winiu1 01.08.2012 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2012 Nie każdy fachowiec dysponuje tunelem aerodynamicznym. Bogaczu, gdybyś miał pieniądze to nie czytałbyś gwarancji, tylko kupował co ci się podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Czarci pomiot 01.08.2012 19:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2012 A pan winiu1 to pewnie jakby miał pieniądze to by wszedł do salonu samochodowego i powiedział: - Poprosze samochód. Czerwony. I by zapłacił 200tys za Fiata Pandę Człowieku! Każdy myślący człowiek czyta kartę gwarancyjną PRZED zakupem towaru. Zwłaszcza, gdy ma wydać kilkanaście tysięcy zł. Inaczej kupujesz kota w worku. Zbierając oferty na zakup pokrycia dachu (nie foliowego namiotu) zbierałem też karty gwarancyjne. Najlepsze jaja były w ruukki: 30 lat gwarancji pod warunkiem, że pomalujesz cały dach po 10 latach dwoma warstwami nowej farby! Buchachachaaaa! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 01.08.2012 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2012 To czy gont wytrzyma 145 km/h jest uwarunkowane wieloma czynnikami. Nieraz wystarczy mala niedokładność w obrobieniu krawędzi (wiatrówka , okap ,kalenica) i już poderwie. Gdy kładziemy gont w za niskiej temperaturze , to się nie zwulkanizuje i przy dużym wietrze pofrunie. Generalnie uważam , że gdy robi się zgodnie z technologią mając doświadczenie to dobry gont wytrzyma i 200. Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 01.08.2012 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2012 (edytowane) Mydlenie oczu to jest wmawianie ludziom, że jesli pokryjemy foliowy namiot blachą, betonem lub gliną, to mamy dach. Od setek lat robi się dachy z dachówki ceramicznej. Od czasu istnienia betonu (jakieś 150 lat) robi się dachówki betonowe, a ty gadasz głupoty ze to nie dach. Membrana jest dodatkowym uszczelnieniem w razie pęknięcia dachówki, lub jej wysunięcia do czasu naprawy. Dla mnie tkanina maczana w smole i posypana piaskiem jest tanim produktem zastępczym. Co to jest za pokrycie dachowe, które po15-20 latach trzeba robić od nowa? Na moją tanią dachówkę betonową mam 35 lat gwarancji na piśmie, czyli gont bitumiczny może być w tym czasie nawet już dwa razy wymieniany. Edytowane 1 Sierpnia 2012 przez panfotograf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 02.08.2012 06:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2012 Jak powieje to i z pięć razy. Nawet sześć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Czarci pomiot 02.08.2012 06:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2012 A ja mam na piśmie dożywotnią gwarancję na tkanine maczną w smole. A jak po 15-20 latach bedę musiał tą tkanine zmieniać to otrzymam od producenta 100% zwrotu kosztów materiału i robocizny. Od setek lat dachy kryte były słomianą lub trzcinową strzechą i gontem drewnianym a pokrycia inne niż strzecha i gont stanowiły ułamek procenta wszystkich dachów. A ja w tym wątku nie pytam o dachówkę panie panfotografie. Zadałem dwa pytania. Na pierwsze udzielił mi odpowiedzi Pan Jan. Dziękuję. Pozostaje drugie pytanie: Czy ktoś potrafi podać jeden przykład "lepszości" blachodachówki od gontu bitumicznego? (mam na mysli gont a nie wycinankę z papy) Parafrazując: W czym blachodachówka może być lepsza od gontu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qqłą1719510441 02.08.2012 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2012 Nie każdy fachowiec dysponuje tunelem aerodynamicznym. Bogaczu, gdybyś miał pieniądze to nie czytałbyś gwarancji, tylko kupował co ci się podoba. Jeżeli produkt którym się interesuje spełnia moje oczekiwania(żywotność, gwarancja, specyfikacja techniczna), oraz mi się podoba, nie mam przeciwwskazań aby dokonać jego zakupu . Dlatego wcześniej napisałem że gdyby nie było mnie stać na Nelskampa na pewno pokrycie jakie bym wybrał to byłby dobrej jakości gont (nie jakiś tam badziew z marketu). Pamiętaj że, kupując tanio kupujesz dwa razy. W przypadku polskich producentów blach dachowych - bez urazy budy dla psa bym tym nie pokrył Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qqłą1719510441 02.08.2012 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2012 Od setek lat robi się dachy z dachówki ceramicznej. Od czasu istnienia betonu (jakieś 150 lat) robi się dachówki betonowe, a ty gadasz głupoty ze to nie dach. Membrana jest dodatkowym uszczelnieniem w razie pęknięcia dachówki, lub jej wysunięcia do czasu naprawy. Dla mnie tkanina maczana w smole i posypana piaskiem jest tanim produktem zastępczym. Co to jest za pokrycie dachowe, które po15-20 latach trzeba robić od nowa? Na moją tanią dachówkę betonową mam 35 lat gwarancji na piśmie, czyli gont bitumiczny może być w tym czasie nawet już dwa razy wymieniany. 1. Równie dobrze możesz w okresie 35 lat gwarancji jaką dał Tobie producent 5 razy dach przekładać/wymieniać. To jest tylko cement z piaskiem kruche to, do pierwszego mocnego gradobicia etc. 2. Jednak beton na dachu nie jest taki wspaniały - piszesz że membrana jest dodatkowym zabezpieczeniem na wypadek pęknięcia dachówki...czyli jesteś tego świadomy że za 10,20 lat będziesz musiał wezwać fachowca, lub sam wyjść na dach żeby usunąć usterkę (wątpię aby producent uznał za zasadną reklamację dot pęknięcia dachówki) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
winiu1 02.08.2012 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2012 A pan winiu1 to pewnie jakby miał pieniądze to by wszedł do salonu samochodowego i powiedział: - Poprosze samochód. Czerwony. I by zapłacił 200tys za Fiata Pandę Człowieku! Każdy myślący człowiek czyta kartę gwarancyjną PRZED zakupem towaru. Zwłaszcza, gdy ma wydać kilkanaście tysięcy zł. Inaczej kupujesz kota w worku. Zbierając oferty na zakup pokrycia dachu (nie foliowego namiotu) zbierałem też karty gwarancyjne. Najlepsze jaja były w ruukki: 30 lat gwarancji pod warunkiem, że pomalujesz cały dach po 10 latach dwoma warstwami nowej farby! Buchachachaaaa! Panie pomiocie, pracowałem na kilku budowach u bogatych ludzi których nawet nie widziałem. Sprawy formalne były załatwiane z pełnomocnikiem, a techniczne z inspektorem i kierownikiem budowy. Tych ludzi nie interesowały takie pierdoły jak gwarancja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 02.08.2012 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2012 A ja mam na piśmie dożywotnią gwarancję na tkanine maczną w smole. A jak po 15-20 latach bedę musiał tą tkanine zmieniać to otrzymam od producenta 100% zwrotu kosztów materiału i robocizny ...życzę powodzenia, ale pewnie nie dostaniesz ani grosza. Czy ktoś słyszał o wymianie papy w ramach gwarancji?? ... ja nie słyszałem. Boję się że jest to taka gwarancja jaką dawał Fiat - na milion kilometrów (z małą gwiazdką) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Czarci pomiot 03.08.2012 07:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2012 Drogi panfotografieNie odróżniasz gontu bitumicznego od papy, twierdzisz, że folia pokryta betonem to dach. Uuuuu.... Nie dobrze z tobą.....Jeśli o mnie chodzi, to możesz sobie założyć torbę foliową na głowę, przykleic do tego dachówkę, przyodziać biały kubraczek z zadługimi rękawami i biegać dookoła krzycząc: MAM DACH! MAM DACH! A skoro nie odróżniasz gontu bitumicznego od papy to być może twoje doswiadczenie ogranicza sie do tego co jest dostępne w supermarketach ale w tedy nie powinieneś zabierać głosu na tym forum lub zmiec swój nick na BESSERWISSER. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 03.08.2012 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2012 Każdy może zabrać tu głos. Jest to forum użytkowników którzy opisują swoje doświadczenia i problemy. Otrzymują odpowiedzi i podpowiedzi co zrobić lub czego nie robić od innych użytkowników. Czasami głos zabierają wykonawcy, którzy nie z jednego materiału dach robili i ich uwagi też są cenne. Ty się uparłeś że twoje pokrycie jest najlepsze i najtańsze - twoja opinia. Ale nie opluwaj innych którzy się z tobą nie zgadzają, bo wygląda to jakbyś był sprzedawcą tego produktu i chciał wszystkim go za wszelką cenę wepchnąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Czarci pomiot 03.08.2012 13:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2012 A to ciekawe.... Bo ja odniosłem wrażenie, że jesteś producentem dachówki betonowej albo cos w tym stylu ale pomyślałem zaraz, ze może nie masz dachu tylko namiot pokryty dachówka i jest ci przykro dlatego tak demonizujesz inne pokrycia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Czarci pomiot 07.08.2012 18:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2012 i nie otrzymałem odpowiedzi na drugie z pytań zawartych w tym wątku. Chyba założę nowy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netcom 07.08.2012 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2012 W czym blachodachówka może być lepsza od gontu? Jeśli dobrze kojarzę, to gont się kładzie na deskach, a blachodachówkę na łatach i kontrłatach. Mając gont nie zrobisz tego: "ogrzewanie CWU i dogrzewanie domu dachem..." http://forum.muratordom.pl/showthread.php?203309-jaśkowe-quot-wynalazki-quot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Czarci pomiot 10.08.2012 06:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2012 Zarówno gont i blachodachówka to pokrycie dachowe (a nie więźbowe). A więc jak sama nazwa wskazuje słuzy do przykrycia dachu. Przykrywanie więźby blachą jest dobre dla deweloperów - bo tanie. A więc jest to argument słaby i nie wskazuje na lepszość blachodachówki tylko na jej mozliwość stworzenia iluzji dachu. Faktycznie przy użyciu gontu takiej iluzji nie wykonamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netcom 10.08.2012 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2012 Zarówno gont i blachodachówka to pokrycie dachowe (a nie więźbowe). A więc jak sama nazwa wskazuje słuzy do przykrycia dachu. Przykrywanie więźby blachą jest dobre dla deweloperów - bo tanie. A więc jest to argument słaby i nie wskazuje na lepszość blachodachówki tylko na jej mozliwość stworzenia iluzji dachu. Faktycznie przy użyciu gontu takiej iluzji nie wykonamy Nie wiem jak ci się udało obalić argument o możliwości wykorzystania ciepła słonecznego spod blachodachówki, ale jestem pod wrażeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 12.08.2012 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2012 Można zawsze bezkarnie wypisywać różne bzdury na obronę swojego wyboru ale nie ma takiej potrzeby. Każdy ma wolny wybór i nie musi być skazany na jedno pokrycie. Gont bitumiczny (papowy) nazywany w porywach przez producentów "dachówką bitumiczną" jest rodzajem papy i tyle. Materiał ten przeżywa pewien regres gdyż jego żywotność nie jest adekwatna do ceny więc producenci dwoją się i troją aby to coś sprzedać. Nie znajdując sensownych argumentów stosują chwyty marketingowe np. próbę wiatru w laboratorium. Następnie piszą, że gont wytrzymał "wiatr" o prędkości np. 200 km/h i nasz wentylator nie miał już większej mocy a przecież i tak takie wiatry nie wieją. Jest to oczywista demagogia bo przy takiej prędkości odfrunie cały dach. W naszych warunkach warunkach klimatycznych przy znacznie niższych prędkościach odfruwają całe dachy a nie poszycie. W swojej karierze nie potkałem się z ani jednym przypadkiem żeby zerwało samą blachodachówkę. Od wieków dachy chałup (budynków parterowych, łatwotwodostępnych) były kryte materiałem tanim i łatwo dostępnym czyli słomą lub trzciną. Dachy budynków sakralnych, zamków i pałaców (budynki wysokie, trudnodostępne) były kryte trwałymi choć drogimi materiałami (dachówka ceramiczna, łupek) i wiele stoi do dziś. Gont bitumiczny ma dwie zalety: jedna to pozorna łatwość montażu a druga to bezproblemowe kolejne krycie po 20~25 latach. Nie na miejscu jest wykorzystywanie anomalii pogodowych jako argumentu. Bo czy można napisać, że skoro grad pogniótł karoserię samochodu to samochód jest zły? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Czarci pomiot 13.08.2012 10:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2012 W swojej karierze nie potkałem się z ani jednym przypadkiem żeby zerwało samą blachodachówkę. Ja też nie widziałem. Zrywa razem z łatą i kontrłatą. Bo czy można napisać, że skoro grad pogniótł karoserię samochodu to samochód jest zły? Nie mamy mozliwości wyboru materiału z jakiego wykonana jest karoseria samochodu ale mamy wybór jeśli chodzi o pokrycie dachu. Jesli wiatr jest tak silny, że zrywa całą więźbę, to najdroższa dachówka czy łupek jest tyle samo warta co zwykła papa połozona na dechach. Ale jak przychodzi grad jak kurze jaja, który ceramike zamienia w gruz to ja wolę gont bitumiczny. Z kazdym postem jestem coraz bardziej przekonany że dokonałem słusznego wyboru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 13.08.2012 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2012 Nie mamy mozliwości wyboru materiału z jakiego wykonana jest karoseria samochodu. Mamy jak mamy odpowiednią kasę. A wracając do Twojego pokrycia to już Ci pisałem, że dokonałeś dobrego wyboru a skoro jesteś zadowolony to nawet bardzo dobrego. Właśnie o to chodzi aby każdy był zadowolony ze swojego słusznego wyboru. Mam tylko jedną obawę o skuteczność tej gwarancji ale to dopiero będziemy mogli sprawdzić za dwadzieścia lat. Ja nie wiem czy dożyję więc dla mnie z całą pewnością byłaby to dożywotnia gwarancja. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts