Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 487
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

co za roznica z jakiej firmy...wszystko robione przez male zolte raczki, tylko inny napis i dobra reklama...

instalator zawsze poleci to co mu lepiej ukladac jesli klient sam zalatwia towar, albo to gdzie ma wiecej kaski bo w hurtowniach ma uklady

wszystko okaze sie w praniu...same rurki nie pekna, gorzej na laczeniach skrecanych, tam za pare lat moze sie okazac nieszczelnosc...i wtedy mlotek i do pracy :)

co za roznica z jakiej firmy...wszystko robione przez male zolte raczki, tylko inny napis i dobra reklama...

instalator zawsze poleci to co mu lepiej ukladac jesli klient sam zalatwia towar, albo to gdzie ma wiecej kaski bo w hurtowniach ma uklady

wszystko okaze sie w praniu...same rurki nie pekna, gorzej na laczeniach skrecanych, tam za pare lat moze sie okazac nieszczelnosc...i wtedy mlotek i do pracy :)

a po kiego grzyba młotek..? :roll:

i tutaj się grubo mylisz,

bardzo grubo,

dla Tece i Wavina rury robione są w Strzegomiu,

i mają bardzo dobrą jakość,

bardzo dużo dla firm zlecających robi belgijska firma i na dodatek w Belgii,

Henco, też najwyższa jakość,

żółte rączki robią Metrixy, Diamondy i różne inne takie wynalazki,

Czy ktoś ma pex z firmy Uponor? Z opisu wygląda porządnie, macie z tym jakies doświadczenia?

Też mam pytanie na temat pex-a firmy Uponor - czy ktoś podzieli sie swoim doświadczeniem w tym zakresie?

witam ja mam PEX/AL/PEX w poniedziałek zalana wyleawką , o rury się nie martwie jedynie na dwa łączenia , czy spotkał się ktos ze takie łaczenie przepuszcza, firma Wavin jak się nie mylę

1km rurek Diamond pex/al/pex po 1,65zł/mb w podłogówce. Ani jednego łączenia.

6 atmosfer próby pomyślnie.

Mamy troszkę Multyramy do wody - nie ma różnicy, za to US Metrix to szajs.

Czy ktoś ma pex z firmy Uponor? Z opisu wygląda porządnie, macie z tym jakies doświadczenia?

Też mam pytanie na temat pex-a firmy Uponor - czy ktoś podzieli sie swoim doświadczeniem w tym zakresie?

Uponor to klasa sama w sobie :) Ostatnio duuużo podłogówki w tym robie :) Nie jest to jakiś zwykły szajs typu diamond :p Akurat co do tej marki to jestem w 100% przekonany :)

Uponor to klasa sama w sobie :) Ostatnio duuużo podłogówki w tym robie :) Nie jest to jakiś zwykły szajs typu diamond :p Akurat co do tej marki to jestem w 100% przekonany :)

Z punktu widzenia instalatora na pewno diamond to szajs... ale o tym było już wiele na tym forum. Z punktu widzenia użytkowego to są tylko rury.

Plusy instalatorów.

1. Zarabia się na marży markowych rur, przy cenie 1,65 za mb rury z allegro z atestem ITB i gwarancją 10lat - nikt wam nie da upustu 30-40% który pójdzie do kieszeni załatwiającego "okazjonalnie" 10% taniej markowe rury.

2. Wygląda się na profesjonalistę z ciekawymi gadżetami najdroższych producentów, plus cała masa konkursów dla najwięcej zużywających, szkolenia, certyfikaty i takie tam - oczywiście hurtownia chętnie pożycza takiemu instalatorowi cały sprzęt typy zaciskarka, .

3. Te rury są praktycznie takie same - ale przy cenie 4-5zł za mb rury łatwiej przełknąć inwestorowi robociznę 20-30zł za m2.

4. Lepiej się gnie... Może jeszcze poduszeczke i zimne piwko szanownemu instalatorowi podać? Rura albo się formuje albo przełamuje.

Powiedzcie mi co zrobicie z murarzem który powie, że beliks do kleju z lokalnej fabryki to szajs, dobry jest tylko ytong.

Ciekawe czy gazobeton też wybieraliście YTONG'a?

To jest tylko RURA!

Ja tam wole zapłacić za markę sprawdzona a nie czytac czy ma atesty czy nie.A jesli instalator sobie zarobi jego sprawa.To nie jest tak,że rurka to rurka.Mozna by tak generalizowac ze wszystkim... .Auto też nie wybieram które tańsze i myslę,że raczej to logiczne podejście do tematu.Jeśli by się te rurki montowało bez zalewania betonem to ok., zawsze można wymienic, ale w podłogówce to może być nie za ciekawe.

Apropos.U mnie instalator polecił mi hurtownię z systemem rotha i otrzymałem tam rabat na całość 30procent.Nawet jeśli instalatoe zarabia sobie jeszcze 10proc.do kwoty , ja i tak jestem zadowolony.Pozdrawiam