Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Wczoraj ekipa od wody zrobila nam niespodzianke.Wykorzystali koparke ktora sciagala humus i podlaczyli wode pod sam budynek.Przecisk pod szosa 10m +20m wykopu na dzialce=4700zl.I problem wody z glowy.Ateraz zmiany jakie zrobilem w projekcie.Strop TERRIVA zastapilem stropem drewnianym.U nas poddasze bedzie nieuzytkowe(strych).Taki strop jest polowe tanszy od betonowego.Belke kalenicowa tzw.HeBa 200mmx200mm projektant zastapil belka drewniana 14cmx22cm.Dwuteownik met.kosztuje z transportem ok.3tys. a belka drewniana ktora zamontuje we wlasnym zakresie to koszt ok.300zl.Itrzecia zmiana to okno balkonowe w salonie.Zmniejszylem je o 90cm dlatego ze salon jest bardziej ustawny,a otwor 2,70mjest wystarczajaco duzy.To by bylo na tyle.Pozdrawiam wszystkich budujacych. :)

• Odpowiedzi 85
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 4 weeks później...

Kupiłem wczoraj projekt LMB31 w wersji z garażem i jestem w trakcie załatwiania mapek do celów adaptacji.Wszystko jeśli chodzi o dokumentację mam już zaplanowane z wykonawcami.Jestem tylko ciekaw w jakiej kwocie zmieszczę się budując ten domek przy tak galopujących cenach materiałów.Keram jak Ty oceniasz koszt budowy?.

Pozdrawiam

witaj Andy.ja jestem na etapie zalewania law.buduje systemem gospodarczym tzn.buduje sam.kupilem materialy na stan surowy zamkniety.(bloczki bet. bet.komorkowy z SOLBETU +klej ,drewno na strop i wiezbe dachowke cem.IBF ,okna PCV dwukolorowe ze szprosami .cement 4t.Dzis kupilem styropian 5 cm na ocieplenie fundamentow i na posadzki.do tej pory wydalem 45000 ,w tym podlaczenie wody do budynku(4800).Zapomnialem jeszcze ze kupilem kominy systemowe 2szt i stal na caly domek.To narazie tyle.Jak bys mial jakies pytania to z checia odpowiem.pozdrawiam. :)

Szukałem w zeszłym tygodniu materiałów na ściany zewnętrzne ,realizacja zamówień na koniec maja lub początek czerwca cena gazobetonu 24 cm to 11,20 na dzień dzisiejszy i tylko jedna hurtownia była mi wstanie zagwarantować taką cenę w chwili odbioru.Chcą całą kwotę przy podpisaniu zamówienia a ja sam nie wiem co robić , czekać aż ceny spadną czy może już zamawiać?.

Witaj Andy.Ceny raczej juz nie spadna.Sezon budowlany w pelni. Coraz wiecej ludzi sie buduje.U nas mieszkanie 100m2 kosztuje 500tys. Wiec chyba lepiej miec za ta cene cos swojego.Ja dzis wylalem sobie lawy.Teraz sie ciesze ze kupilem materialy w styczniu.Np BK.solbet 24 placilem 7,40 brutto za szt.Ale juz za beton musialem dac 310 za m3.pozdrawiam.

• 2 weeks później...
  • 2 months później...

Zwrócę się teraz z prośbą po której być może nasąpi milczenie :)

Czy jak osoby najbardziej zaawansowane podciągną mury udałoby się Was odwiedzić na budowie?

Bardzo zależy mi na tym, żeby obejrzeć domek w realu - nawet w stanie surowym - przywiozę dobrą Whisky w prezencie :D

• 2 weeks później...
  • 1 month później...
  • 1 month później...
  • 2 weeks później...