Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

działka Bp

chirac

Recommended Posts

Witam,

kupiłem działkę z wydanymi warunkami zabudowy, następnie uzyskałem pozwolenie na budowę i działką zmieniła oznaczenie z R na Bp.

1. Czy jak pozwolenie na budowę wygaśnie to działką dalej pozostanie Bp czyli budowlana ? i będę dalej płacił podatek od działki budowlanej ?

2. Czy jak pozwolenie na budowę wygaśnie to mogę np. po 5 latach złożyć ten sam projekt i uzyskać bezproblemowo ponownie pozwolenie na budowę ?

2. Czy jak pozwolenie na budowę wygaśnie to mogę np. po 5 latach złożyć ten sam projekt i uzyskać bezproblemowo ponownie pozwolenie na budowę ?
A jaka jest ważność obecnej WZki?

W międzyczasie może pojawić się MPZP i warunki się zmienią na takie, że już pozolenia albo nie uzyskasz, albo na innych warunkach.

To są dwie różne sprawy klasa gruntu a sposób zagospodarowania działki. To, ze masz klasę gruntu Bp czy też np. RV nie przesądza że możesz na danej działce budować. O tym czy możesz na danej działce budować i co decyduje miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego a w przypadku jego braku decyzja o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu. Jeśli w ciągu tych 5 lat wejdzie w życie plan zagospodarowania to jego zapisy będą wiążące

Tutaj sobie poczytaj

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?190898-Część-działki-to-rola-a-część-bp&p=5017283#post5017283

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?187053-Działka-rolna-budowlana

Jest jeszcze jedna kwestia dość dyskusyjna . Według mnie decyzja wzizt zostaje "skonsumowana" wraz z wydaniem pozwolenia na budowę.

Wyrok Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego siedziba we Wrocławiu z 2010-11-23, II SA/Wr 273/10

Teza:

2. W świetle przepisu art. 65 ust. 1 pkt 2 ustawy o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym o ochronie praw nabytych, z decyzji o warunkach zabudowy można mówić jedynie w przypadku, w którym adresat omawianej decyzji zrealizował uprawnienie z niej wynikające, to jest złożył wniosek o pozwolenie na budowę, a następnie uzyskał to pozwolenie. Zatem uprawnienia wynikające z decyzji o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu zostały "skonsumowane".

[TABLE]

[TR]

[TD]Art. 65. [stwierdzenie wygaśnięcia decyzji]

[/TD]

[/TR]

[TR]

[TD=width: 112, bgcolor: #f1f0f1][/TD]

[TD]

http://matrix:8080/tls/data;jsessionid=F6FDE6EB0B6925ADFE15EA6B4389BBBA?method=getResource&id=note1. Organ, który wydał decyzję o warunkach zabudowy albo decyzję o ustaleniu lokalizacji celu publicznego, stwierdza jej wygaśnięcie, jeżeli: 1) inny wnioskodawca uzyskał pozwolenie na budowę;

2) dla tego terenu uchwalono plan miejscowy, którego ustalenia są inne niż w wydanej decyzji.

[/TD]

[/TR]

[/TABLE]

Tutaj dyskusyjne może być słowo inny.

Edytowane przez aglig

Witam,

kupiłem działkę z wydanymi warunkami zabudowy, następnie uzyskałem pozwolenie na budowę i działką zmieniła oznaczenie z R na Bp.

1. Czy jak pozwolenie na budowę wygaśnie to działką dalej pozostanie Bp czyli budowlana ? i będę dalej płacił podatek od działki budowlanej ?

Ad 1. Tak będziesz płacił dalej podatek od nieruchomości a nie rolny, chyba że udowadnisz , ze użytkujesz tą działkę rolniczo

Ad.2 Nie uzyskasz bezproblemowo pozwolenia na budowę, szczególnie jeśli coś na tej działce będzie już istniało np. fundamenty. Bedziesz musiał ponownie kupić projekt w 4 egz. ponieważ poprzedni został obity i jest załącznikiem do poprzedniego pozwolenia na budowę.

Najlepiej zatrudnić kierbuda, rozpocząć formalnie budowę (dokonać zgłoszenia rozpoczęcia budowy), „ciagnąć” budowę aż do skutku, pamiętając o wpisach do dziennika budowy.

Ps. Wydanie PnB skutkuje wygaśnięciem wszystkich WZiZT wydanych dla tej działki (terenu).

Co do pkt.1 - jeśli działka pozostanie niezabudowana, a planu miejscowego, który kwalifikowałby tę działkę jako Bp (przeznaczona pod zabudowę) nie ma, to powinieneś móc wnioskować o zmianę w ewidencji gruntów. Chyba, że była jakaś oddzielna jeszcze decyzja o wyłączeniu z produkcji rolnej, poza decyzją o pozwoleniu na budowę.