Gobelin 23.07.2012 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2012 (edytowane) Witam, Chcę odświeżyć lazienkę i WC w domku letniskowym dewnianym z lat 80tych. Póki co zeszlifowałem deski aby je trochę odświeżyć, nie usunąłem jednak w 100% warstewki starego lakieru. pytania:1) jakim środkiem zabezpieczyć podłogę (docelowo na nią i tak pojdzie wykładzina). czy dać impregnat? czy lakier ? który środek sprawi że drewno będzie oddychać? 2) jakim środkiem zabezpieczyć ściany 3) jak a jest różnica między środkami do zewnątrz a do wewnątrz - tj. czy te do zewnątrz są mocniejsze ale nie powinno sie ich stosować do wnętrz ze względu na toksyczność ? 4) Pod łazienką jest piwniczka z hydroforem w które jest dość wilgotno - jak powinno sie podejść do konserwacji podłogi, wydaje mi sie że drewno powinno mieć możliwość oddychania i odprowadzania ewentualnej wilgoci, dlatego boję sie stosować lakieru zeby nie okazało sie że pojawi sie jakaś pleśń. 5) częściowo na podłodze w łazience i WC (ze względu na nieszczeności hydrauliczne) była czarna pleśń powierzchniowa, zeszlifofałem ją na tyle na ile sie dało, zawsze coś mogło zostać., dobrze byłoby dać taki środek który zabezpieczy drewno. --sprzedawca w sklepie polecał xylodhone HP Syntilor-a, ale obawiam sie że jak to zastosuję to mi podłoga zgnije (jest to środek wodoszczelny), boję sie że podłoga może nie odprowadzać wilgoci, jeśli ją złapie o dołu. Nie planuję kłaść glazury terakoty, na podłdze będzie gumowa wykładzinaDomek jest letniskowy, a zatem z definicji NIEOGRZEWANY ZIMĄ. Miejsce zacienione (wyższa wilgotoność) pozdrawiam Edytowane 23 Lipca 2012 przez Gobelin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dastro 24.10.2012 05:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2012 Szkoda, że odpowiedzi brak, sam bym chętnie się*tego wszystkiego dowiedział. Ja muszę*zabezpieczyć belki sufitowe wewnątrz pomieszczeń (widoczne pod sufitem) i nie mam pojęcia, czym to zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Altariel 24.01.2013 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 1) jakim środkiem zabezpieczyć podłogę (docelowo na nią i tak pojdzie wykładzina). czy dać impregnat? czy lakier ? który środek sprawi że drewno będzie oddychać? Są lakiery do malowania pokładów jachtów - my taki zastosowaliśmy na zwykłą deskę zabarwioną bejcą wodną. Są też farby i impregnaty do pokładów. Tak naprawdę to zalezy od twoich potrzeb, bo zabezpieczają podobnie. 2) jakim środkiem zabezpieczyć ściany Drewniane- takim samym jak podłogę 3) jak a jest różnica między środkami do zewnątrz a do wewnątrz - tj. czy te do zewnątrz są mocniejsze ale nie powinno sie ich stosować do wnętrz ze względu na toksyczność ? Kiedyś z ciekawości sprawdziłam skład i niektóre różnią się głównie nazwą i ceną. Ale tak serio to zewnętrzne powinny mieć silnijsze środki przeciwgrzybicze i lepiej zabezpieczać przed gniciem. No i faktycznie te zewnętrzne często okropnie śmierdzą i mogą nawet wrażliwszym (albo dzieciom) zaszkodzić. Jednak nie oznacza to, że zewnętrzne nie nadają się do wewnątrz - po dobrym wywietrzeniu nie powinno być problemu. 4) Pod łazienką jest piwniczka z hydroforem w które jest dość wilgotno - jak powinno sie podejść do konserwacji podłogi, wydaje mi sie że drewno powinno mieć możliwość oddychania i odprowadzania ewentualnej wilgoci, dlatego boję sie stosować lakieru zeby nie okazało sie że pojawi sie jakaś pleśń. 5) częściowo na podłodze w łazience i WC (ze względu na nieszczeności hydrauliczne) była czarna pleśń powierzchniowa, zeszlifofałem ją na tyle na ile sie dało, zawsze coś mogło zostać., dobrze byłoby dać taki środek który zabezpieczy drewno. Z doświadczenia powiem, że żaden impregnat na to nie pomoże - miałam podobny problem w domu - ze względu na partackie pokrycie dachu podczas zimowego osiadania budynku (bal) pleśń weszła nam na krokwie. Na to pomoże tylko specjalny preparat grzybobójczy - nie jest to drogie ani kłopotliwe w użyciu i w każdym chyba składzie budowlanym można je dostać. Dopiero po odgrzybieniu i wyschnięciu można zabezpieczać lakierem/farbą/impregnatem. -- sprzedawca w sklepie polecał xylodhone HP Syntilor-a, ale obawiam sie że jak to zastosuję to mi podłoga zgnije (jest to środek wodoszczelny), boję sie że podłoga może nie odprowadzać wilgoci, jeśli ją złapie o dołu. Nie planuję kłaść glazury terakoty, na podłdze będzie gumowa wykładzina Domek jest letniskowy, a zatem z definicji NIEOGRZEWANY ZIMĄ. Miejsce zacienione (wyższa wilgotoność) Wodoszczelny to nie znaczy nieoddychający. Lakiery akrylowe zazwyczaj oddychają, rozpuszczalnikowe nie. Jednak jeśli planujesz połozyć na to gumową wykładzinę, to przejmowanie się oddychaniem podłogi jest stratą czasu. Przecież gumowa wykładzina nie oddycha z założenia, więc jeśli podejdzie wilgoć to deska zacznie gnić i pleśnieć tak czy owak. Podsumowując ja bym nie traciła pieniędzy na lakiery i 'markowe' impregnaty pod wykładzinę, tylko porządnie podłogę odgrzybiła i zabezpieczyła preparatem na bazie soli boru (drewno szczególnie z grzybem może zobić się od niego białe, to normalne). Na ściany zaś dałabym lakier do jachtów, lub farbę jeśli wolisz kolor (plus oczywiście preparat grzybobójczy). Mam nadzieję, że pomogłam choć trochę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przeme 09.02.2013 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2013 pomogłaś pomogłaś, mi również dzięki wielkie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts