Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Okna trzyszybowe. OPINIE

Recommended Posts

Mam pytanie do użytkowników okien PCV z pakietem trzech szyb w oknie. Czy moglibyście się wypowiedzieć jeśli takie macie o ich walorach użytkowania.

Czy to prawda że te okna przepuszczają zdecydowanie mniej światła niż dwuszybowe przez co w pomieszczeniu jest znacząco ciemniej?

Czy rzeczywiście dożo cieplejsze są trzyszybowe okna w porównaniu z dwuszybowymi?

Dodatkowa szyba to dodatkowa waga skrzydła, czy one częściej opadają i nadmiernie nadwyrężają zawiasy?

• Odpowiedzi 53
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mam pytanie do użytkowników okien PCV z pakietem trzech szyb w oknie. Czy moglibyście się wypowiedzieć jeśli takie macie o ich walorach użytkowania.

Czy to prawda że te okna przepuszczają zdecydowanie mniej światła niż dwuszybowe przez co w pomieszczeniu jest znacząco ciemniej?

Czy rzeczywiście dożo cieplejsze są trzyszybowe okna w porównaniu z dwuszybowymi?

Dodatkowa szyba to dodatkowa waga skrzydła, czy one częściej opadają i nadmiernie nadwyrężają zawiasy?

u mnie wszystko o`k.

W.g parametrów taka szyba przepuszacza mniej światła w stosunku do dwuszybowej o około 5% ale ja tego nie odczuwam.

Cieplej jest w zimie - 200 PLN/m-c mniej płacę za najdroższy gaz w UE. I z tego najbardziej się cieszę !!!

Hej, ja też mam 3-szybowe, ale jeszcze nie mieszkam w nowym domu. Natomiast siostra już w swoim mieszka (też 3 szyby) i ma bardzo dużo światła, więc myślę, że różnicy nie da się zauważyć gołym okiem (wszystko oczywiście zależy od wielkości okien). Co do opadania to faktycznie siostrze po pewnym czasie opadły drzwi tarasowe (ma spore), co zostało naprawione w ramach gwarancji. U nas na razie jest OK, ale mamy je dopiero niecały rok.

Jeżeli chcesz wiedzieć ile światła przepuszcza pakiet 3 szyb to poczytaj specyfikacje techniczną danego okna, które zamówisz.

Tam wszystko jest napisane jeżeli chodzi o parametry techniczne pakietów szybowych i całego okna.

Ja nie zauważam różnicy pomiędzy 2,a 3 szybami.

Jeżeli chodzi o opadanie okna pod wpływem ciężaru szyb to nie powinno mieć to miejsca pod warunkiem, że okno jest dobrej jakości oraz odpowiednio wyregulowane.

• 3 months później...

Witam!

Podłączę się pod temat bo właśnie stoję przed ostateczną decyzją co do okien do nowego domu.

Właściwie skłaniam się ku oknom PVC 5-komorowym na profilu Schuco (nie wiem dlaczego ale po obejrzeniu okien kilku producentów na kilkunastu profilach odnoszę wrażenie dużo większej sztywności i solidności tych właśnie profili). Mam jednak problem z wyborem pakietu szybowego 2 czy 3 szyby. Będę mialm.in. drzwi tarasowe dwuskrzydłowe o wym. 150x240 oraz okna jednoskrzydłowe! o wym. 150x150. I teraz zastanawiam się czy te skrzydła w wydaniu 3-szybowym nie będą po prostu zbyt ciężkie, czy nie będą się po prostu po jakimś czasie opuszczać. Ponadto słyszałem opinie, że okna 3-szybowe przepuszczają dużo mniej światła i ciepła z zewnątrz a przez to w domu jest po prostu ciemno i zimno. Dlatego mam również prośbę o opinie fachowców oraz użytkowników tych okien na temat rzeczywistych wad i zalet okien 3--szybowych.

Użytkuję okna 3 szybowe drewniane.

Bez zastrzeżeń. Rachunki za gaz w okresie zimowym spadły o ok. 15 - 18% w stosunku do 2 szybowych okien plastikowych :)

Drewno lepiej trzyma ciepło od plastiku i się nie wygina.

Te plastiki co miałem to się powyginały im skrzydła jak były mrozy po - 20 stopni a w śroku +20stopni.

Edytowane przez Charlie

3 SZYBÓWKI NA PEWNO SĄ CIĘŻSZE , ALE NP U MNIE PRODUCENT ZREDUKOWAŁ WAGĘ GRUBOŚCIĄ SZYB BO ŚA TO 4MM SZYBY a w normalnych to 5 lub 6mm szyba -PEWNIE ŁATWIEJ STŁUC sorki za capslok, Na pewno zawiasy bardziej cierpią ale za to zimą szyba ma inną temp niz w 2 szybach. Drugi koniec kija jest taki że mocno ograniczają promieniowanie słoneczne- ale nie chodzi tutaj oświatło tylko o ciepło które powoduje ze przy 2 szybach podłoga potrafi sie nagrzać do miłego ciepła które zostaje w domu . Przy 3 szybach to nagrzewanie jest mało co wyczuwalne .(pewnie przez Argon)

Witam

3 SZYBÓWKI NA PEWNO SĄ CIĘŻSZE , ALE NP U MNIE PRODUCENT ZREDUKOWAŁ WAGĘ GRUBOŚCIĄ SZYB BO ŚA TO 4MM SZYBY a w normalnych to 5 lub 6mm szyba -PEWNIE ŁATWIEJ STŁUC sorki za capslok, Na pewno zawiasy bardziej cierpią ale za to zimą szyba ma inną temp niz w 2 szybach. Drugi koniec kija jest taki że mocno ograniczają promieniowanie słoneczne- ale nie chodzi tutaj oświatło tylko o ciepło które powoduje ze przy 2 szybach podłoga potrafi sie nagrzać do miłego ciepła które zostaje w domu . Przy 3 szybach to nagrzewanie jest mało co wyczuwalne .(pewnie przez Argon)

ojoj a mówią "nie wiesz, nie pisz" i dobrze mówią

co do grubości szkła to 4mm stosowane jest od lat jako standardowa gr przy szybach zespolonych jak już ktoś coś odchudził to z 4 na 3 ewentualnie,

argon jako gaz może występować zarówno w pakietach 2 jak i 3 szybowych więc to "mniejsze nagrzewanie" jednak nie przez argon :)

Pozdrawiam

...okna jednoskrzydłowe! o wym. 150x150. I teraz zastanawiam się czy te skrzydła w wydaniu 3-szybowym nie będą po prostu zbyt ciężkie, czy nie będą się po prostu po jakimś czasie opuszczać

Ostatnio byłem u kleinta który ma takie 150x150 w bardzo sztywnym profilu 6k. Przy montażu - zaskakująco dobrze. Przy regulacji przed zimą - też ok, minimalna regulacja jak przy większości okien, ale Klient mówi, że na prawdę miał z nimi problemy z zamykaniem (może latem bardziej się nagrzewały i "gubiły" gabaryty i sztywność???).

W każdym bądź razie powiedział: "gdybym wiedział ze tak będzie brałbym dwuskrzydłowe". A ja - jako sprzedawca tych okien wiem, że on wiedział. Mówiłem to, ale najwyraźniej nie dość dosadnie by zapamiętał...

Ja mam coraz większe wątpliwości co do tej sztywności profili Schuco. Drugi raz w mojej 18 letniej historii sprzedaży okien, dochodzi do wymiany okien u klienta z powodu bananów na oknach Schuco si 82. Obie reklamacje od dwóch różnych, uchodzących za dobrych lub najlepszych producentów okien, więc wątpię, żeby spowodowały to jakieś oszczędności na stali.

Ja mam coraz większe wątpliwości co do tej sztywności profili Schuco. Drugi raz w mojej 18 letniej historii sprzedaży okien, dochodzi do wymiany okien u klienta z powodu bananów na oknach Schuco si 82. Obie reklamacje od dwóch różnych, uchodzących za dobrych lub najlepszych producentów okien, więc wątpię, żeby spowodowały to jakieś oszczędności na stali.

...tzreba było rozciąć profil skrzydła szlifierką kątową na bananie i suwmiarką przemierzyć grubość stali.

Ostatnio byłem u kleinta który ma takie 150x150 w bardzo sztywnym profilu 6k. Przy montażu - zaskakująco dobrze. Przy regulacji przed zimą - też ok, minimalna regulacja jak przy większości okien, ale Klient mówi, że na prawdę miał z nimi problemy z zamykaniem (może latem bardziej się nagrzewały i "gubiły" gabaryty i sztywność???).

W każdym bądź razie powiedział: "gdybym wiedział ze tak będzie brałbym dwuskrzydłowe". A ja - jako sprzedawca tych okien wiem, że on wiedział. Mówiłem to, ale najwyraźniej nie dość dosadnie by zapamiętał...

OK. Rozumiem, że w takim razie odradzał byś mi jedno skrzydło przy tych wymiarach. Zastanawiam się czy wziąć Schuco CT 70 cava 3-szybowe dwyszkrzydłowe 150x150 czy też jednoskrzydłowe ale za to 2-szybowe. Trochę różnica między dżumą a tyfusem. 3 na 4 producentów, sprzedawców okien na profilach Schuco w mojej okolicy mówi wyraźnie że dla nich to żaden problem bo ich standardowe okucia Winkhaus Active Pilot wytrzymują 100 kg a wzmocnione do 150 kg. Moje okno 3-szybowe jednoskrzydłowe ważyłoby najwyżej 60 kg. Czwarty producent ma okucia Roto NT ale przy wycenie nie było żadnych problemówz ew. masą skrzydła.

Ja też niemało sprzedałem takich skrzydeł sprzedałem, ale sobie bym nie brał (chyba że sens elewacji tego wymaga).

Zapytaj tych sprzedawców, kto i za ile będzie regulował Twoje okna.

OK. Rozumiem, że w takim razie odradzał byś mi jedno skrzydło przy tych wymiarach. Zastanawiam się czy wziąć Schuco CT 70 cava 3-szybowe dwyszkrzydłowe 150x150 czy też jednoskrzydłowe ale za to 2-szybowe. Trochę różnica między dżumą a tyfusem. 3 na 4 producentów, sprzedawców okien na profilach Schuco w mojej okolicy mówi wyraźnie że dla nich to żaden problem bo ich standardowe okucia Winkhaus Active Pilot wytrzymują 100 kg a wzmocnione do 150 kg. Moje okno 3-szybowe jednoskrzydłowe ważyłoby najwyżej 60 kg. Czwarty producent ma okucia Roto NT ale przy wycenie nie było żadnych problemówz ew. masą skrzydła.

Nośność okuć nie ma tu znaczenia, mają bardzo duży zapas. Wiesz czym się różnią się od zwykłych okuć te o zwiększonej nośności? Konstrukcją dolnego i ew. górnego zawiasu, chodzi tu o to żeby ciężar skrzydła nie spowodował urwania się czegoś. Przy takich jak Twoje oknach istotne są poprawne podparcie dolne i boczne (!!) na montażu, dobre wyszklenie skrzydła i sztywność profili. Okucia koniecznie z podnośnikiem skrzydła. Przy montażu należy zwrócić uwagę aby dolny ramiak ościeżnicy nie miał żadnego, nawet minimalnego brzuszka w górę, w takiej szerokości podobne odkształcenie skrzydła w dół i mamy ocieranie na środku takie że jakiś bombel będzie znowu miał okazję głoszenia jak to podnośnik skrzydła jest do niczego i jakieś rolki pod skrzydłem każe montować.

150/150 bardzo popularne obecnymi czasami ale bardziej ze względów wizualnych a niżeli funkcjonalnych!

trzeba przyjąć że takie okno będzie zazwyczaj uchylane i od wielkiego dzwonu ktoś otworzy do umycia:)

Dobrze zamontowane nie powinno sprawiać problemów.dodatkowo jeśli nie ma w standardzie dopłacił bym kilka złoty do rolki schuco!

CINEK - u nas tak się nie dzieje:) to tak apropo porzucania wiary w si82

Dobrze zamontowane nie powinno sprawiać problemów.dodatkowo jeśli nie ma w standardzie dopłacił bym kilka złoty do rolki schuco!

Nie każda firma ma rolkę Schueco. A po co a rolka? Po to by wprowadziła we właściwe miejsce skrzydło, które lekko opadło. Więc coś nie do końca tak jest z tą sztywnością.

W tym przypadku drewno będzie się zachowywało o niebo lepiej.