Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

A co zły przykład chinskiego towaru, to kup 1 mb rury firmowej i Perfexim.

Potem spróbuj zgiąć ( w sprężynie ) obie o 180 st tak żeby promień nie był większy niż 6 fi . Sprawdz " pamiec kształtu rur. Potem wyprostój obie, przetnij w miejscu zgięcia i zobacz czy któraś się nie rozwarstwiła.

Zrób tak 5 razy i będziesz miał dwie rury i z firmowej i z perfeximu. Magia.

• Odpowiedzi 487
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A co zły przykład chinskiego towaru, to kup 1 mb rury firmowej i Perfexim.

Potem spróbuj zgiąć ( w sprężynie ) obie o 180 st tak żeby promień nie był większy niż 6 fi . Sprawdz " pamiec kształtu rur. Potem wyprostój obie, przetnij w miejscu zgięcia i zobacz czy któraś się nie rozwarstwiła.

Multyrama - Diamond.

Nie ma różnicy.

Pozdrawiam.

Emwuel Wysłany: Wto, 6 Październik 2009 10:55 Temat postu:

--------------------------------------------------------------------------------

To ja dorzucę jeszcze jeden sort - instalację woda/co i podłogówkę mam zrobioną Meplą od Geberita.

Pozdrawiam

mam pytanie w kwesti geberit mepla....

kupiłem jakiś czas temu okazyjnie całe pudło złączek własne geberit mepla...

Zastanawiam się czy dokupić tylko rury i zrobić instalację ?

Z tego co wiem Mepla nie jest zbyt popularna w PL i nie chciałbym zaoszczędzić paru złotych na kształtkach a stracić na ewentualnym spartoleniu wykonania.

Jaki miałeś koszt podłaczenia instalacji z Mepli w domu?

Mi polecano Henko - wstawione za xx lat mogę się wypowiedzieć. Instalator pozytywnie się wypowiedzial ale wiadomo on tylko w sprawie układania bo nie przenikał do środka i nie badał waściwości ;)
mam pytanie w kwesti geberit mepla....

kupiłem jakiś czas temu okazyjnie całe pudło złączek własne geberit mepla...

Zastanawiam się czy dokupić tylko rury i zrobić instalację ?

Z tego co wiem Mepla nie jest zbyt popularna w PL i nie chciałbym zaoszczędzić paru złotych na kształtkach a stracić na ewentualnym spartoleniu wykonania.

Jaki miałeś koszt podłaczenia instalacji z Mepli w domu?

Witam

Ja zrobiłem całą możliwą instalację w Mepli - i wodę i c.o. razem z podłogówką. Są dwa rodzaje mepli - zwykła (czarna) do wody i biała mepla therm tylko do c.o. Kształtki są w zasadzie uniwewrsalne. Zaleta to w zasadzie jeden materiał - to co zostało z podłogówki poszło na instalację c.o. uzupełnione tym co zostało z instalacji wody. System zaciskowy, więc potrzebne jest narzędzie do zaciskania. Wygoda oczywista - prawie cała instalacja złożona najpierw na złączkach na końcu systemetyczne zaciskanie. Czyli wszystkie zalety tego systemu - zresztą chyba mepla to pierwsz pe/al/pe wogóle. Koszt? Trudno mi powiedzieć - bo nie liczyłem a inwestycja była rozciągnięta w czasie. Też miałem sporo złączek okazyjnie nabytych. Nie jest to najtańszy system, ale robię dla siebie...

• 1 month później...
Jestem instalatorem. Robię dużo w pexie. I jest różnica między rurką droższą a tańszą. To już widać po wyglądzie chociażby. Ja osobiście polecam firmę Tweetop. 1mb fi16 kosztuje gdzieś 3,90zł. Niedrogo a rura naprawdę dobra

Wspomniany Wawin po 2,6 zł za mb jest wykonany jako PE-X/Al/PE-RT.

pełny PE-X/Al/PE-X kosztuje 5,2 mb.

Wiadomo, że podwójnie sieciowana rura jest dużo lepsza.

Wspomniany Diamond jest w całości PE-X/Al/PE-X i wychodzi po 1,5 za mb

Jest jeszcze dostępna taka firma co oferuje w przystępnej cenie PE-X/Al/PE-X

Global Trade w cenie 1,95 zł mb.

Może się decydować na ten ostatni?

http://allegro.pl/item817567714_rura_16x2_0_prawdziwy_pex_al_pex_super_jakosc.html

A ja mam pytanie następujące. Jaka jest różnica między PEX/AL/PEX a PE-RT/AL/PE-RT. Ponoć PERT jest lepszy do podłogówki, bo ma mniejsze opory wew. W przyszłym tygodni chcę pokupować wszystkie materiały pod budowę podłogówki, ale z rurą to mam dylemat.
Taaaa........ Do działu reklamy się zgłoś.

Zważając na to jaki jest temat forum to myślę, że moja wypowiedź jest jak najbardziej na miejscu. I nie robię reklamy tylko wypowiadam się na temat rury, którą ja osobiście znam. I wiem, że śmiało mogę ją polecić. Matrix i Diamond to miałem w ręce, a robić nią to ryzyko. Przy wyginaniu łuków to strach normalnie. Napisałem o Tweetop bo nikt jeszcze tej firmy nie wymienił.

A odpowiadając na zadane pytanie jaka jest różnica. PERT to jest uszlachetniony polietylen. PEX miał polietylen usieciowany. PERT jest bardziej wytrzymały na wysoką temperaturę. Są łatwiejsze w kształtowaniu. I istnieje o wiele mniejsze ryzyko załamania, co czasami występowało w PEXie

A kupujcie sobie chiński shit . Najlepiej w marketach... ;)

Sytuacja z dziś - rurka UsMetrix, ma jakiś rok, a pękła wewnątrz wzdłuż...jakby ktoś wziął nóż i rozciął wewnętrzną warstwę wzdłuż rurki. A widać początek pękania w innych miejscach - co ciekawe warstwa alu oraz zewnętrzna nietknięta. Jak uda mi się zrobić zdjęcie to wrzucę.

Kilkaset metrów zabetonowanej rury...

Wypowiedź kolegi to potwierdza. UsMetrix to ta sama półka co Diamond i Metrix.

Te rury są tak tanie, że coś musi być z nimi nie tak, co?

janekbo jak nie wierzysz to czytaj o tych chińskich rurach: http://forum.muratordom.pl/rury-pex-jakie,t77729.htm

Zainstaluj je sobie w domu to będziesz później kafelki skuwał.

• 2 months później...

witam wszystkich

wie ktoś może jakie są aktualne ceny kształtek mosiężnych z systemu RIFENG bo dostałem to jako zapłata za prace po nerwowych negocjacjach od bankrutującego inwestora i chce sprzedać a nie znam wcale cen.ktoś by mi pomógł to wycenić jakoś???????? :roll:

pozdrawiam :wink:

a i dodam ze w miejscowym sklepie za jakieś 2 tyg będą dopiero mieli ich cennik bo teraz nie mają tej firmy,jak myślicie za ile %ceny katalogowej mogę to cenić żeby kupującego nie wystraszyć? bardzo mi na tym zależy

... bo dostałem to jako zapłata za prace po nerwowych negocjacjach od bankrutującego inwestora i chce sprzedać a nie znam wcale cen.ktoś by mi pomógł to wycenić jakoś???????? :roll:

...żeby kupującego nie wystraszyć? bardzo mi na tym zależy

Spytaj się inwestora ile za nie zapłacił.... chyba że.....

Metody działania masz iście zbójnickie.

kolego a co byś zrobił jak byś po miesiącu ciężkiej pracy miał do wyboru albo to co jeszcze mi zaproponował z pozostałości po komorniku albo isc do domu i czekać na pieniądze parę lat albo wcale wiec co do metod działania to mam czyste sumienie nawet z niedosytem bo nie wiem czy to co mi dał jako rekompensatę jest warte połowę mojej pracy.

inwestor może by wiedział jak by był uchwytny i chciał sie zajmować takimi sprawami jak ma komornika na karku bo to jest taki lokalny deweloper co chciał sie szybko dorobić

inwestor może by wiedział jak by był uchwytny i chciał sie zajmować takimi sprawami jak ma komornika na karku bo to jest taki lokalny deweloper co chciał sie szybko dorobić

Lokalnych deweloperów z komornikiem na karku co się chcieli lub dalej chcą szybko dorobić znam paru. Bez komornika na karku nie znam żadnego. To taki zawód z komornikiem w herbie :).