ryby 15.09.2004 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2004 Jedyne okno jakie mamy w tej chwili to dachowe Roto - sztuk 1. W tym roku kończymy na dachu. I dalej na wiosnę. Z pewnością będa to plastiki, ale nic więcej nie mogę teraz powiedzieć. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surfi 16.09.2004 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2004 co do prawa - bardziej od prawa interesuja mnie w tym momencie prawa fizyki - spróbuję się dowiedzieć, dlaczego i czy rzeczywiście sufit jest miejsem zakazanym dla kratek. p. Chyba prawo budowlane wyszło tutaj akurat z praw fizyki...Wentylacyjny należy rozumieć jako "wylotowy".Kanał wylotowy musi mieć tzw "ciąg" czyli siłę sprawczą,która usunie Ci z kuchni spaliny i wilgoć.Jeśli poddasze masz wentylowane to może "jakoś" byś wyciągnął z kuchni te świństwa.Ale łatwiej jest bezpośrednio na dwór.Warunkiem koniecznym jest wspomniane przez ryby doprowadzenie powietrza przez nawietrzaki w oknach lub inne wynalazki.Bo jeśli tego nie bedzie - wentylacji mieć nie będziesz pomimo fajnego i ocieplonego kanału... PoZdrówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
passenger 16.09.2004 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2004 Chyba prawo budowlane wyszło tutaj akurat z praw fizyki...Wentylacyjny należy rozumieć jako "wylotowy".Kanał wylotowy musi mieć tzw "ciąg" czyli siłę sprawczą,która usunie Ci z kuchni spaliny i wilgoć.Jeśli poddasze masz wentylowane to może "jakoś" byś wyciągnął z kuchni te świństwa.Ale łatwiej jest bezpośrednio na dwór.Warunkiem koniecznym jest wspomniane przez ryby doprowadzenie powietrza przez nawietrzaki w oknach lub inne wynalazki.Bo jeśli tego nie bedzie - wentylacji mieć nie będziesz pomimo fajnego i ocieplonego kanału... PoZdrówka witam chyba mówimy o czym innym ;> ciąg jak najbardziej jest - syfy lecą do góry - kratka jest w suficie - rura przechodzi przez poddasze do dachu i zakończona jest "kominem" wentylacyjnym nawietrzaki służą nawiewaniu - a działają jak chcą (zreszta to dotyczy w ogole grawitacyjnej wentylacji) - to wiem z doświadczeń mieszkając w wielu domach. w tej chwili mieszkam w domu, który ma tak inteligentne nawiewki w oknach, ze musialem je zalepić tasmami, bo jesienią i zimą strasznie wiało - gdybym był niekulturalny, rzekłbym nawet , że po prostu piździło niemiłosiernie ;> dziś dowiedziałem się mniej więcej o co chodzi - okazuję się, że jest wręcz przeciwnie niż piszesz, bo kratka w suficie może powodować zbyt dużą wentylację - stąd powinna być umieszczana 10-15 cm pod sufitem jak stwierdził praktyk - a nie mam prawa mu wierzyć, bo od setki domów nadzorował - "nikt panu będzie głowy zawracał tym, gdzie sobie pan kratkę zamontuje" i chyba tak zrobię pozdrawiam piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryby 16.09.2004 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2004 http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=33332 ryby napisał: A czy umieszczenie kratki od wentylacji grawitacyjnej w suficie jest zgodne z przepisami? Jesli tak, to jaki przepisy to regulują. pzdr. Takie rozwiązanie jest mało praktyczne: - wszelakie zanieczyszczenia typu kurz, liście, piasek, kawałki tynku itp. lecą bezpośrednio do mieszkania - podczas czyszczenia przewodów wentylacyjnych można zamieszać kulą kominiarską w garnku lub można stłuc umywalkę lub kibelek ( oba przy - padki już przerabiałem ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
passenger 16.09.2004 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2004 Takie rozwiązanie jest mało praktyczne: - wszelakie zanieczyszczenia typu kurz, liście, piasek, kawałki tynku itp. lecą bezpośrednio do mieszkania - podczas czyszczenia przewodów wentylacyjnych można zamieszać kulą kominiarską w garnku lub można stłuc umywalkę lub kibelek ( oba przy - padki już przerabiałem ) [/i] to właśnie od początku mnie zastanawiało - opadanie brudu ja nie mam kanału w korytarzu - bo komin został przesunięty do pom. gospodarczego, a przedsionek się wydłuzył - z uwagi na przeniesienie schodów w miejsce wc i chyba musze pozostac przy suficie pozdrawim p. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surfi 17.09.2004 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2004 ja nie mam kanału w korytarzu - bo komin został przesunięty do pom. gospodarczego, a przedsionek się wydłuzył - z uwagi na przeniesienie schodów w miejsce wc To jest koronny argument przeciw przeróbkom gotowców - potem przez jeden nawietrzak tak wieje,że łeb urywa Ale Piotrek, jak powiedziałeś - grawitacyjna to loteria,prawie nigdy nie działa jak trzeba. Podobno dobry architekt wie, jak ustawić dom do stron świata (wiatru), żeby to działało poprawnie,tylko nikt nie wie,czy ten architekt jeszcze żyje A właśnie -dlaczego nie postawiłeś rekuperatora z ogrzewankiem nawiewowym?- w Twoim projekcie wyrzucenie kotłowni wyszłoby nawet na zdrowie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
passenger 17.09.2004 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2004 A właśnie -dlaczego nie postawiłeś rekuperatora z ogrzewankiem nawiewowym?- w Twoim projekcie wyrzucenie kotłowni wyszłoby nawet na zdrowie... witam dlaczego mam wyrzucać kotłownię? nie ufam nawiewom ;> w domu, w którym teraz mieszkam jest coś takiego - kompletne nieporozumienie i wyrzucenie kasy w błoto. rury = brak miejsca, niskie sufity itp. no i ogrzewanie nawiewowe nie działa - w przeciwieństwie do tradycyjnego ;> pewnie można coś takiego zrobić, by działało - tak głosi wieść ;> ale mam wydawać pieniądze na testy? nie stać mnie nikt mnie nie przekona, że to ok - znam parę osób , które ogrzewają powietrzem , a właściwie usiłowały ogrzewać - nikomu to niczego nie grzeje - za to gotuje się w nich krew, kiedy pomyślą, że wydali pieniądze na nic ;> pozdrawiam piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surfi 18.09.2004 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2004 WIesz,ja myślę że działa tylko to,co jest robione "jak należy",bez twórczości radosnej.Dużo jest opinii na nie dla nawiewów. Mnie one nie interesują z uwagi na kardynalne błędy,popełniane przez owych nieszczęśników. A reku to sympatyczna część Twojego domu,która zbiera dla Ciebie potem pieniążki Zwiedzałem w Holandii taki 20-letni domek(!),świeżo odkupiony.Właściciel odpalił nagrzewnicę i zimą "było rewelacyjnie",jego słowa.To samo mówi Rafał po roku,zresztą sam poczytaj: http://www.gamber.pnet.ws/. Także operacja się udała już wcześniej (szkoda tylko,że pacjent zmarł ). Ja dla odróżnienia nie cierpię grzejników,ale w połączeniu z kominkiem + woda, chyba finalnie zwyciężą Nie chcesz rur, to nie.Szczerze mówiąc zapomniałem,że adaptujesz poddasze-parterowcy mają tam większe pole do popisu. Doszły mnie słuchy,że budujesz na Zach od Poznania-czemu się nie chwaliłeś ?Mam z biura do Ciebie z 15 minut... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
passenger 18.09.2004 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2004 WIesz,ja myślę że działa tylko to,co jest robione "jak należy",bez twórczości radosnej Szczerze mówiąc zapomniałem,że adaptujesz poddasze-parterowcy mają tam większe pole do popisu. właśnie o to chodzi - nie mam za bardzo gdzie , także ryzyko złego wykonania mnie odstrasza Doszły mnie słuchy,że budujesz na Zach od Poznania-czemu się nie chwaliłeś ?Mam z biura do Ciebie z 15 minut... nasza budowa jest w kiekrzu pozdrawiam p. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kram55 28.03.2006 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2006 Witam Forumowiczow.Jest moze ktos kto realizuje ten projekt.Jest to maly domek.Wlasnie kupilem ten projekt i prosilbym o porady dotyczace tego projektu.Zamierzam budowac w okolicach Szczecina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kram55 24.12.2006 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2006 zakonczylem etap pozwolenia na budowe.teraz chce zgromadzic materialy (bloczki na fundamenty,beton kom. na sciany i dachowke).i na wiosne ruszyc z kopyta.moze ktos buduje ten domek. Chetnie poczytam waszych porad i uwag.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dr_PajChiWo 29.01.2007 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2007 Ja właśnie też zamierzam budować wg tego projektu, tylko jestem jeszcze na trochę wcześniejszym etapie - właśnie dzisiaj dostałem decyzję zatwierdzającą podział działki Szukam wszelkich informacji na temat tego projektu - a niewątpliwie najbardziej rzetelne będą od osób, które mieszkają w takim domu. Więc też czekam z niecierpliwością na rozwój tego wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andy33 08.02.2007 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2007 Witam! Widzę że jest parę osób zainteresowanych tym projektem , podciagam temat może ktoś z Was pobudował ten domek ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
keram8 09.02.2007 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2007 Witqajcie Andy i Dr PajChiWo.dawno mnie nie bylo bo nic ciekawego sie nie dzialo.co prawda kupilem juz materialy na caly domek(stan surowy zamkniety)mam tez wytyczony dom przez geodete.teraz czekam na ekipe do podlaczenia wody.musze zrobic przecisk pod droga.Tu u nas w Szczecinie przyszla niespodziewanie zima.jak tylko troche sie ociepli bedziemy sie bawic w budowanie.pozdrawiam wszystkich budujacych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andy33 09.02.2007 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2007 Fajnie że w końcu ktoś się odezwał ,Keram ja jestem dopiero na etapie załatwiania działki (kredyt), ale jeśli wszystko potoczy się po mojej myśli już latem zacznę pierwsze przymiarki do rozpoczęcia budowy.Wodę i kanalizę mam już na działce więc pozostanie jedynie podciagnięcie prądu. Pozdrawiam Andy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
keram8 10.02.2007 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2007 Andy pospiesz sie z kupnem dzialki bo materialy ida caly czas w gore.Jak masz trochee kasy i miejsca to radze zaczac juz kupowac materialy.Ja jak juz pisalem mam materialy na caly domek a w poniedzialek kupuje okna.Andy napisz gdzie budujesz swoj domek.Powodzenia w realizacji planow.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andy33 13.02.2007 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2007 Właśnie dostałem telefon z banku o przyznaniu kredytu ,kanalizacja i wodociąg są w trakcie realizacji i dopiero po jej ukończeniu dostanę z gminy pozwolenie na budowę. Dom nasz będzięmy budowali w pobliżu Olsztyna ok.10 km. od centrum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
keram8 13.02.2007 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2007 Ja kupilem dzis okna.Normalne PCV pieciokomorowe.Na zewnatrz zloty dab a od wewnatrz biale ze zlotymi szprosami.Za 7 okien +balkon zaplacilem 7200 zl.Mialem piec ofert najdrozsza to 13000zl.Trze ba szukac zeby znalezc najlepsza cene.Za 2 tyg przywioza.Ja buduje 10km od Szczecina.pozdrawiam.A mazury bardzo mi sie podobaja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
keram8 16.02.2007 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2007 Jutro przyjezdza koparka.Zrobi wykop pod budynek i przy okazji wykopie dziure pod studzienke na wode.W poniedzialek zaczynaja ciagnac wode na dzialke.pomalu zaczyna sie wszystko rozkrecac.Ja zaczne jutro krecic belki na zbrojenie.Andy a co u Ciebie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andy33 16.02.2007 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2007 We wtorek podpisujemy akt notarialny i działeczka będzie już nasza .Keram napisz czy wprowadzałeś jakieś zmaiany w projekcie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts