Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Miękki styropian grafitowy

Recommended Posts

Witajcie,właśnie ocieplam nowy dom styropianem Styropmin grafitowy 033 i jestem wkur... bo to był zły zakup ale tak to jest jak sie zamawia przez tel. i nie sprawdzając karty producenta.Myślałem że jak styropian jest grafitowy to będzie twardy a tu sie bardzo myliłem.Jak wzmocnić takie miejsca narażone na uderzenia np.dookoła drzwi wejściowych lub bramy garażowej?Dwa razy zaciągnąć siatke ?Czy użyć jakiś lepszy klej?

Nie wiem dlaczego myślałeś że grafitowy będzie twardy.. ale mniejsza z tym.

Tak naprawdę o wytrzymałości na uszkodzenia mechaniczne decyduje to co jest na styropianie a nie sam styropian.

Technologia wykonywania dociepleń metodą BSO mówi o takich miejscach o zwiększonym narażeniu na uszkodzenia mechaniczne:

wg instrukcji firmy Greinplast:

"Zalecane jest, aby na fragmentach budynku, które są bardziej narażone na uszkodzenia mechaniczne została zatopiona druga warstwa siatki. Wykonuje się ją identycznie jak pierwszą. Pierwszą warstwę siatki należy ułożyć w poziomie, a druga w pionie. W przypadku gdy okaże się, że siatka jest niedostatecznie zatopiona w warstwie kleju należy zaszpachlować te miejsca dodatkowo klejem."

No cóż, ja pracuję na Greinplaście i te kleje polecam klientom. Wiem przynajmniej że ten klej ma sporo włókien, które zwiększają jego elastyczność.

pozdrawiam

Jeszcze mam pytanie o klej z włóknami.Na jedej ścianie juz przykleiłem siatke i zaciąnąłem klejem ale wiadomo pierwsza warstwa nie jest za ładna,czy teraz moge lekko przetrzeć ją papierem i nałożyć drugą warstwe kleju tego z włóknami i póżniej w odpowiednim momencie przytrzeć pacą?

.Myślałem że jak styropian jest grafitowy to będzie twardy a tu sie bardzo myliłem.Jak wzmocnić takie miejsca narażone na uderzenia np.dookoła drzwi wejściowych lub bramy garażowej?

Są różne klasy twardości styropianu grafitowego ( fasadowy - miękki ....podłogowy twardszy ) a jak wzmocnić miejsca narażone na uderzenia? kiedyś pisałem o dobrym sposobie http://forum.muratordom.pl/showthread.php?152574-System-docieple%C5%84-budynk%C3%B3w-w-technologii-ACS&p=3851585#post3851585