Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wymiana pieca na starej instalacji - schemat

Hasolo

Recommended Posts

Witam wszystkich.

Chciałbym pokazać mój schemat instalacji grzewczej i poradzić się w sprawie ewentualnych zmian.

Będę teraz na dniach wymieniać piec na nowszy z podajnikiem więc będzie możliwość poprawek.

Domy są dwa jeden ma 160m2 powierzchni użytkowej a drugi 40m2. Stoją blisko siebie 4m tyle co garaż.

Dobrze wszystko ocieplone wełna styropiany okna plastiki nowe, ściany grube pustak + cegła + styropian.

Jak w starym piecu śmieciuchu napaliłem tak 60 stopni przez pare godzin było bardzo ciepło.

Instalacja na grubych rurach stalowych grawitacyjna grzejniki w większości żeliwne.

1

Piwnica - jeden grzejnik

Parter - 6 grzejników

Piętro - 4 grzejniki

Poddasze - 3 grzejniki te już aluminiowe

2

Parter - 4 grzejniki

Instalacja cała zostanie jak jest tylko wymienie piec bo już się nikomu nie chce robić za kotłowego i przy tej okazji dołożyć dwa zawory czterodrożne.

Na rysunku instalacja jest pokazana jaka jest obecnie, dorysowałem tylko te zawory czterodrożne dwa.

No i najważniejsze: KOCIOŁEK

Instalacja CO i CWU poprawka.jpg

Poprawiłem trochę rysunek.

-strzałki to pompy

-kwadraty to zawory czterodrogowe

-kółka z kreską to zwykłe zawory kulowe do odcięcia grzejników w lato

-duże koło na wyjściu z pieca to zawór różnicowy na wypadek awarii prądu

Instalacja CO i CWU.jpg

Edytowane przez Hasolo

Kociołek wybrałem Ogniwo Eko Plus 16KW tylko nie wiem czy nie będzie za mały? Może 25KW ?

Na rysunku nie widać napisów ale na każdej linii jest zawór czterodrożny - pompka - i zawór odcinający grzejniki na lato. Na głównej rurze jest jeszcze zawór różnicowy kulowy w razie braku prądu czy awarii pompy.

Kociołek wybrałem Ogniwo Eko Plus 16KW tylko nie wiem czy nie będzie za mały? Może 25KW ?

Na rysunku nie widać napisów ale na każdej linii jest zawór czterodrożny - pompka - i zawór odcinający grzejniki na lato. Na głównej rurze jest jeszcze zawór różnicowy kulowy w razie braku prądu czy awarii pompy.

Skoro już zdecydowałeś się na ten kociołek spróbuj zapytać chłopaków z tego tematu http://forum.muratordom.pl/showthread.php?175218-Ogniwo-eko-plus/page370 na pewno ci pomogą i doradzą co i jak..Pozdro .

A może zamiast komplikować instalacje powrócić do jej pierwotnego zadania: grawitacja ?

Dobrze pracowała w tym systemie a pompka była dołożona tylko z uwagi na piec śmieciuch bo zanim się u góry grzejniki rozgrzały to już w piecu zgasło a przecież przy piecu z podajnikiem woda będzie nagrzana 24/h.

Temperaturę można regulować zaworem na powrocie a rolę zabezpieczenia temperatury powrotu przejmie bojler bo wisi metr od pieca.

Tylko do drugiego domu potrzebna pompka bo tam jest dojście 7-8m w linii poziomej więc grawitacja nie da rady.

Instalacja CO i CWU poprawka.jpg

• 3 weeks później...