dar80 22.07.2012 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2012 Witam, Mam problem z ogrzewaniem podłogowym, fotka poniżej pokazuje jak jest rozwiązane. http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=126595&stc=1&d=1342953719 Zasilanie idzie z pompy od pieca. Temperaturę ustawia się termostatem HERTZ. Problem polega na tym że gdy temperatura osiągnie żądaną wartość(np. 25 stopni) to termostatat odcina dopływ wody, a wydaję mi się że obieg w podłogówce powienien być zawsze. Zdarza się że podłogi stają się zimne i trzeba ręcznie termostatemwzbudzać obieg. Zdaję sobie sprawę że ten system nie jest doskonały i chciałbym go z Waszą pomocą zmodyfikować. Chciałbym wprowadzić dodatkową pompe obiegową tak jak to jest pokazane na fotce poniżej(podejrzane w sieci). http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=126596&stc=1&d=1342953747 Czyli dodałbym z prawej strony pompkę. co spowodowałoby odwrócenie obiegu wody ale sprawiłyby że obieg byłby stały. W przypadku za niskiej temperatury termostat dopuszczałby ciepłej wody. Gdy byłaby właściwa to by ją odciął ale obieg byłby zachowany. Co sądzicie o tej modyfikacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 22.07.2012 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2012 na moje laickie oko to ten termostat powinien być na powrocie... tak w ogóle to można go całkowicie wywalić...jaki kocioł pędzi całą instalację ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dar80 22.07.2012 11:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2012 DEFRO DUO 15kW . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 22.07.2012 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2012 Wg mnie najsensowniejsze rozwiązanie to zawór trójdrożny termostatyczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dar80 22.07.2012 11:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2012 (edytowane) z prawej strony tego rozdzielacza jest rozdzielacz na grzejniki i tam powinna dopływać gorąca woda, Zasilane jest to wspólną pompą obiegową,tak więc zawór trójdrożny chyba odpada. Edytowane 22 Lipca 2012 przez dar80 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dar80 24.07.2012 20:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2012 Ale co sądzicie o rozwiązaniu jak na drugiej fotce i czy jest możliwe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ogniowy 24.11.2012 23:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2012 Rozwiązanie na drugiej fotce mam u siebie, działa to tak, że pompa gania wodę i jak spada jej temperatura to on się otwiera, dopuszcza gorącej a na powrocie ucieka zimna woda. Działa to bez problemu 5 lat bezawaryjnie na 12 obiegach. Kapilara jest wyprowadzona za pompką . Woda krąży od termostatu, zabiera zimną z obiegu, miesza się z gorącą i jest wpychana w rury od zasilania. Proste i skuteczne rozwiązanie. Teraz chodzi z piecem na drzewo (w kórym często bywa ponad 90 st. C) i nie ma z tym problemu. Jak coś służę poradą na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
0degree 25.11.2012 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2012 (edytowane) z prawej strony tego rozdzielacza jest rozdzielacz na grzejniki i tam powinna dopływać gorąca woda, Zasilane jest to wspólną pompą obiegową, tak więc zawór trójdrożny chyba odpada. Piszesz o dodatkowym rozdzielaczu którego nie widać na zdjęciu czy o trzech obwodach z prawej strony które są zakręcone? Jeśli to drugie to moim zdaniem aby rozdzielić podłogówkę od obwodów grzejnikowych które sobie pracują na wyższej temperaturze ja stosuje rozdzielacze 2 funcyjne z pompą mieszającą na obw. podłogowe. Edytowane 25 Listopada 2012 przez 0degree Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
0degree 25.11.2012 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2012 Koszt takiego rozdzielacza z pompą 5obw podłogówek i 3 obw. grzejnikowe to ok 1200pln Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts