Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Okna trzyszybowe. OPINIE

Recommended Posts

• Odpowiedzi 53
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie każda firma ma rolkę Schueco. A po co a rolka? Po to by wprowadziła we właściwe miejsce skrzydło, które lekko opadło. Więc coś nie do końca tak jest z tą sztywnością.

W tym przypadku drewno będzie się zachowywało o niebo lepiej.

Tu konkretnie mówiliśmy o profilu schuco więc chyba rolka by się znalazła, zawsze można jak zastąpić odpowiednikiem innych producentów(opcje którą ja bym sobie dodał,nie wymuszam)

właśnie po to by wprowadziła we właściwe miejsce skrzydło,które lekko opadło

drewno vs plastik nie tego dotyczyło zapytanie odpowiedziałem co bym zaproponował jeśli ktoś chce jedno skrzydło

Witam ponownie!

No i mam kolejny dylemat. Dostałem kolejną ofertę od lokalnego sprzedawcy okien wielu producentów. W podobnej cenie oferuje mi Scuco Ct 70 cava 3-szkrzydłowe z firmy EUROCOLOR oraz Ergono (Alphaline) 90 z firmy KNS nakłaniając jednak bardziej ku KNS.

Czy możecie coś powiedzieć który profil byłby solidniejszy oraz jakie panują na rynku opinie o tych producentach.

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Wyroby na profilu Schuco są mocno na tym forum polecane od producenta o nazwie HeKaPlast.

Rzeczywiście sporo forumowiczów zakupiło Schuco od Jareko, Witka, Finlandii czy Markowe Okna z Kielc i złego echa nie ma.

Natomiast o profilu VEKA Alphaline brak tutaj info.. Może jest tu jednak ktoś kto sprzedaje Alphaline 90 i pogada z potencjalnym Klientem ?!

Dokładnie. Jesienią wyceniałem Alphaline z V i Schueco SI 82 Z J i zawsze wychodziło podobnie. CT70 Cava z trzecią szybą była tańsza ok 10%.

Ostatnio kilku Klientów przyszło z konkretnym wskazaniem na Vetrex, więc moje sympatie musiałem odłożyć na bok i miałem okazję pomontować więcej okien tej firmy także z wyższej półki - są jak najbardziej OK.

Ergono (Alphaline 90) z KNS są tańsze o 700 zł tj. ok 6% od Schuco Ct 70 cava z Eurocoloru. Oba z pakietem 3-szybowym. KNS dodatkowo z klinem ocieplającym, szyba 0,5 a całe okno U=0,9. Informacje z Eurocoloru natomiast dosyć niejasne co do szyby chyba k 0,7 a całe okno U=1,1. Na ich stronie konkretnych danych na ten temat nie ma. Tak sobie myślę że skoro mam montować ciężkie okna 3-szybowe i na dodatek za to sporo dopłacać to było by dobrze żeby to okno zatrzymywało np. o 30% więcej ciepła niż 2-szybowe a widzę że cava z Eurocoloru to raptem różnica 10-15%. Jak się policzy koszty ogrzewania domu i weźmie pod uwagę fakt że oknami ucieka 20-30 % ciepła to jeśli tą ilość ograniczymy o 10-15% czyli zejdziemy z całości kosztów ogrzewania o jakieś 3-5 % rocznie to w moim przypadku wyjdzie to max. 100 PLN rocznie. Dopłata do 3 szyb zwrócie się po ok. 10 latach. Jaki będzie koszt regulacji okien 3-szybowych w wydaniu 034 tj. 150x150 po gwarancji tego niestety nie wiem.

Wracając do tych dwóch opcji to obie są na okuciach ROTO a podobno mankamentem w Vece z KNS jest stopniowanie uchyłu. Nie wiem o co chodzi bo jeszcze tych okien nie oglądałem pod tym kątem. Fakt faktem jeśli chodzi o to czy kupić 3-szybowe czy to znalazłem się w punkcie wyjścia.

Wracając do tych dwóch opcji to obie są na okuciach ROTO a podobno mankamentem w Vece z KNS jest stopniowanie uchyłu. Nie wiem o co chodzi bo jeszcze tych okien nie oglądałem pod tym kątem. .

Vetrex też montuje taki stopniowany uchył ale jakiś problemów z nim nie zauważyłem, jest on wrażliwy na opadnięcie skrzydła (ząbki na skrzydle zahaczają o ząbki na ramie). W przypadku Vetrexu może dzięki dużej sztywności i sporadycznym potrzebom regulacji okien po zamontowaniu, taki problem nie występuje.

Ergono (Alphaline 90) z KNS są tańsze o 700 zł tj. ok 6% od Schuco Ct 70 cava z Eurocoloru. Oba z pakietem 3-szybowym. KNS dodatkowo z klinem ocieplającym, szyba 0,5 a całe okno U=0,9. Informacje z Eurocoloru natomiast dosyć niejasne co do szyby chyba k 0,7 a całe okno U=1,1. Na ich stronie konkretnych danych na ten temat nie ma. Tak sobie myślę że skoro mam montować ciężkie okna 3-szybowe i na dodatek za to sporo dopłacać to było by dobrze żeby to okno zatrzymywało np. o 30% więcej ciepła niż 2-szybowe a widzę że cava z Eurocoloru to raptem różnica 10-15%. Jak się policzy koszty ogrzewania domu i weźmie pod uwagę fakt że oknami ucieka 20-30 % ciepła to jeśli tą ilość ograniczymy o 10-15% czyli zejdziemy z całości kosztów ogrzewania o jakieś 3-5 % rocznie to w moim przypadku wyjdzie to max. 100 PLN rocznie. Dopłata do 3 szyb zwrócie się po ok. 10 latach. Jaki będzie koszt regulacji okien 3-szybowych w wydaniu 034 tj. 150x150 po gwarancji tego niestety nie wiem.

Wracając do tych dwóch opcji to obie są na okuciach ROTO a podobno mankamentem w Vece z KNS jest stopniowanie uchyłu. Nie wiem o co chodzi bo jeszcze tych okien nie oglądałem pod tym kątem. Fakt faktem jeśli chodzi o to czy kupić 3-szybowe czy to znalazłem się w punkcie wyjścia.

wczoraj klient wysłał meila z informacją że ma wycenę na okna na vece Alphaline plus rolety i brama, wychodzi mu taka jak u nas .

wycena nasza była właśnie na cavie ct70 3szyby z hekaplastu

nie wiem co mu zaproponowali i jak to zrobili ale ma podejść z wyceną bym zobaczył co to za producent bo podobno lokalny a ja nawet nie wiem kto tu na vece składa :)

no i kwestia rolet oraz silników bo albo chcą zrobić to mu za darmo albo mają super cenę:)

Żeby było ciekawiej to przed chwilą przeczytałem na stronie Eurocolor taką informację n/t ich okien w profilu Ct 70 cava " Technologia SUPER SPACER - ..... żywotność szyby do 20 lat"

To ja chyba jednak podziękuję.

to chyba źle to zrozumiałeś, Eurocolor jako zdaje się jedyny dale 10 lat gwarancji na szyby w pakietach 3 szybowych co świadczy o dużej szczelności pakietów z taką ramką

Witam

Żeby było ciekawiej to przed chwilą przeczytałem na stronie Eurocolor taką informację n/t ich okien w profilu Ct 70 cava " Technologia SUPER SPACER - ..... żywotność szyby do 20 lat"

To ja chyba jednak podziękuję.

a przepraszam Twoim zdaniem to szyby są NIEZNISZCZALNE ???

podpytaj jaka jest zawartość gazów szlachetnych w pakietach po powiedzmy 5-8 latach.

Pozdrawiam

Witam

a przepraszam Twoim zdaniem to szyby są NIEZNISZCZALNE ???

podpytaj jaka jest zawartość gazów szlachetnych w pakietach po powiedzmy 5-8 latach.

Pozdrawiam

Rozmawiałem w zeszłym tygodniu z uznanym na rynku producentem okien na profilu schuco. Człowiek produkuje okna ponad 30 lat i zdobył pare nagród od centrali Schuco z Niemiec za produkcję najlepszych okien w Polsce na ich profilu. Jego firma opinię na rynku lokalnym i nie tylko ma rzeczywiści bardzo dobrą. Niestety mnie na niego nie stać - jego wycena jest najwyższa z tych które od producentów okien na schuco dostałem. Ale porozmawiałem sobie z nim długo jako że człowiek to bardzo życzliwy i porządny. Powiedział mi m.in. że w skali roku z pakietu szybowego ucieka ok. 1 % argonu, więć dobre okno produkowane dzisiaj nawet po 30 latach nie powinno mieć problemów z szybą.

Więc coś jest chyba nie tak.

Rozumiem, że wg Ciebie szyby po np. 10-16 latach są do wymiany bez względu na to czy ramka dystansowa jest z ze specjalnego tworzywa czy aluminium?

Witam

Rozmawiałem w zeszłym tygodniu z uznanym na rynku producentem okien na profilu schuco. Człowiek produkuje okna ponad 30 lat i zdobył pare nagród od centrali Schuco z Niemiec za produkcję najlepszych okien w Polsce na ich profilu. Jego firma opinię na rynku lokalnym i nie tylko ma rzeczywiści bardzo dobrą. Niestety mnie na niego nie stać - jego wycena jest najwyższa z tych które od producentów okien na schuco dostałem. Ale porozmawiałem sobie z nim długo jako że człowiek to bardzo życzliwy i porządny. Powiedział mi m.in. że w skali roku z pakietu szybowego ucieka ok. 1 % argonu, więć dobre okno produkowane dzisiaj nawet po 30 latach nie powinno mieć problemów z szybą.

Więc coś jest chyba nie tak.

Rozumiem, że wg Ciebie szyby po np. 10-16 latach są do wymiany bez względu na to czy ramka dystansowa jest z ze specjalnego tworzywa czy aluminium?

Bardzo dobrze, że trafić można na życzliwych producentów stolarki, to cieszy.

Na opinie na temat szyb poczekaj jak wypowie się ktoś z expertów w tej dziedzinie z forum, ja takowym nie jestem więc bazuję na informacjach od producentów - szyb, nie okien.

Jednak jeżeli temat by był taki prosty i oczywisty już dawno producenci by wpadli na pomysł dzielenia gwarancji na części w celach promocyjnych, wszak WIELKIE 30 LAT GWARANCJI i dopisek małym drukiem, że dotyczy to szyb dobrze by wyglądał :)

Pozdrawiam

Mam u siebie notorycznie demontowane szyby. Stoją sobie w kącie i czekają na odesłanie do zakładu skupującego szkło. i obserwuję.. kilkunastoletnie pakiety po wyjeciu z ram szybko zachodzą rosą wewnątrz.

Ps. Zwykle gwarancja na szczelność szyb to ok 5 lat..

Mam u siebie notorycznie demontowane szyby. Stoją sobie w kącie i czekają na odesłanie do zakładu skupującego szkło. i obserwuję.. kilkunastoletnie pakiety po wyjeciu z ram szybko zachodzą rosą wewnątrz.

......

I tak ma być !

Powodem rozszczelnienia się wymontowanej z ramiaka szyby zespolonej jest rozkład szczeliwa ( to czarne wokół szyby ) pod wpływem promieniowania UV :)

Szczeliwo szyby zamontowanej w ramiak/profil nie jest pod wpływem UV w związku z tym nie rozkłada się !!!

Gwarancja - każdy z Was może sobie sam dać gwarancję na sprzedawane okna SPOKOJNIE na 50 lat z wyszczególnieniem elementów, które nie przeżyją tego okresu a są nimi klamki i elementy okuć. Profil i szyba spokojnie wytrzymają nawet dłuższy okres.

Ale ...jesteście zobowiązani do archwizowania przez okres gwarancji wszelkich dokumentów związanych z oknem dla danego Klienta.

Nie robi się tego z tego tylko powodu, że są to olbrzymie koszta !!!

..... Powiedział mi m.in. że w skali roku z pakietu szybowego ucieka ok. 1 % argonu, więć dobre okno produkowane dzisiaj nawet po 30 latach nie powinno mieć problemów z szybą.

....?

Dobrze Ci powiedział - zna się.

Dodam od siebie, że i 50 lat szyba przeżyje ( do tego czasu przeprowadzono symulację laboratoryjną i przerwano ze względu na koszta - 3 miesiące trwała symulacja 50 lat ) a w mojej ocenie to pewnie 200 lat nie problem jak i dłużej. Szkło 4 mm rozłoży się w glebie po 4000 lat , także sami widzicie jak ważna jest ekologia /recycling szkła. Nie wywalajcie zdemontowanych okien do rowów przydrożnych czy po lasach jak wracają Wasze samochody z montaży.

Szyba zespolona traci swój parametr U z powodu "ucieczki" argonu z komory/komór. Czyli po kilkunastu latach argon wymienia się na powietrze i U spada do poziomu 1,4 z 1,1 - tyle argon "pomaga" w podkręcaniu U.

Nie wymyślono jeszcze 100% szczeliwa tak jak i nie wymyślono jeszcze perpetum mobile :)