Mały 29.03.2010 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2010 Janek przeczytaj proszę to jeszcze raz: Comap zapłacił za nieuczciwość instalatora , mającego uprawnienia na ich rury, który położył "chińszczyznę"(a nie wyrób tego producenta). A atest i wszelkie papiery dał na Comapa. Ubezpieczalnia Comapa odszkodowanie wypłaciła bez szemrania, a dopiero po czasie ktoś dokładnie sprawdził materiał i wyszło szydło z worka. Co do Betaskin - miałem, giąłem, prasowałem. Twarde i się nie łamie zabyt łatwo. Kształtki mosiężne, cynowane, prasowane, z uszczelką. Po zaprasowaniu nie da się obrócić(Rehau-a Basic się da, zachowując szczelność). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monti2008 29.03.2010 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2010 Na poprawę samopoczucia dla "chinomaniaków" : http://foto2.m.onet.pl/_m/803fd7e228786bec8b88b49c0f3f48de,12,19,0.jpg Te nacięcia wewnątrz nie powstały wskutek rozcięcia rury, tylko dwuletniej pracy w instalacji(o czym pisałem wyżej) - wszystko do kucia - ok 400mb rury zatopionej w posadzce. PS - zdjęcie zrobione "chińskim" aparatem Sony DSC-S730 . Pozdrówka PS 2 - proponuję porozmawiać z f-ą Comap n/t wypłat gwarancyjnych za rury "chińszczyzny"w Świeciu... http://foto.onet.pl//4yo0y,ccgm04cg http://foto.onet.pl//4yo0y,ccgm04cgcmcc,n4itp,u.html#n4itp ktoś wyżej w postach powiedział,że pex to pex. Ja mogę jedynie powiedzieć,że chiński pex "no name" po 2 latach pracy popękał w 3 mieszkaniach u pewnego dewelopera w Lublinie. I faktycznie zaoszczędzono kilkadziesiąt groszy na mb (właściciel co przeżył zalanie plazmy 50-coś calowej podczas oglądania Tv miał inne zdanie). Nie twierdzę, że każdy chiński pex jest zły,ale kupując pod marką dobrej firmy mamy gwarancję i pewność, że jest jakaś kontrola jakości. Ja stoję też przed wyborem producenta... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewadora 29.03.2010 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2010 Samm dzięki za szczegółowe podejście do tematu. Napisałam do projektanta z Comapu ( robił również mój projekt) i oto odpowiedź: "Te rury różnią się jedynie nazwą. Jest to taka sama rura o takich samych parametrach." NIezbyt zadowolona z tej odpowiedzi napisałam: "Dziękuje za odpowiedź- chociaż to nie do końca prawda ,ze to takie same rury . Na Sudoskinie pisze Pert -Al -Pert a na Betaskinie Pert-Al -PEHD. " A on na to : "Rura jest taka sama PE-HD oznacza polietylen wysokiej gęstości, nazwa została ujednolicona dla wszystkich fili handlowych Comapa w Europie." I odpuściłam sobie dalsza korespondencję- gość albo nie wie w czym rzecz-albo "olewa sprawę" bo mu się nie chce pisać- sama nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewadora 29.03.2010 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2010 Mam jeszcze jeden problem.Otóż wymyśliłam sobie ,ze chce nieco wyciszyć podłogę - wobec tego pod rurki zastosowałam styropian -Acustic 2 cm ( taki miękki) oraz zwykły EPS 100 na góre 3 cm na przekładkę- tak mi poleciła przedstawicielka Organiki. Wszystko fajnie bo na poddaszu mam jedną wielką przestrzeń więc mysle ,ze wylewka to przyciśnie i będzie ok.Niestety w małym przedsionku nie dopilnowałam i hydraulicy połozyli 2 x 2 cm Acustica.Teraz się martwię , że to będzie kiepsko przyciśnięte - mała powierzchnia , mało betonu. Styropian będzie "pracował" i rurki razem z nim - czy po jakims czasie to nie popęka?Może kazać im to wszystko zerwać i ułożyć od nowa?Ktoś się z tym spotkał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samm 29.03.2010 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2010 MałyCzyli co, w takiej solidnej firmie jak COMAP nie wiedzą co sprzedają?Wmawiają, że stale ten sam produkt? Może Ciebie nie oleją. Przynajmniej miałeś ich rurę w ręku. Ponadtojesteś zawodowcem, któremu głupot raczej nie należy wmawiać.Bronisz ich, uważając za porządną solidną firmę, która nawet za polecanychprzez siebie wykonawców bierze odpowiedzialność. Oczywiście ja teżuważam, że produkty tej firmy są OK, ale żeby informacji nie można byłouzyskać. Przecież o tych "chińskich" można się więcej dowiedzieć. A tuani katalogu, ani atestów, a może nawet ewadora nie wie ile na tą rurę magwarancji? Kiedyś dzwoniłem do przedstawiciela COMAP na Pomorze (ma takie świętenazwisko) pytając gdzie mogę kupić ich rurę. Skierował mnie do firmy,która po 6 zł za metr chciała mi rurę Pex sprzedać (a może to też nie był Pex)i o żadnych rabatach nie chciała słyszeć. Łączę pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 29.03.2010 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2010 Każda poważna firma bierze swoją odpowiedzialność za swoich instalatorów - swojego produktu. To akurat nie podlega dyskusji - sam jakbym położył "shit" zamiast Rehau to Piotr wykląłby mnie w trzy minuty. No , ale jak widać są i tacy magicy. Niestety. Mało tego ostatnio jeden magik próbował nam wmówić, że to NASZA wina iż cieknie połączenie g....ej rury z kształtkami Rehau( "w końcu rura 16*2 z supermarketu MUSI pasować do firmowej kształtki nie? ") , bo "pasować pasuje". Nosz, kurna czy instalatorzy to idioci??? Co do Comapa - myślę, że ponowny tel. do Andrzeja rozwiązałby problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hugo26 30.05.2010 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2010 WitamMam pytanko odnosnie systemu ogrzewania ktory wkrótce wykona mój hydraulik. Mój hydraulik chce zastosowac rury FH/PE-RT i HT/PE-RT firmy HERZ oraz kształtki Viessmann Vipex (kolana, trójniki). Czytałem ze rury HERZ sa bardzo dobre wiec zgadzam sie z tym wyborem. Natomiast watpliwosci mam co do kształtek Viessmann. Sa bardzo drogie. W zwiazku z tym mam pytanie do specjalistów, czy moge zastosowac kształtki firmy KAN, które są znacznie tańsze? Czy jest to rownież dobre ale tansze rozwiazanie?Za fachowe doradztwo z góry dziekujePozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 30.05.2010 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2010 specjalista to ja nie jestem ale KANtherm na Twoim miejscu spokojnie bym zastosował, dobra firma, dobra jakość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 30.05.2010 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2010 Witam Mam pytanko odnosnie systemu ogrzewania ktory wkrótce wykona mój hydraulik. Mój hydraulik chce zastosowac rury FH/PE-RT i HT/PE-RT firmy HERZ oraz kształtki Viessmann Vipex (kolana, trójniki). Czytałem ze rury HERZ sa bardzo dobre wiec zgadzam sie z tym wyborem. Natomiast watpliwosci mam co do kształtek Viessmann. Sa bardzo drogie. W zwiazku z tym mam pytanie do specjalistów, czy moge zastosowac kształtki firmy KAN, które są znacznie tańsze? Czy jest to rownież dobre ale tansze rozwiazanie? Za fachowe doradztwo z góry dziekuje Pozdrawiam Nie kombinował bym z kształtkami jednego producenta a rurą drugiego mogą być niekompatybilne nie pasujące do siebie na pozór wszystko pasuje a jednak diabeł tkwi w szczegółach jeżeli stosujesz rurę herz to zastosuj tez kształtki firmy herz masz spokojną głowę i gwarancję producenta na instalację wykonana w całości na jego materiałach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 31.05.2010 04:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2010 ... i (zapewne) wykonaną przez certyfikowanego, autoryzowanego wykonawcę tej firmy, bo inaczej nici z tej gwarancji mogą być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samm 31.05.2010 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2010 Jeżeli to twoje ogrzewanie to grzejniki anie podłogówka to lepiej użyj rury, któraw środku jest Pex a nie Pert.Oczywiście, że nie muszą być kształtkifirmowane przez Viessmann (bo kto im jetak naprawdę robi to nie wiemy). Oczywiściekształtki nie mogą być za tanie. Tańszychod 10-ciu złotych nie bierz. Spytaj hydraulikajaką inną firmę proponuje i dlaczego uważa,że te Kan-owskie są gorsze. Generalnie to ion musi być przekonany, że dobre produktystosujecie - bo inaczej , jak jakośćpracy będzie zła, to będzie Twoja wina, bo nibynarzuciłeś materiały gorszej jakości. Taka sobiesocjotechnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hugo26 31.05.2010 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2010 Jeżeli to twoje ogrzewanie to grzejniki a nie podłogówka to lepiej użyj rury, która w środku jest Pex a nie Pert. Oczywiście, że nie muszą być kształtki firmowane przez Viessmann (bo kto im je tak naprawdę robi to nie wiemy). Oczywiście kształtki nie mogą być za tanie. Tańszych od 10-ciu złotych nie bierz. Spytaj hydraulika jaką inną firmę proponuje i dlaczego uważa, że te Kan-owskie są gorsze. Generalnie to i on musi być przekonany, że dobre produkty stosujecie - bo inaczej , jak jakość pracy będzie zła, to będzie Twoja wina, bo niby narzuciłeś materiały gorszej jakości. Taka sobie socjotechnika. Bardzo dziekuje wszystkim za fachowe doradztwo. Zamawiam wiec kształtki firmy HERZ, czyli cały system bedzie HERZa. Ceny kształtek HERZa są troche niższe niż Viessmanna i trochę droższe niż KAN. KAN ma kształtki z tworzywa, HERZ i Viessmann mosiężne Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 31.05.2010 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2010 kan ma kształtki z mosiądzu, stali i brązu (kilka systemów) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hugo26 31.05.2010 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2010 kan ma kształtki z mosiądzu, stali i brązu (kilka systemów) ok, nie wiedziałem wiec w sumie wg mnie mozna jak najbardziej zastosować kształtki KAN do rur HERZ. Przecież rury HERZ i KAN mają te same wymiary wiec musi to pasować Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 31.05.2010 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2010 ja u siebie zastosowałem rury wavin i kształtki kan, jest oczywiście ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
montenegro 03.01.2011 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2011 Witam Właśnie szukam rur do ogrzewania CO. Znalazłem w internecie dwa rodzaje :1. pex/al/pex gdzie cena za 1mb = 1,50zł2. PE-RT/Al/PE-RT gdzie cena za 1mb = 6,60zł Wyczytałem że obie służą do tego samego dlaczego więc różna cena ? Które lepsze ?pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artis0 03.01.2011 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2011 wybierz coś markowego - to coś za 1,50 to mega szajs albo ktos wyprzedaje poniżej kosztów. Szukaj produktów np. Kan-ther, TECE, ewentualnie Wavin, wystrzegaj sie Diamondow, Metrix i podobnych szajsów sprzedawanych w marketach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafter 04.01.2011 00:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2011 Od 8 lat mam PEX-AL-PEX Wavin zalany w szlichcie.Do CO i CW..Nic się nie dzieje, polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Isildur 07.01.2011 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2011 Polecam rury Pex firmy tece .Żadnych problemów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 80mariusz80 14.04.2011 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2011 (edytowane) Podnosze temat. Troche wczesniej byl walkowany tutaj temat roznicy miedzy tymi rurami. Od tego czasu troche sie zmienilo - Comap na swojej stronie umiescil dane techniczne i atesty Betaskina. Mnie interesuje jednak roznica techniczna miedzy tymi rurami. Hurtownia namawia mnie na Betaskin (poczatkowo planowalem zakup Multiskin). W czym sa gorsze te rury od Mutiskina? Obie maja 10 lat gwarancji, obie sa do 95st.C i do 10 bar. Betaskin ma wkladke alu 0.2mm, Multiskin 0.4mm. Materialy: multiskin to PE sieciowany PEX 2x; betaskin - tutaj tanszy material: PE-RT i PE HD po stronie zewnetrznej. Rurki beda zastosowane do instalacji c.o. (grzejniki i podlogowka).Gdzie jeszcze sa roznice? W czym Betaskin jest gorsza? Nie wiem czy wybrac tansza opcje (zaoszczedze 600 PLN) czy dolozyc wiecej, kupic Multiskin i spac spokojnie... Instalator skwitowal to tylko usmiechem: "i tak pan kupuje jedna z lepszych rur na rynku". Edytowane 14 Kwietnia 2011 przez 80mariusz80 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts