Hasolo 22.07.2012 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2012 (edytowane) Witam wszystkich. Chciałbym pokazać mój schemat instalacji grzewczej i poradzić się w sprawie ewentualnych zmian. Będę teraz na dniach wymieniać piec na nowszy z podajnikiem więc będzie możliwość poprawek. Domy są dwa jeden ma 160m2 powierzchni użytkowej a drugi 40m2. Stoją blisko siebie 4m tyle co garaż. Dobrze wszystko ocieplone wełna styropiany okna plastiki nowe, ściany grube pustak + cegła + styropian. Jak w starym piecu śmieciuchu napaliłem tak 60 stopni przez pare godzin było bardzo ciepło. Instalacja na grubych rurach stalowych grawitacyjna grzejniki w większości żeliwne. 1 Piwnica - jeden grzejnik Parter - 6 grzejników Piętro - 4 grzejniki Poddasze - 3 grzejniki te już aluminiowe 2 Parter - 4 grzejniki Instalacja cała zostanie jak jest tylko wymienie piec bo już się nikomu nie chce robić za kotłowego i przy tej okazji dołożyć dwa zawory czterodrożne. Na rysunku instalacja jest pokazana jaka jest obecnie, dorysowałem tylko te zawory czterodrożne dwa. No i najważniejsze: KOCIOŁEK Poprawiłem trochę rysunek. -strzałki to pompy -kwadraty to zawory czterodrogowe -kółka z kreską to zwykłe zawory kulowe do odcięcia grzejników w lato -duże koło na wyjściu z pieca to zawór różnicowy na wypadek awarii prądu Edytowane 22 Lipca 2012 przez Hasolo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hasolo 22.07.2012 14:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2012 Kociołek wybrałem Ogniwo Eko Plus 16KW tylko nie wiem czy nie będzie za mały? Może 25KW ? Na rysunku nie widać napisów ale na każdej linii jest zawór czterodrożny - pompka - i zawór odcinający grzejniki na lato. Na głównej rurze jest jeszcze zawór różnicowy kulowy w razie braku prądu czy awarii pompy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michał30 22.07.2012 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2012 Kociołek wybrałem Ogniwo Eko Plus 16KW tylko nie wiem czy nie będzie za mały? Może 25KW ? Na rysunku nie widać napisów ale na każdej linii jest zawór czterodrożny - pompka - i zawór odcinający grzejniki na lato. Na głównej rurze jest jeszcze zawór różnicowy kulowy w razie braku prądu czy awarii pompy. Skoro już zdecydowałeś się na ten kociołek spróbuj zapytać chłopaków z tego tematu http://forum.muratordom.pl/showthread.php?175218-Ogniwo-eko-plus/page370 na pewno ci pomogą i doradzą co i jak..Pozdro . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hasolo 27.07.2012 23:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2012 A może zamiast komplikować instalacje powrócić do jej pierwotnego zadania: grawitacja ? Dobrze pracowała w tym systemie a pompka była dołożona tylko z uwagi na piec śmieciuch bo zanim się u góry grzejniki rozgrzały to już w piecu zgasło a przecież przy piecu z podajnikiem woda będzie nagrzana 24/h. Temperaturę można regulować zaworem na powrocie a rolę zabezpieczenia temperatury powrotu przejmie bojler bo wisi metr od pieca. Tylko do drugiego domu potrzebna pompka bo tam jest dojście 7-8m w linii poziomej więc grawitacja nie da rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hasolo 30.07.2012 18:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2012 Takie coś wymyśliłem: -na grzejnikach termostaty -obieg grawitacyjny -bojler z pompką Dobrze będzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hasolo 16.08.2012 07:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2012 Po długich konsultacjach wyszło mi coś takiego: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hasolo 16.08.2012 07:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2012 Te strzałki to zawór zwrotny sprężynowy. Dobrze będzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts