie zagospodarowania poddasza w przyszłości - przemyśl dobrze już teraz, znim zdecydujesz się na zmiany w projekcie, gdzie miałyby być schody. Kręcone to nie jest najlepszy pomysł - salon jest niewielki, a poza tym są niezbyt wygodne i niezbyt bezpieczne, zwłaszcza dla dzieci. A pewnie poddasze będziecie kiedyś zagospodarowywać właśnie dla potomstwa. Ja bym sugerowała dwie lokalizacje przyszłych schodów: 1) albo w miejsce łazienki (a pod schodami może nadal byc garderoba, tyle że mniejsza, z przesuwnymi drzwiami od strony sypialni); 2) albo między pokojami, zabierając po trochę z każdego - wtedy dobrze byłoby zrobić teraz między nimi ścianę z karton-gipsu, bo łatwo ją później rozebrać bez nadmiernego bałaganu. W takim układzie można by jeszcze rozważyć taką opcję: zostawić łazienkę tam gdzie jest, a pomieszczenie gospodarcze 1.2 połączyć z WC 1.10 (albo w ogóle zrezygnować z WC i zrobić tylko pom.gosp. z pralnią, dostępne od holu, a nie wiatrołapu), pzry czym kawałek obecnego pomieszczenia 1.2 odciąć ścianą (na przedłużeniu ściny między holem a wiatrołapem) i połączyć z wiatrołapem i zrobić tam garderobę na kurtki, buty itp. - bardzo przydatna rzecz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts