Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

w tym wątku były wrzucone zdjęcia Comapa - niestety partyjaka jakaś chińska poszła.

Nadal jestem zaskoczony że tyle ludzi myśli nad rurami Diamonda, Idmara, Perfexim, Metrix i innego typu dziadostwa marketowego - ile na tym się zaoszczędzi - 500, 600, 1000zł - co to jest w porównaniu do kosztów zrywania posadzki???

Proponuję skupić się na markowych produktach - Kan-therm, Wavin, Tece, Uponor, Purmo, Herz, Rehau, Valsir,

Tanią to można zakupić sobie lampkę nocną a nie rurę zatopioną w podłodze która ma pracować 30 lat

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 487
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pytanie jak w temacie. Dostałem wyceny od dwóch firm na ogrzewanie podłogowe. Jedna proponuje rury Kan -Therm Rury PEX70 "Rura PE-Xc 12¤2 w osłonie tworzywowej o wymiarach 18/14 mm (śr. zew. / śr. wew.).

Druga zachwala rury Uponora , podobno niemieckie (?).

Podobno rury Kan-Therm są na rynku od zaledwie kilku lat i do końca niewiadomo jak działają dlużej.

Ceny obu instalacji nie różnią się znacząco.

Dostałem też wycenę z innej firmy o ok. 25% niższą niż pozostałe. Co o tym sądzić? Konkurencja twierdzi, że pewnie wyliczyli mi z rurami chińskimi z internetu. Sam już nie wiem.

Mam w całym domu rurki firmy Uponor (made in germany), co do jakości itd. nie mogę się wypowiedzieć ponieważ nie miałem doświadczenia z innymi. Po drugie sezon grzewczy przede mną.
  • 4 weeks później...

Odgrzebując trochę stary temat rur ... jestem na etapie wyboru i ceny generalnie czy to purmo czy wavin czy kan są bardzo podobne.

Moją uwagę przykuła aukcja tutaj jest 600m rury w cenie 200mb ... nikt jej nie kupuje, wszyscy wavin (chyba tigris) i diamond. Sądzicie, że waryto kupić tego Kan-a?

• 8 months później...

No i na mnie kolej, Musze sie zdecydowac na PEX 16 , aby ulozyc podlogowke.

Na rynku jest tego tak duzo, ze rece mi opadaja i jestem totalnie skolowany.

Czy mozecie doradzic , ktorego producenta unikac ,bo sie " rozlecial " , " popekal " itd.?

Bo jesli uda mi sie uniknac zakupu badziewia, to podejrzewam, ze reszta rurek dostepnych na rynku jest juz do zaakceptowania.

Wiec drogą eliminacji spróbuje dojść do produktow poprostu OKAY.

• 4 weeks później...

Po co przepłacać za jakieś WAVINy. W Catoramie jest aktualnie promocja (do 24 czerwca) na rurę rurę pe -xb/al /pe pe -rt firmy Haustech

średnica: ∅16 mm, grubość: 2 mm

Cena 1,08zł/m

Ja chyba się skuszę, rura to rura i tak będzie pracowała na ok 40-50 stopni i ciśnieniu 2-3bar. Grunt to nie robić żadnych łączeń pod wylewkami.

Po co przepłacać za jakieś WAVINy. W Catoramie jest aktualnie promocja (do 24 czerwca) na rurę rurę pe -xb/al /pe pe -rt firmy Haustech

średnica: ∅16 mm, grubość: 2 mm

Cena 1,08zł/m

Ja chyba się skuszę, rura to rura i tak będzie pracowała na ok 40-50 stopni i ciśnieniu 2-3bar. Grunt to nie robić żadnych łączeń pod wylewkami.

Powodzenia. Zaprzyjaznij sie z parkieciarzem. Przyda sie za ok 3 lata jak parkiet bedziesz zrywal........

Zgroza mnie ogarnia jak ludzie wypisuja takie glupoty jak Ty, nie majac zielonego pojecia o czym pisza

Powodzenia. Zaprzyjaznij sie z parkieciarzem. Przyda sie za ok 3 lata jak parkiet bedziesz zrywal........

Zgroza mnie ogarnia jak ludzie wypisuja takie glupoty jak Ty, nie majac zielonego pojecia o czym pisza

Arist0 jesteś jednym z instalatorów polecających WAVIN'a? że tak się oburzasz? Co zyski na materiale będą mniejsze? Nastepny naganiacz namawiający ludzi żeby przepłacać za rurki a w zasadzie za markowe logo na nich bo różnic między nimi nie ma żadnych. W ilu domach już zrywałeś parkiet czy skuwałeś podłogi, możesz swoje "mądrości" w przeciwieństwie do moich głupot poprzeć jakimś konkretnymi przykładami, zdjeciami z awarii itp?

Arist0 jesteś jednym z instalatorów polecających WAVIN'a? że tak się oburzasz? Co zyski na materiale będą mniejsze? Nastepny naganiacz namawiający ludzi żeby przepłacać za rurki a w zasadzie za markowe logo na nich bo różnic między nimi nie ma żadnych. W ilu domach już zrywałeś parkiet czy skuwałeś podłogi, możesz swoje "mądrości" w przeciwieństwie do moich głupot poprzeć jakimś konkretnymi przykładami, zdjeciami z awarii itp?

Chlopie nie masz najmniejszego pojecia o czym piszesz. Ile lini technologicznych do produkcji rur widziales?. Masz w ogole pojecie z czego i jak sa produkowane? Jakie proby musza przejsc ? Ty kup sobie w Castoramie rurke nawet za 50gr i ciesz sie "oszczednosciami" ale nie opowiadaj bzdur.

Tak sie sklada, ze mialem doczynienia z rurkami pekajacymi wzdluz, z odzielajaca sie warstwa aluminium i takimi, ktore pekaja juz przy probie cisnieniowej....

Ps Kori zarowno Tece jak i Kisan sa ok

a coś takiego co nazywa sie PVC magna Plast??

a i pytanie czym różni się wersja zaprasowywana od zgrzewanej??

która jest trwalsza??

Ale cóż ma PVC do pexa? Magnaplast produkuje wyłącznie rury do kanalizacji, PE i drenażowe. Na drugie pytanie niestety nie jestem w stanie udzielić odpowiedzi, bo nie jestem w stanie zrozumieć czego dotyczy :-).

• 2 weeks później...

Właśnie robię podłogówkę. Pętle ułożone, podpięte do rozdzielaczy.

Kończę jakieś duperele, a od ponad tygodnia trwa próba ciśnieniowa - woda z sieci - 3 bary.

Kupiłem wavina. w leroju.

Skoro Artis0 pisze, że widział rury pękające przy próbie ciśnieniowej, to mam spokojną głowę.

Acha, i eksperymentowałem z zaginaniem rury, łamaniem.

Pex to mocna rzecz.