podr0znik 22.07.2012 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2012 Witam serdecznie, Działka w Otwocku pod Warszawą, dosyć mokry teren. Był kiedyś rów melioracyjny, ale został dawno temu przez bardzo mądrych ludzi zasypany. Miasto ma go kiedyś odtworzyć... kiedyś. Jak zwykle w takich sytuacji nie wiadomo ile będziemy czekać, dlatego nasza działka będzie podwyższona (sąsiad to już robił więc ja większego wyboru właściwie nie mam, chyba że chciałbym mieć w ogrodzie takie mini-biebrzański-park-narodowy). Planuję postawić dom na płycie fundamentowej. Dolna strona płyty będzie się znajdowała na głebokości -1,50 m wobec docelowej wysokości terenu (obecnie byłaby to ok. -0,50 m). Według projektu musimy najpierw wykonać wykop do głębokości -1,50 m (tam znajduje się wg badanie gruntu warstwę nośną) i zasypać tego wykopu piaskiem średnie zagęszczony. Firma od roboty ziemne wyceniła mi te pracy następująco: - Zdjęcie humusa: 20 x 25 m.kw. do głębokości 30 cm, jest to 130 m3 - cena 2.250 zł- Wykop 14 x 14 m.kw. do głębokości 1,5 m, jest to niecały 300 m3 - cena 6.000 zł- Zasypka z piaskiem: 200 m3 - cena 10.000 zł (bo 20 wywrotki po 400 zł + zagęszczeniem) Razem jesteśmy więc już na 18.000 złotych i to przecież jeszcze nie wszystko! Przestrzeń między ścianami fundamentowymi musi zostać czymś wypełniony, jakiś nasyp wokół budynku (ewentualnie z drenażem) i jak wyżej już pisałem - podwyższenie terenu... Ta wycena mi trochę przeraziła... Pytanie do Was: czy uważacie, że taka cena może być w porządku, biorąc pod uwagę, że jest to trudny teren, czy jest to raczej "specjalna cena dla obcokrajowców"? Proszę o pomoc. Jak potrzebujecie więcej informację, to dajcie znak. Dziękuję & Pozdrawiam!Arno SchotmansWarszawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 23.07.2012 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2012 Chociaż działka była tania ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
podr0znik 23.07.2012 14:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2012 Chociaż działka była tania ? Tania czy nie - czy ja wiem? Ja uważam, że cena nie była wygórowana, biorąc pod uwagę, że jest to ładne okolice, dobrze skomunikowane z Warszawą. Ale... ta kwestia tu niestety nie ma znaczenia. Gdyby stał tam wodę kiedy pierwszy raz działkę widziałem - być może ją nie kupiłem. Gdyby badanie gruntu został wykonane przed zakupem - być może ją nie kupiłem. Ale kupiłem i nawet tego nie żałuję. Jest to fajne okolice, powstanie tam całe osiedle domków jednorodzinnych - wszyscy zmagali i zmagają z wodą i jakoś jednak domki powstają. Teraz powrót do mojego pytania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 23.07.2012 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2012 Spróbuj znaleźć człowieka z koparką, a nie firmę. Zobaczysz ile powie za taką pracę.Ta wycena(18000) jest duża. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
podr0znik 23.07.2012 18:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2012 @firewall: Na to międzyczasie też już dostałem potwierdzenie. Dzwoniłem do innej firmy (lub osoba, tego nie wiem) na polecenie od mojego przyszłego sąsiada i cena już spadła do niecały 14.000 zł.... identyczny zakres robót! Może nadal dużo, ale dowiedziałem się, że osoba która buduje na przeciwko naszej działki wydała jeszcze dużo więcej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koństruktor1719510000 23.07.2012 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2012 niedużo,zapytaj o piasek ,co Ci proponują,czy "normowany" czy wykopany u innego inwestora? ze słowami bedzie dobrze,co do drenażu to nie zawsze musi być -zależy od warunków gruntowych - wodnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
interona 23.07.2012 23:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2012 Podroznik, ja za zdjecie humusa, podobna powierzchnia, zaplacilam 300 zł A u Ciebie kilka razy wiecej... szukaj taniej. Albo podziel prace na etapy i rozliczaj osobno. Nie bierz malych ciezarowek, bo wychodzi drozej. No i przy takiej ilosci piasku to mozna negocjowac. A teraz cos, co nie pocieszy. Niestety te roboty sa drogie i z tego gatunku "nieprzewidzianych wydatkow" - juz na starcie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts