ziggydi 21.07.2012 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2012 Witam Mam duży dylemat a im więcej czytam tym mniej wiem. Proszę forumowiczów o pomoc. Problem jest następujący: -zamierzam zastosować membranę paraprzepuszczalną, tylko nie wiem jakie są najlepsze jakość do cena. Wstępnie mam Ventia Iron o paraprzepuszczalności 3200g/m2/doba za cenę około 2,80zl/m2 (malo czy duzo) i jak ta membrana wypada na tle innychnp. Tyvek? -jak wygląda sytuacja, gdy chcę zrobić deskowanie pod tą folię tzn, czy wtedy jest wogóle cyrkulacja powietrza?i jak wypada porównanie deska a płyta osb, bo szczerze mowiąc wolalbym osb. Czytalem różne ulotki reklamowe membran i w prawie każej z nich jest mowa o tym, że może być stosowana na deskowanie, ale czy wogóle ma ono sens. Szczerze to deskowanie u mnie będzie mialo będzie głównie dla tego, alby wzmocnić konstrukcję dachu. Od razu piszę, że papa nie wchodzi w grę. Tylko membrana z lub bez deskowania (deski/osb) Z góry dziękuje za odpowiedzi i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 21.07.2012 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2012 Zapytaj tutaj lub tam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 22.07.2012 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2012 No właśnie zanim zacznie się pytać warto czasem poczytać. Za 2,80 za 1 m2 to kupisz jakieś badziewie do Tyveka czy Dorkena nijak się nie ma. Folia na deskowanie to nieporozumienie. Życzę rozsądnych wyborów. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziggydi 23.07.2012 21:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2012 Dziekuje za przypomnienie o szukajce, bardzo pomocne, zwlaszcza ze co druga odpowiedz w poscie jest za a co druga przeciw deskowaniu:) Ale mam nastepne pytanie. Jak ma sie trwalosc folii bez deskowania i bez izolacji (welny). \chodzi o to ze dachowka bedzie kladziona na dach 2 tygodnie po folii, ale izolacji na razie nie bedzie przez conajmniej rok, a moze dluzej. Czy po tym czasie ta foli bedzie sie do czegos jeszcze nadawac jak bedzie odslonieta od spodo, w sensie od srodka domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawekk1980 24.07.2012 04:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2012 Jeśli zabijesz na ten czas okna deskami, ewentualnie zamontujesz okna to ochronisz folię przed agresywnym słońcem i promieniami UV, przy porządnej markowej folii nic złego się nie stanie. Jednak osobiście nie czekałbym za długo, rok max. 2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 24.07.2012 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2012 Pozostają jeszcze okapy i szczyty o ile występują w tym dachu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziggydi 24.07.2012 20:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2012 a jesli od spodu krokwi zamontuje jakas czarna folie, tzn oslonie membrane od spodu?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 25.07.2012 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2012 Jak osłonisz to nie ma problemu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts