Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Woda ze studni a napełnianie instalacji

Radiowiec

Recommended Posts

Witajcie, prosze o poradę, bo mam sprzeczne opinie.

Otóż nie mam przyłącza wodociągowego, korzystam więc z własnej studni głębinowej. Jestem przed uruchomieniem instalacji CO z kotłem kondensacyjnym i grzejnikami. Pojawiła się wątpliwość dotycząca bezpieczeństwa napełniania instalacji taką wodą. Nie jest ona na razie uzdatniana, kocioł jest zabezpieczony filtrm siatkowym, podobnie jak cała instalacja. Instalator pieca twierdzi, że nie wolno napełniać wodą ze studni, bo "wszystko będzie gniło". Kuzyn hydraulik mówi z kolei (to już druga taka opinia), że układ jest zamknięty i nic się nie będzie utleniać, korodować w grzejnikach itd. Na chłopski rozum zgadzam się z tym drugim zdaniem.

Dodam, że po próbnym napełnieniu instalacji (robiłem samodzielnie) i spuszczeniu wody z grzejników, pokapała z nich woda w rdzawym kolorze. Czy to efekt "przepłukania", czy może jednak objaw, który musi niepokoić? Spytałem jeszcze jednego hydraulika (w zasadzie automatyka) i poradził, aby najpierw przed napuszczeniem instalacji, dobrze przepłukać studnię puszczając wodę przez np. pół godziny.

Proszę o pomoc, pozdrawiam, Michał.

Dodam, że po próbnym napełnieniu instalacji (robiłem samodzielnie) i spuszczeniu wody z grzejników, pokapała z nich woda w rdzawym kolorze. Czy to efekt "przepłukania", czy może jednak objaw, który musi niepokoić?

Efekt przepłukania, rdza nie wychodzi z dnia na dzień.

Spytałem jeszcze jednego hydraulika (w zasadzie automatyka) i poradził, aby najpierw przed napuszczeniem instalacji, dobrze przepłukać studnię puszczając wodę przez np. pół godziny.

Pół godziny to prawie nic. Zdecydowanie więcej wody trzeba pobrać ze źródła.