Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Modyfikacja rozdzielacza do podłogówki

dar80

Recommended Posts

Witam,

Mam problem z ogrzewaniem podłogowym,

fotka poniżej pokazuje jak jest rozwiązane.

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=126595&stc=1&d=1342953719

Zasilanie idzie z pompy od pieca. Temperaturę ustawia się termostatem HERTZ. Problem polega na tym że gdy temperatura osiągnie

żądaną wartość(np. 25 stopni) to termostatat odcina dopływ wody, a wydaję mi się że obieg w podłogówce powienien być zawsze.

Zdarza się że podłogi stają się zimne i trzeba ręcznie termostatemwzbudzać obieg.

Zdaję sobie sprawę że ten system nie jest doskonały i chciałbym go z Waszą pomocą zmodyfikować.

Chciałbym wprowadzić dodatkową pompe obiegową tak jak to jest pokazane na fotce poniżej(podejrzane w sieci).

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=126596&stc=1&d=1342953747

Czyli dodałbym z prawej strony pompkę. co spowodowałoby odwrócenie obiegu wody ale sprawiłyby że obieg byłby stały.

W przypadku za niskiej temperatury termostat dopuszczałby ciepłej wody. Gdy byłaby właściwa to by ją odciął ale obieg byłby zachowany.

Co sądzicie o tej modyfikacji?

moje.jpg

podlogowe.jpg

• 4 months później...
Rozwiązanie na drugiej fotce mam u siebie, działa to tak, że pompa gania wodę i jak spada jej temperatura to on się otwiera, dopuszcza gorącej a na powrocie ucieka zimna woda. Działa to bez problemu 5 lat bezawaryjnie na 12 obiegach. Kapilara jest wyprowadzona za pompką . Woda krąży od termostatu, zabiera zimną z obiegu, miesza się z gorącą i jest wpychana w rury od zasilania. Proste i skuteczne rozwiązanie. Teraz chodzi z piecem na drzewo (w kórym często bywa ponad 90 st. C) i nie ma z tym problemu. Jak coś służę poradą na priv.

z prawej strony tego rozdzielacza jest rozdzielacz na grzejniki i tam powinna dopływać gorąca woda,

Zasilane jest to wspólną pompą obiegową,

tak więc zawór trójdrożny chyba odpada.

Piszesz o dodatkowym rozdzielaczu którego nie widać na zdjęciu czy o trzech obwodach z prawej strony które są zakręcone?

Jeśli to drugie to moim zdaniem aby rozdzielić podłogówkę od obwodów grzejnikowych które sobie pracują na wyższej temperaturze ja stosuje rozdzielacze 2 funcyjne z pompą mieszającą na obw. podłogowe.

IMG527.jpg

Edytowane przez 0degree