Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka membrana dachowa i czy opłaca się deskować?

ziggydi

Recommended Posts

Witam

Mam duży dylemat a im więcej czytam tym mniej wiem. Proszę forumowiczów o pomoc.

Problem jest następujący:

-zamierzam zastosować membranę paraprzepuszczalną, tylko nie wiem jakie są najlepsze jakość do cena. Wstępnie mam Ventia Iron o paraprzepuszczalności 3200g/m2/doba za cenę około 2,80zl/m2 (malo czy duzo) i jak ta membrana wypada na tle innychnp. Tyvek?

-jak wygląda sytuacja, gdy chcę zrobić deskowanie pod tą folię tzn, czy wtedy jest wogóle cyrkulacja powietrza?i jak wypada porównanie deska a płyta osb, bo szczerze mowiąc wolalbym osb. Czytalem różne ulotki reklamowe membran i w prawie każej z nich jest mowa o tym, że może być stosowana na deskowanie, ale czy wogóle ma ono sens. Szczerze to deskowanie u mnie będzie mialo będzie głównie dla tego, alby wzmocnić konstrukcję dachu.

Od razu piszę, że papa nie wchodzi w grę. Tylko membrana z lub bez deskowania (deski/osb)

Z góry dziękuje za odpowiedzi i pozdrawiam

No właśnie zanim zacznie się pytać warto czasem poczytać. Za 2,80 za 1 m2 to kupisz jakieś badziewie do Tyveka czy Dorkena nijak się nie ma. Folia na deskowanie to nieporozumienie. Życzę rozsądnych wyborów. Pozdrawiam.

Dziekuje za przypomnienie o szukajce, bardzo pomocne, zwlaszcza ze co druga odpowiedz w poscie jest za a co druga przeciw deskowaniu:)

Ale mam nastepne pytanie. Jak ma sie trwalosc folii bez deskowania i bez izolacji (welny). \chodzi o to ze dachowka bedzie kladziona na dach 2 tygodnie po folii, ale izolacji na razie nie bedzie przez conajmniej rok, a moze dluzej. Czy po tym czasie ta foli bedzie sie do czegos jeszcze nadawac jak bedzie odslonieta od spodo, w sensie od srodka domu?