marcinsgdz 22.07.2012 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2012 Chcemy w mieszkanku z wielkiej płyty rozmieścić gniazdka RTV w kazdym z pokoi w tym że telewizje mamy z lokalnej kablówki a także na tym samym przewodzie koncentrycznym idzie internet.Czy mogę zastosować multiswitch'a? Gdzie go umieścić? Jakiego multiswitcha zastosować który obsłuży jednocześnie sygnał TV i internetu? Jakie gniazdo w pomieszczeniu w którym będzie i TV i internet z koncentryka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 22.07.2012 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2012 Polecam lekturkę - Dipol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinsgdz 23.07.2012 20:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2012 Polecam lekturkę - Dipol A co w takim razie powinienem zastosować dla moich potrzeb? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arkadly 24.07.2012 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2012 Chcemy w mieszkanku z wielkiej płyty rozmieścić gniazdka RTV w kazdym z pokoi w tym że telewizje mamy z lokalnej kablówki a także na tym samym przewodzie koncentrycznym idzie internet. Czy mogę zastosować multiswitch'a? Gdzie go umieścić? Jakiego multiswitcha zastosować który obsłuży jednocześnie sygnał TV i internetu? Jakie gniazdo w pomieszczeniu w którym będzie i TV i internet z koncentryka? Napisz na początek, jaka to kablówka. W większości nie da się podzielić sygnału tak, jakbyś chciał - na końcu kazdego kabla musisz mieć tuner od Twojej tv kablowej. Podobnie z internetem - dostajesz jeden modem, który stawiasz gdzie chcesz i w zależności, czy wifi czy "tradycyjny" dzielisz już sygnał z niego. W INEA (Poznań, taką mam) kabel przychodzący - koncentryk - możesz sobie podzielić trójnikami bez wzmacniaczy i zakończyć w każdym pokoju dniazdkiem antenowym np. takim do sat. Ale w tym kablu masz sygnał cyfrowy do którego musisz mieć dekoder i najczęsciej kartę. Chyba, że to jakaś starsza wersja kablówki z przesyłem analogowym, wtedy bez tunerów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinsgdz 24.07.2012 10:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2012 Napisz na początek, jaka to kablówka. W większości nie da się podzielić sygnału tak, jakbyś chciał - na końcu kazdego kabla musisz mieć tuner od Twojej tv kablowej. Podobnie z internetem - dostajesz jeden modem, który stawiasz gdzie chcesz i w zależności, czy wifi czy "tradycyjny" dzielisz już sygnał z niego. W INEA (Poznań, taką mam) kabel przychodzący - koncentryk - możesz sobie podzielić trójnikami bez wzmacniaczy i zakończyć w każdym pokoju dniazdkiem antenowym np. takim do sat. Ale w tym kablu masz sygnał cyfrowy do którego musisz mieć dekoder i najczęsciej kartę. Chyba, że to jakaś starsza wersja kablówki z przesyłem analogowym, wtedy bez tunerów. Jest dokłądnie tak jak piszesz - zwykły koncentryk bez żadnych tunerów a modem jest 1 i do niego podpinam router - chodzi tylko o sygnał aby był w karzdym pomieszczeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arkadly 24.07.2012 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2012 Jest dokłądnie tak jak piszesz - zwykły koncentryk bez żadnych tunerów a modem jest 1 i do niego podpinam router - chodzi tylko o sygnał aby był w karzdym pomieszczeniu. Nie potrzebujesz multiswitcha do takiej instalacji. Multi stosuje się, gdy chcemy do jednego kabla wpuścić sygnał z konwertera tv-sat i z anteny naziemnej i ewnetualnie z kamer dozoru itd. Przy takiej instalacji, gdy jest tylko kablówka (prawdopodobnie analogowa, chyba, że wymagane są tv z dvbc??) to stosujesz po prostu trójniki. A internet - zapewne jest tylko jeden modem, dalej router. To już nie interesuje Cię koncentryk - od routera ciągniesz kabel komputerowy kat 5, 5e, 6. Oczywiście możesz użyć wifi i problem okablowania z głowy. Ale jeśli jednak kabel to albo ciągniesz same kable bez gniazdek i kończysz je z obu stron wtyczkami, albo kujesz puszki i robisz gniazdka. Druga wersja jest ładniejsza i nazwijmy to "profesjonalniejsza" ale obie działają równie dobrze. Arecki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinsgdz 25.07.2012 12:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2012 Nie potrzebujesz multiswitcha do takiej instalacji. Multi stosuje się, gdy chcemy do jednego kabla wpuścić sygnał z konwertera tv-sat i z anteny naziemnej i ewnetualnie z kamer dozoru itd. Przy takiej instalacji, gdy jest tylko kablówka (prawdopodobnie analogowa, chyba, że wymagane są tv z dvbc??) to stosujesz po prostu trójniki. A internet - zapewne jest tylko jeden modem, dalej router. To już nie interesuje Cię koncentryk - od routera ciągniesz kabel komputerowy kat 5, 5e, 6. Oczywiście możesz użyć wifi i problem okablowania z głowy. Ale jeśli jednak kabel to albo ciągniesz same kable bez gniazdek i kończysz je z obu stron wtyczkami, albo kujesz puszki i robisz gniazdka. Druga wersja jest ładniejsza i nazwijmy to "profesjonalniejsza" ale obie działają równie dobrze. Arecki Kupiłem ARA-1/4 - może komuś się to przyda. Teraz doradzcie w czym i gdzie schować ten rozgałęźnik? Rozdzielnie do bezpieczników mam: http://allegro.pl/rozdzielnia-p-t-elegant-8-modulowa-hurt-2292-i2483693343.html Przypominam że mieszkanie jest w wielkiej płycie a ściny to beton i promonto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 26.07.2012 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2012 Z punktu widzenia działania tego rozdzielacza nie musisz go chować w niczym, jedyny powód chowania to estetyka, a tu już jest pełna dowolność, schowaj po prostu w czym chcesz. Skrzynka bezpiecznikowa - czemu nie, ale pod warunkiem, że myślimy o osobnej, nie dokładaj tego rozdzielacza do istniejącej skrzynki z zabezpieczeniami twojego mieszkania. Tak konkretna zresztą jest wpuszczana w ścianę, a jak sam piszesz, masz wielką płytę... J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts