Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam stan surowy zamknięty domu LMP 08 z pracowni Lipińscy http://www.lipinscy.pl/projekty/pietrowe/p08.html Mam więc kilka spostrzezeń na temat ich projektów.Zwarta bryła i dwuspadowy dach to faktycznie niski koszt budowy.Ale niestety odbywa się to kosztem pomieszczeń,małej klatki schodowej i koszmarnych słupów przy tejże,których przeważnie nie uwzględnia się w projektach reklamowych,a wyrzucenie ich wymaga podciągów i obliczeń konstruktorskich(kasa). Nie ma też kominka,więc jeśli chceż mieć rozprowadzenie sama musisz główkować,żeby komin nie wlazł ci w krokwie.Wg.mnie nie jest to projekt gotowy tylko do sporych adaptacji.Na pocieszenie dodam,że ładnie się prezentuje i o to chyba chodziło autorom.

• 3 weeks później...
  • Odpowiedzi 85
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 8 months później...

Proszę o poradę w sprawie projektu LMB 31

http://www.ciepledomy.pl/13147.xml?keys=1page=8

Chciałbym schody na strych zrobić jakieś zasłonięte (jakaś klatka schodowa). Myślałem o zrezygnowaniu z WC i w tym miejscu poprowadzenie schodów, kosztem także pomieszczenia gospodarczego. Z tym, że w pom. gosp. muszę mieć dojście do komina, aby postawic piec c.o.

A może znalazłoby się jakieś inne miejsce.

Interesuje mnie także niewielkie powiększenie kuchni (tak, żeby miała około 10 m). Nie wiem tylko czy za bardzo nie pomniejsze części pokoju dziennego i nie popsuje jego otwartej funkcji.

Taras będzie z prawej strony, a więc na tej ścianie umieszczę również drzwi tarasowe, ale chyba podwójne (czy nie stracę za duzo światła).

Zastanawiam się również nad oknami szczytowymi na strychu. W przyszłości wykorzystam powierzchnię strychu na część mieszkalną (ma być jej około 35 m) - czy już teraz wstawić większe okna, tak jak do pokojów na dole, czy zmieniać je dopiero w momencie adaptacji strychu (być może dopiero za jakieś 10 lat).

Czekam na Państwa opinie.

Proszę o poradę w sprawie projektu LMB 31

http://www.ciepledomy.pl/13147.xml?keys=1page=8

Chciałbym schody na strych zrobić jakieś zasłonięte (jakaś klatka schodowa). Myślałem o zrezygnowaniu z WC i w tym miejscu poprowadzenie schodów, kosztem także pomieszczenia gospodarczego. Z tym, że w pom. gosp. muszę mieć dojście do komina, aby postawic piec c.o. .

Tak właśnie mamy to rozwiązane - tzn. nie ma wc (przeniesione do łazienki - a łazienka (tak jaki i pom gospod. oraz komunikacja - korytarz) poszerzona do 206 cm)

umieszczenie schodow sprawia klopot w domu o takiej malej pow - ale teraz sa 100 razy lepsze niz ow oryginalnym projekcie

Komin jest przesuniety w stronę pom. gospodarczego, tak ze prawie caly znajduje sie wlasnie tam

co jeszcze - pomniejszyl sie otwor wejsciowy miedzy salonem, a komunikacją (do pokojów, i na schody) - bo sciana pomiedzy pom. gospod. a korytarzem zostala przedluzona o 140 cm, by ukryć schody

aha - schody sa w miare "normalne" - dwuzabiegowe , a nie jak w oryginalnym projekcie spiralne i waskie.

są drewniane.

wydaje mi sie, ze to najrozsadniejsze rozwiazanie jesli chodzi o ten dom.

Interesuje mnie także niewielkie powiększenie kuchni (tak, żeby miała około 10 m). Nie wiem tylko czy za bardzo nie pomniejsze części pokoju dziennego i nie popsuje jego otwartej funkcji.

chyba nie warto powiększać i zabudowywac tutaj kuchni - sam jeszcze sie nie zdecydowalem, jak to ugryźć, jednak kuchnia bedzie oddzielona "delikatnie" od pokoju

ja to widzę "w naturze" na budowie - i wiem, ze kuchni nie powiększę, bo chcę mieć przynajmniej 1 pokoj wiekszy

Taras będzie z prawej strony, a więc na tej ścianie umieszczę również drzwi tarasowe, ale chyba podwójne (czy nie stracę za duzo światła).

to główne źrodlo światła - ja nic tu nie robiłem - mam poza tym fajną działkę (przynajmniej z tyłu) i nie chcę sobie zasłaniać widoku ;>

Zastanawiam się również nad oknami szczytowymi na strychu. W przyszłości wykorzystam powierzchnię strychu na część mieszkalną (ma być jej około 35 m) - czy już teraz wstawić większe okna, tak jak do pokojów na dole, czy zmieniać je dopiero w momencie adaptacji strychu (być może dopiero za jakieś 10 lat).

to chyba dobra myśl

ja akurat mam z jednej strony wyjście na taras nad garazem - więc mam tu drzwi o max. szerokości dla tej konstrukcji (wg. architekta) - 1.4 m

drugi szczyt niestety jest za blisko dzialki sasiada - wstawić muszę luksfery - ale tez powiększone w stos. do oryg. projektu

pozdrawiam

piotr

Witam Piotrze!

Dziękuję bardzo za wskazówki.

Muszę sobie teraz to wszystko rozrysować, a może byłaby możliwość przesłania jakiś rysunków dotyczących rozwiązania klatki schodowej ([email protected]).

Mam jeszcze pytanie - Jak duże zostało pomieszczenie gospodarcze po przeróbkach? Wejście na poddasze - schody - są od strony pokoi czy od salonu (chodzi mi o kierunek schodów)?

Piotrze gdzie budujesz - może mógłbym zobaczyć domek w rzeczywistości.

Czekam na jakiś kontakt - może być na prv.

D i K.

W końcu ktoś z projektem Lipińskich - LMB31 jest mały ale...

Piotr

Czy projekt z tego biura był "porządny",czytelny i kompletny?Zmiany-były formalne problemy ze strony biura? Przyłączam się do pytania-gdzie budujesz? Ile kosztowała Cie adaptacja z tyloma zmianami,bo jest ich dość sporo ? Czy rozważałeś odachowanie skośne garażu-czy też jest ono niemożliwe przy oknie o wys 140cm ?

mank

Jeśli Ci to pomoże,parę słów o doświetleniu.Moim zdaniem powinieneś zostawić sobie od strony "ogrodowej" większą nieotwieralną witrynę,która doświetli salon-oczywiście może być węższa np ok 150cm.A tarasowe zrobić z boku.Ale jeśli taki taras będzie widoczny od strony ulicy, to pomyśl,czy robisz dobrze...

Adaptacja poddasza to w tym projekcie chyba konieczność :wink: Okna trzeba robić "na gotowo",tym bardziej że na otworze bedzie już widać czy aby nie jest za duże jak na poddasze.Tylko pamiętaj,że otwór do typowego okna ma minim 149cm szerokości,a Piotr mówił,że z tym raczej problem...

surfi

Dziękuję za poradę względem doświetlenia. Muszę dokładnie sprawdzić jakie są możliwości wymiarowe drzwi tarasowych - te z projektu wydają mi się za duże, a nie chciałbym też zajmować drugiej ściany oknem - jak mi radzisz. Kwstia jeszcze do przeanalizowania.

passenger musi być chyba gdzieś z Wielkopolski, bo znalazłem jego post wśród wypowiedzi Grupy Wielkopolskiej. Mógłby się odezwać - chętnie zobaczę ten domek, bo mój chyba tez taki będzie.

To gratuluję podjętej decyzji ! Ja jeszcze wciąż daleko, podobaja mi sie same duże domy,a nie chcę grzmota budować, bo kto to później utrzyma.Dlatego sie przyglądam takim jak ten "Wasz"...

Wiesz,siedzieć przy takiej witrynie możesz spokojnie,tym bardziej że nie musi schodzić do samej podłogi.Wtedy szeroki ładny parapecik i masz półeczkę pod ręką :) Nie lekceważ światła,bo szyba na ogród daje poczucie przestrzeni (chyba że nie masz ogrodu z tyłu domu?).A mały dom jest łatwo ogrzać więc wiele nie stracisz.Ja na boczną ścianę tarasu miał nie będę, a już na pewno odkrytego.Jakby to było,gdyby idąc drogą sąsiad widział,jakie piwo sobie sączę z rodzinką :wink: Ale na pewno bym w ta boczną wstawił wysokie okno,bo ono doświetli część "korytarzową" i przy okazji stolik.A co do tarasu z projektu - on jest duży,bo pewnie salon jest inaczej ciemny (lekkie zadaszenie).Tylko że taki balkon nie będzie dobrze pracować,bo powinien mieć stronę zawiasową na murze a nie na sąsiednim oknie.No chyba że wybierzesz drewniane okienka-one tak nie "pracują" na słońcu.Ten temat mam przerobiony,bo pracuję w "branży"...

Czy masz jakieś rysunki poddasza,bo przy 35 stopniach to tam chyba za dużo miejsca nie będzie ?

Czy projekt z tego biura był "porządny",czytelny i kompletny?Zmiany-były formalne problemy ze strony biura? Przyłączam się do pytania-gdzie budujesz? Ile kosztowała Cie adaptacja z tyloma zmianami,bo jest ich dość sporo ? Czy rozważałeś odachowanie skośne garażu-czy też jest ono niemożliwe przy oknie o wys 140cm ?

Projekt w sumie był ok - tyle, że ja musiałem go polepszyc ;>

Był jednak kompletny i bez wpadek.

Zmiany - dowolne - nie robili żadnych problemów, kiedy zadzwonilem się zaopytać

Adaptacja - 1000 zł architekt (zmiana okien, garaż, adaptacja do pozwolenia na budowe) + wiele zmian wykonanych przez kierownika w ramach jego zajec (jest drogi, ale bez tych jego cennych zmian jego zarobek i tak bylby ten sam - on np. zaprojektowal schody - wyliczyl wszystko itd - bo architekt przeniosl po prostu schody oryginalne nie zwracajac uwagi na to, ze one tam kompletnie nie beda dobrze fukncjonowac)

w sumie gdybym mial czas, zlecilbym wykonanie proj. indywidualnego

Mamy garaż z płaskim dachem - jako tarasem. tak chciałem i nie brałem pod uwagę skosów z boku.

do mank

Jak duże zostało pomieszczenie gospodarcze po przeróbkach? Wejście na poddasze - schody - są od strony pokoi czy od salonu (chodzi mi o kierunek schodów)?

Piotrze gdzie budujesz - może mógłbym zobaczyć domek w rzeczywistości.

Czekam na jakiś kontakt - może być na prv.

pomieszczenie gospodarcze jest uszczuplone o kawalek przesunietego komina - ale ze caly ten ciag poszerzylem - pom. gosp., korytarz miedzy pokojami a salonem i lazienka - to jest w sumie wieksze ;>

zmniejszylem sypialnie - pom. gospodarcze to baaardzo potrzebna rzecz i wie to kazdy, kto go nie ma w domu

wejscie na poddasze jest od strony salonu - wchodzisz do ciagu komunikacyjnego - schody sa dwuzabiegowe - po lewej jest wejscie na schody

w kazdym razie - odezwe sie na priv lecz nie dzis

aha - domek powstaje w okolicy poznania

pozdrawiam

piotr

surfi, mank

My budujemy LMB-27, w którym kuchnia oraz pokój dzienny mają taki sam układ jak w Waszych projektach. Drzwi tarasowe bedziemy mieli o szerokości 160 cm i naszym zdaniem w zupełności to wystarczy. Dzieki temu można jeszcze wykorzystać miejsca w obu narożnikach pokoju.

Dodatkowo zdecydowaliśmy się na okno o szerokości 100 cm w miejscu, gdzie docelowo będzie stał stół, czyli na środku ściany "bocznej". I rzeczywiście będzie to dodatkowe żródło światła.

pzdr.

czy miałeś w projekcie kanał wentylacyjny na ścianie pomiędzy kuchnia a pokojem? Ja go nie zrobiłem i zastanawiam się czy to naprawić.

witam

miałem - wentylacja jest w moim projekcie na ścianie "za lodówką" -

przypomniałeś mi o tym - ale też już ściana stoi

myślę, że obaj musimy to naprawić ;>

w projekcie otwór ma wymiar 11x18 i znajduje się okolo 30 cm od ścianki dzielącej kuchnię i pokój

pozdrawiam

piotr

No właśnie, u nas też "za lodówką". Tylko, że mamy już wylany strop i akurat w tym miejscu leżą belki, więc trudno będzie ten kanał jakos ukryć.

Początkowo chciałem przebic sie przez ścianę i kanał poprowadzić na zdwnątrz, w warstwie ocieplenia tylko, że w pomieszczeniu, gdzie znajduje się kominek, musi być wentylacja grawitacyjna a nie mechaniczne.

Aha, w rozmowie z autorem projektu dowiedziałem się, że kanał ten może być wykonany z rury o średnicy 110 mm.

surfi

Nie mam rysunków poddasza, wię nie wiem jak to będzie wyglądać - pisałam do biura Lipińskich i podobno na powierzchnię mieszkalną mozna wykorzystać około 37 m. Na razie wystarczy mi w zupełności to co będzie na parterze - nad poddaszem będziemy myśleli w "odleglejszej" przyszłości, gdy córka podrośnie ( 2 latka).

Pozdrawiam

No właśnie, u nas też "za lodówką". Tylko, że mamy już wylany strop i akurat w tym miejscu leżą belki, więc trudno będzie ten kanał jakos ukryć.

witam

nie przejmowalbym się miejscem - zrób to pomiędzy belkami kierując się w stronę kuchni

właśnie tak dziś zrobiłem

a jak?

moje rozwiązanie:

żadnego kucia w scianie - przecież wywietrznik może być w suficie

co jeszcze za tym przemawia, to trudnośc w wykończniu dachu - jesli wywietrznik byłby w scianie - tak powiedział fachowiec - może być klopot z dziurą w dachu bo wypadnie akurat na ostatniej dachowce (tego do konca nie rozumiem)

ale mniejsza o to - ja zostawiam po prostu dziurę w stropie - wyjęto ostatni pustak stropowy - tu przyjdą 2 rury (bo przecież, jeśli chcemy mieć kiedyś okap, będzie potrzebny 2, osobny przewód wentylacji)

po zalaniu stropu włożone zostaną rury i zalane betonem z betoniarki

myślę, że wywietrznik w suficie jest ok

z tego co wiem, można wiercić w stropie teriva - tylko jakimś wiertłem "specjalnym" - to ,ze masz już zalany strop nawet pomaga - bo sam pustak jest kruchy

pozdrawiam

p.

Wywietrznik nie może być w suficie, jest to niezgodne z przepisami i będą problemy z odbiorem. Tak mi przekazał autor projektu.

a wiesz może, dlaczego wywietrznik nie może być w suficie?

w czym to przeszkadza?

normy dotyczace wentylacji, ktore znalazlem, nic chyba o tym nie mowia

http://www.wentylacja.com.pl/przepisy/przepisy.asp?ID=1073

hmmm - gdyby było to niezgodne, to chyba nikt by nie produkował takich rzeczy?

http://www.heatec.pl/page/system_kratki.htm

czy

http://www.dospel.pl/index.php?o=5&kat=3&skat=10&pid=54

albo

http://www.muratorplus.pl/ED329ABF6A4E4E5783F17F3BAE9FA25F_C404D01F1F26450494152C132E270581.htm

(Niezależnie od tego, czy kratka zamontowana jest pionowo na ścianie, czy poziomo na suficie, działa w ten sam sposób.)

bo przeciez:

Cieplejsze, lżejsze powietrze gromadzi się pod sufitem i przez kanały wentylacyjne wydostaje się ponad dach. Powietrze zimne dopływa zaś przez nieszczelności okien i drzwi lub poprzez specjalnie do tego celu zainstalowane nawiewni

a co do srednicy rury - wyglada na to, ze 11 cm to niezbyt duzo:

Jeśli jednak ze względów konstrukcyjnych trzeba usytuować kanały w ścianie zewnętrznej (a tak często zdarza się w nowoczesnym budownictwie), to musimy je ocieplić od strony zewnętrznej wełną mineralną lub styropianem. Średnica kanałów powinna mieć powyżej 13 cm (w RBS-ach przeznaczonych dla powodzian było tylko 11 cm), a ich ścianki powinny być wyłożone cegłą, kształtkami ceramicznymi albo wapienno-piaskowymi - muszą być szczelne i gładkie (bez nawisów zaprawy).

pozdrawiam

p.

Akurat te kratki to służą raczej do rozprowadzania powietrza nadmuchowego.

Ale nie w tym rzecz.

Informację o tym, że kratka w suficie jest niezgodna z przepisami, otrzymałem bezpośrednio od Miłosza Lipińskiego - autora projektu.

I tylko na tym sie opierałem pisząc wczesniejszy post.

Nie ukrywam, że dla mnie również korzystniejsze byłoby proponowane przez Ciebie rozwiązanie.

Ale nie mam pewności co do jego zgodności z prawem.

pozdrawiam.

Akurat te kratki to służą raczej do rozprowadzania powietrza nadmuchowego.

Ale nie w tym rzecz.

Informację o tym, że kratka w suficie jest niezgodna z przepisami, otrzymałem bezpośrednio od Miłosza Lipińskiego - autora projektu.

I tylko na tym sie opierałem pisząc wczesniejszy post.

Nie ukrywam, że dla mnie również korzystniejsze byłoby proponowane przez Ciebie rozwiązanie.

Ale nie mam pewności co do jego zgodności z prawem.

pozdrawiam.

te wspomniana kratka rzeczywiście nie dotyczy tematu - ale 2 pozostale tak

co do prawa - bardziej od prawa interesuja mnie w tym momencie prawa fizyki - spróbuję się dowiedzieć, dlaczego i czy rzeczywiście sufit jest miejsem zakazanym dla kratek.

jakby co - podam tu uzyskane informacje

a przy okazji - jakiej firmy macie okna?

pozdrawiam

p.