Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomóżcie! czy mam dobrze zamontowany nawiew do kominka?

gaga33

Recommended Posts

słuchajcie a czy jabym zrobiła dziure w tym okrągłym w stronę kuchni i dziure w tym prostokątnym w stronę tych kwaitów to wtedy bedzie dobrze?a te otwory co sąteraz trzeba zamurować? Proszę doradxcie jak to załatwić i co moge teraz zrobić aby to doprowdzic do porzadku...

• Odpowiedzi 48
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ta teraz się zastanawiam jeśli kominek otwierałby się z 2 stron, w tym także ze strony salonu ,to wtedy chyba będzie łatwo się wybierało sadzę z tego otworu prostokątnego który jest zrobiony tak jak teraz? przyjrzyjcie się proszę.

nie mieszaj wkładu kominkowego z kominem...

przez wkład nie dostaniesz sie do wyczystki ...

otwory trzeba zrobić w takich miejscach jak napisałem...

mam jeszcze jedno pytanie, hydraulik zrobił ciąg tam gdzie zaznaczyłam ziolonym kolorem,a w projekcie ciąg jest zrobiony tam gdzie zaznaczyłam szarym,także nie dziwię się że ekipa tak zamontowała te otwory zazncazone na czerwono i teraz pytanie czy jeśli tak mamy zamontowany ciąg to czy jeśli zamurujemy tak jak piszecie te otwory i zrobimy w innych miejscach to czy wszytsklo wtedy będzie ok????

http://img440.imageshack.us/img440/7397/phpthumbgeneratedtddhum.jpg

Witam.

na tej wizualizacji kominek masz tak jakby w lustrzanym odbiciu...

jakoś ni jak mi nie pasuje do rzutu domu i zdjęć

Za kominem widać schody - to dobry punkt odniesienia.

Aneta - nie rób już sama albo za pomocą ekip, które naprawdę nie mają bladego pojęcia o kominkach, żadnych dziur. Ani nie zatykaj sama istniejących już choć spieprzonych.

Komin trzeba doprowadzić do porządku - poprzez wstawienie w innym miejscu trójnika (na jego lewej stronie patrząc od strony istniejących otworów) oraz przenosząc na prawą stronę (znowu - patrząc od strony istniejących otworów) wyczystkę, bo inaczej będziesz miała naprzeciwko kanapy "piękne" drzwiczki od komina systemowego.

Trzecia dziura o której wspominałem nie ma być wcale w kominie ale będzie to czerpnia powietrza (rura z zewnątrz domu, która będzie doprowadzała powietrze do spalania w kominku), którą podepnie się potem do paleniska. Musi ona być wykonana przed wylewkami.

Prościej już nie potrafię napisać :)

Czy hydraulik stawiał u Ciebie komin ... ???

Pozdrawiam.

Witam.

Wkleja się dedykowane do tego kształtki na specjalistyczne kleje zduńskie. w miejsce uprzednio wyciętej na miarę dziury w kształtce ceramicznej. Stare dziury zakleja się tak aby nie powodowały widocznych spękań na tynku, który będzie na kominie. Dosyć brudna, pyląco - kurząca i upierdliwa robota.

Rurkę czerpni też trzeba przenieść, ale najpierw napisz jakiej jest średnicy ... bo się może okazać że ją trzeba będzie w ogóle zmienić.

Pozdrawiam.